Era să nu mai joace la Târgu-Jiu! Folcloriştii din Ucraina, la un pas să fie încorporaţi

383

La ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Folclor sunt invitaţi, şi vor ajunge abia astăzi la Târgu-Jiu, 35 de delegaţi din Ucraina, ţară aflătă în plin război cu Rusia. Asta deoarece tinerii din ansamblul folcloric încropit, de urgenţă, din mai multe formaţii din localitatea Hriboca, au fost la un pas să primescă ordine de încorporare, fapt care îi punea în imposibilitatea să mai presteze la manifestarea autorităţilor din Gorj. Din fericire, situaţia s-a rezolvat, autorităţile ucrainiene permiţând delegaţiei conduse de chiar primarul localităţii Hriboca să plece astăzi spre România.

A XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Primăria Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic ,,Doina Gorjului” şi de alte instituţii culturale din judeţ, se va bucura de prezenţa şi a unui grup de tineri din Ucraina, ţară aflată în plin război. Vorbitori de limbă română, ucrainienii au transmis organizatorilor din Gorj că nu vor rata festivalul, deşi o parte din membrii ansamblului au fost la un pas să fie încorporaţi şi să înlocuiască jocul popular cu arma. Din fericire, delegaţia de 35 de persoane, condusă de primarul din Hriboca, a reuşit să convingă autorităţile să le permită accesul spre România şi să nu le mai dea tinerilor ordine de încorporare. ,,Grupul din Ucraina va ajunge luni la Târgu-Jiu, nu duminică cum fac restul participanţilor, dar suntem fericiţi că vor veni pentru că au avut şi ceva probleme legate de încorporarea unora dintre membrii ansamblului. Vine şi primarul din Hriboca cu ei. Sunt vorbitori de limbă română, am comunicat excelent cu ei”, a declarat Gheorghe Porumbel, directorul Festivalului Internaţional de Folclor.
Acesta susţine că la ediţia din acest an vor fi mulţi români, dar care sunt cooptaţi în ansamblurile din Republica Moldova, Serbia, Bulgaria şi Ucraina.

Macedonienii vin din Novaci
La festival sunt aşteptaţi şi membrii unei delegaţii din Macedonia, cu care s-a comunicat destul de greu, spun organizatorii din Gorj. Macedonienii vin din localitatea Novaci, numele fiind identic cu cel al oraşului Novaci din Gorj, mai precis din regiunea Bitola. ,,Să sperăm că ajung şi ei deoarece am comunicat destul de greu cu aceştia. Ei nu vorbesc decât limba lor şi nu prea ne-am putut înţelege..”, a declarat directorul Porumbel. La festival sunt aşteptaţia şi membrii unui ansamblu din Algeria, dar şi italienii, amorezaţi de România.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here