Evadatul din Scriitopia Serie Nouă 7 – Cu George Drăghescu la Piatra-Neamţ

509

De data aceasta Teatrul Dramatic din Târgu-Jiu a fost invitat să susţină un spectacol, în afara concursului propriu-zis, la cea de-a XXVII-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ.
Dimpreună cu T.D. „Elvira Godeanu”, care a prezentat publicului „13 tablouri cu oameni” (o adaptare liberă de regizorul Alexandru Dabija după povestirile lui A.P. Cehov), au evoluat teatre din Bucureşti, Argentina, Iaşi etc. şi, într-un concert grozav, acelaşi celebru cantautor Nicu Alifantis. Caramitru şi Mălăele au susţinut un spectacol independent „Câte-n lună şi în stele”, în acelaşi gen înscriindu-se şi Cristian Greţcu cu „Amintiri despre Divertis”, dar şi Florin Piersic junior cu „Freak Show”. Uniteatru din Bucureşti a montat texte de Gellu Naum, în regia Marianei Cămărăşan.
Pe scena Festivalului de Teatru din Piatra-Neamţ, actorii târgujieni au fost fierbinte aplaudaţi.
Actor şi totodată trimis special al „Gorjeanului”, George Drăghescu a obţinut, pentru cotidianul judeţean cel mai prestigios, două impresii culese la cald de la Daniel Beşleagă, actor la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ, şi de la Marius Damian, actor la Teatrul „Odeon”.
Onoraţi de asemenea ofertă, publicăm cele două „depoziţii”: 1. „Crearea acestei lumi”; 2. „Actorii puşi în valoare”.

foto teatru 21. Crearea acestei lumi
„Am apreciat foarte mult crearea propriu-zisă a lumii care a trăit pe scenă în seara asta, adică personajele, relaţiile dintre ele, felul de a interacţiona unele cu celelalte. Şi dincolo de toate astea am apreciat alegerea textelor, care au servit ca bază pentru crearea acestei lumi. Actorii sunt foarte buni. Vă mulţumesc foarte mult pentru spectacol” a spus Daniel Beşleagă, actor la Teatrul Tineretului Piatra-Neamţ.

2. Actorii, puşi în valoare
”Vreau să vă spun că Alexandru Dabija este un regizor la care ţin foarte mult şi la spectacolele lui. De fiecare dată mă cheamă şi mă regăsesc în ele. Este de fiecare dată o bucurie să joc la Dabija. Trupa de la Târgu-Jiu mi se pare foarte bună. Sunt surprins. Trebuie să recunosc că, până anul trecut, nu ştiam că Târgu-Jiul are o trupă de teatru. Este lăudabil că are un teatru. Am văzut teatrul şi arată foarte bine, iar trupa este bine închegată.
În acest spectacol toţi actorii sunt puşi în valoare. Să poţi duce un spectacol în regia lui Alexandru Dabija, cu toate înţelesurile lui de umor şi dimensiunea de radiografie pe care o are Alexandru Dabija, înseamnă foarte mult, e o performanţă pentru toţi actorii. Sunt plăcut surprins de câţiva dintre protagoniştii din acest spectacol. I-aş aminti pe Marian Negrescu (pe care-l ştiam) şi Ion Alexandrescu” a declarat Marius Damian, actor la Teatrul „Odeon”.
Reamintim cititorilor ziarului că în „13 tablouri cu oameni” au jucat la cea mai înaltă tensiune Ion Alexandrescu, Dan Calotă, Cosmin Brehuţă, Cristi Naum, Valeriu Bâzu, Pompiliu Ciochia, Sorin Giurca, Adriana Rodica Negrescu, Monica Adelina Sfetcu, Simona Urs, Ana Nicolae, Cornelia Diaconu, Marian Negrescu, acesta din urmă într-o triplă ipostază: Domnul cu mama oarbă, Prokofi Osâpici, Tăticul.
Grupaj realizat de I.P.Brădiceni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here