Europa Centrală şi de Est va fi motorul creşterii în UE

375
andreas-treichlStatele din Europa Centrală şi de Est vor cunoaşte o revenire mai puternică decât restul ţărilor europene pentru că populaţia care a trăit în comunism este antrenată să facă faţă crizelor şi apreciază mai mult valorile capitalismului, consideră investitorii din regiune.
„Această criză m-a făcut şi mai sigur că am dreptate că Europa Centrală şi de Est va ieşi mai bine decât Europa de Vest (…)

Aceşti oameni sunt mai pregătiţi decât noi să facă faţă crizei. Eu am fost mai speriat în 2008 şi 2009 decât toţi colegii mei din ţările Europei Centrale şi de Est”, a spus, la Viena, preşedintele executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, la o masă rotundă privind evoluţia regiunii la 20 de ani după căderea comunismului, unde au participat manageri ai Renault, Central European Media Enterprises (CME) şi Rewe International. Treichl crede că revenirea ţărilor din centrul şi estul Europei nu va fi neapărat legată de evoluţia pieţelor vest-europene, Polonia fiind prima care a demonstrat că poate înregistra creştere economică, deşi partenerii comerciali tradiţionali treceau prin recesiune. „Alte state vor demonstra, treptat, în acest an că pot să-şi revină fără să fie dependente de exporturile în vestul Europei (…) Aceste state beneficiază împreună de fonduri europene pentru infrastructură care totalizează 120 de miliarde de euro”, a adăugat Treichl. Adrian Sârbu, preşedinte – director general al CME, a afirmat că regiunea va deveni „motorul Europei” pentru că populaţia din aceste ţări crede în valorile şi beneficiile capitalismului mai mult decât restul Europei, pentru că a experimentat ce înseamnă comunismul. Sârbu vede criza internaţională ca pe un beneficiu pentru regiune, pentru că a readus preţurile activelor şi costul forţei de muncă la un nivel care va asigura atractivitatea acestor ţări pentru relocări de producţie şi, implicit, un nou flux de capitaluri pentru susţinerea afacerilor.

Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here