Etex vrea să investească la Rovinari. „Așteptăm decizia CEO”

1763

Compania Etex Building Performance, cea care deține fabrica de gips-carton de la Turceni, vrea să investească 6 milioane de euro în instalația de desulfurare a termocentralei de la Rovinari, pentru a-și putea asigura materia primă.

Reprezentanții fabricii de la Turceni au purtat deja discuții cu șefii Complexului Energetic Oltenia. „În ultima perioadă, activitatea grupurilor energetice pe cărbune de la Turceni a fost mult redusă din cauza pandemiei, motiv pentru care au fost momente când CEO a sistat complet livrările de gips către noi. Nici înainte de această perioadă cantitățile de gips primite nu ajungeau la angajamentele contractuale luate de Complexul Energetic Oltenia față de Etex. Acesta este motivul pentru care am demarat discuții cu reprezentanții CEO despre posibilitatea extinderii contractului prin realizarea, la Rovinari, a unei investiții similare celei de la termocentrala de la Turceni, dar pe cheltuiala noastră, prin care să se recupereze și să se usuce gipsul rezultat din desulfurare în loc să fie pur și simplu aruncat pe câmp, ca un deșeu”, a declarat Gheorghe Budrugeac, director industrial la Etex Building Performance, pentru presa economică. Șefii Complexului Energetic Oltenia vor trebui să-și dea acordul pentru această importantă investiție.
„În cazul CEO, avantajele recuperării gipsului din șlamul care altfel ar fi fost deversat pe câmp sunt atât de natură financiară, cât și de protecție a mediului. Pentru Etex Building Performance aprovizionarea constantă cu gips de înaltă calitate este, de asemenea, un avantaj important. Noi ne dorim să continuăm acest parteneriat pentru o perioadă cât mai lungă de timp”, a mai precizat Budrugeac.

Investiție de milioane de euro
Etex își dorește să poată realiza investiția în instalația de desulfurare de la Rovinari. „Am finalizat deja studiul de oportunitate și cel de fezabilitate, însă așteptăm decizia Complexului Energetic Oltenia în privința demarării investiției. Conform estimărilor noastre, valoarea investiției în instalația de captare a șlamului prin desulfurare și de uscare a produsului rezultat este de 5-6 milioane de euro. În cazul în care se va concretiza, Etex Building Performance va putea beneficia de gipsul pe care, în baza contractului actual, Complexul Energetic Oltenia s-a angajat să îl furnizeze de la centrala de la Turceni și nu va mai fi astfel nevoie să luăm în calcul alte scenarii pentru continuarea producției”, a precizat Gheorghe Budrugeac, director industrial la Etex Building Performance, pentru presa economică. În România, Etex, fostă Siniat, operează două unități de producție: fabrica de gips-carton de la Turceni și fabrica de ipsosuri, gleturi și tencuieli de la Aghireșu, Cluj.
Fabrica de la Turceni a fost pusă în funcțiune în anul 2015. Investițiile realizate până în prezent se ridică la peste 52 de milioane de euro. Aproape jumătate din producția fabricilor Etex din România merge către export.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here