Epidemie de rujeolă. Protestele continuă la DSP Gorj

1130

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul în care sunt aproape 2.000 de cazuri în 29 de județe. Măsura este necesară pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste între 9 şi 11 luni. În acest timp, angajații Direcțiilor de Sănătate Publică sunt în a treia săptămână de proteste. Sindicaliștii avertizează că se poate ajunge la grevă generală și, automat, blocarea totală a activității.

În acest moment, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu este internat un copil în vârstă de un an, diagnosticat cu rujeolă.
Ministerul Sănătăţii a anunțat că va derula o campanie de informare a părinţilor, împreună cu medicii de familie, care să conducă la creșterea semnificativă a numărului de copii vaccinați.
„Rujeola este o boală infecţioasă, care se transmite cu uşurinţă mai ales la copiii nevaccinaţi, iar, uneori, evoluţia este gravă şi pot apărea complicaţii. Menţionăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel naţional, este de 78%, iar cu doza a doua de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani”, explică Ministerul Sănătăţii.
Categoriile cele mai expuse rujeolei sunt sugarii care sunt prea mici pentru a fi imunizați și persoanele care nu au fost imunizate natural sau prin vaccinare.
Boala se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea suprafețelor contaminate. Aceasta debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, curgerea nasului, ochi inflamați, durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în gură).
Simptomele pot dura 2-3 zile și sunt urmate de apariția unei erupții de pete roșii la nivelul pielii. O persoană este contagioasă cu aproximativ patru zile înainte și patru zile după apariția erupției cutanate.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here