Evaluări-pilot pentru elevii de clasa a VI-a

393

Evaluari pilotDupă evaluarea la clasa a IV-a, susţinută în trei unităţi şcolare din judeţul Gorj, astăzi va fi rândul elevilor de clasa a VI-a să treacă prin emoţiile acestor evaluări-pilot. Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a are ca scop optimizarea învăţării, elaborarea, acolo unde este cazul, a planurilor individualizate de învăţare şi preorientarea şcolară către un anumit tip de liceu.

Potrivit calendarului aprobat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în intervalul 9 – 23 mai se desfăşoară evaluările-pilot la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a pe un eşantion de elevi stabilit la nivel naţional. Din eşantionul pilot fac parte 86 de şcoli pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a, respectiv 86 de şcoli pentru clasa a VI-a. Selectarea şcolilor unde va avea loc testarea a fost realizată de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), astfel încât fiecare tip de evaluare să fie susţinută în unităţi de învăţământ distincte, testările pilot vizând instrumentele de evaluare şi procedurile de organizare a acestor evaluări. Dacă săptămâna trecute au fost testate cunoştinţele elevilor de clasa a IV-a, va fi rândul elevilor de clasa a VI-a. În Gorj, la evaluare vor participa elevii din două unităţi şcolare: Şcoala Generală Cîlnic şi Şcoala Generală „Al. Ştefulescu” Târgu-Jiu. Testele au fost elaborate de către CNEE, ţinându-se cont de următoarele cerinţe: să fie formulate clar, precis şi în strictă concordanţă cu programele şcolare în vigoare, să aibă un nivel mediu de dificultate şi să permită rezolvarea lor în 90 de minute, în două secvenţe de testare de câte 45 de minute fiecare. Testele conţin două secţiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă şi comunicare, respectiv matematică şi ştiinţe. Elevii nu vor primi note sau calificative, şi pe baza rezultatelor obţinute de ei se vor realiza studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ.

Elevii de clasa a II-a, următorii pe listă

La sfârşitul lunii mai, în zilele de 22 şi 23 mai, în alte două şcoli din Gorj, Şcoala Generală Padeş şi Şcoala Generală „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, se vor desfăşura evaluările pilot pentru elevii de clasa a II-a. Evaluarea-pilot la clasa a II-a, testele conţin două secţiuni: prima vizează competenţele de scris-citit, în vreme ce a doua abordează competenţe de matematică. Rezultatele obţinute la evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a sunt valorificate prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, consemnarea lor în portofoliul educaţional al elevului, respectiv informarea părinţilor/ tutorilor legal instituiţi asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here