Etapele judeţene ale olimpiadelor de lectură şi lingvistică, programate în decembrie

495

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj a anunţat datele la care se vor desfăşura etapele judeţene ale Olimpiadei „Lectura ca abilitate de viaţă” şi Olimpiadei de Lingvistică, precum şi locaţiile în care elevii vor susţine probele.

Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă” se adresează tuturor elevilor de gimnaziu şi liceu, capabili să folosească lectura în vederea dezvoltării personale, obiectivul fundamental al acesteia fiind centrat pe încurajarea abordării de către elevi a lecturii ca abilitate de viață, prin intermediul textului ficțional, nonficțional și multimodal. În cadrul acestei olimpiade, elevilor li se evaluează competenţele de lectură, constând în înţelegerea textelor ficţionale, nonficţionale și multimodale, capacitatea de a reflecta asupra acestora, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii în scris, în cadrul unei prezentări sau a unei dezbateri. Olimpiada se desfăşoară pe patru niveluri de vârstă și de pregătire didactică, după cum urmează: Nivelul 1 – clasele a V-a și a VI-a; Nivelul 2 – clasele a VII-a și a VIII-a; Nivelul 3 – clasele a IX-a și a X-a; Nivelul 4 – clasele a XI-a și a XII-a. Anul acesta, potrivit unui anunţ postat pe site-ul IŞJ Gorj, etapa judeţeană a olimpiadei se va desfășura în data de 5 decembrie 2015, la Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu.

sc nr 6 sf nicolaeTot luna viitoare, însă în data de 12 decembrie 2015, la Şcoala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Târgu-Jiu, se va desfăşura şi etapa judeţeană a Olimpiadei Naţionale de Lingvistică, competiţie ce are ca obiectiv descoperirea şi înţelegerea algoritmului lingvistic în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom, rolul său fiind acela de a dezvolta competenţa-cheie fundamentală, aceea de a învăţa să înveţi, prin: creşterea interesului pentru componenta lingvistică a comunicării, fundamental pentru derularea procesului în dimensiunea sa pragmatică; promovarea diversităţii lingvistice şi culturale; stimularea abilităţilor elevilor pentru gândirea logică şi analogică şi aplicarea creativă a cunoştinţelor generale în decodarea mesajului; crearea abilităţii de a rezolva probleme autonome de lingvistică, folosind datele lingvistice oferite, fără a cunoaşte limbile respective; înţelegerea mecanismului care stă la baza traducerii automate şi care guvernează lingvistica computaţională. Olimpiada are trei secţiuni: secţiunea de antrenament pentru elevii claselor a V-a – a VI-a, secţiunea de exerciţiu pentru elevii claselor a VII-a – a VIII-a şi secţiunea de performanţă – pentru elevii din clasele a IX-a – a XII-a.

2 decembrie, dată limită pentru transmiterea listei participanţilor
În anunţul postat pe site-ul IŞJ Gorj se mai precizează că machetele completate cu datele participanților și ale profesorilor evaluatori/asistenți trebuie trimise până la data de 2 decembrie 2015, la adresele scoalagsavoiu@yahoo.com, respectiv scoala_sf.nicolae@yahoo.com. Se pot înscrie cel mult doi elevi pentru fiecare clasă care funcționează în fiecare școală. Profesorii asistenți vor fi desemnați de conducerea fiecărei instituții de învățământ și vor avea o altă specializare decât limba și literatura română.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here