Energia și-a delectat fanii cu un succes superb în fața echipei din Prishtina / Start de vis în FIBA Europe Cup

407

Energia a arătat o altă față în meciul cu BC Sigal Prishtina, jucătorii echipei gorjene demonstrând încă o dată că nivelul de concentrare la un meci internațional este cu mult mai ridicat decât cel din competițiile interne.

Prishtina a primit foarte mult respect din partea gazdelor, care s-au temut mult de acest meci văzând în echipa kosovară nume de jucători cu state vechi în competițiile europene. Din fericire, Energia a lăsat la o parte respectul în momentul în care s-a lămurit, destul de repede, că adversara fie nu este una de top, fie jucătorii ei au prins marți, la Târgu-Jiu, o zi foarte, foarte slabă. O singură dată, pentru circa 15 secunde, oaspeții au condus în acest meci, de la 0-2 la 3-2, din acel moment Energia punând stăpânire totală pe joc. Cu o apărare excelentă și cu câțiva jucători cu mână foarte bună la aruncările de la distanță, Energia a reușit încă din primul sfert să se detașeze. Mack a fost eroul primului sfert, jucătorul american fiind de neoprit fie la aruncările de trei puncte, fie la pătrunderi. 15 puncte pentru Mack și un +13 pentru Energia la finele primelor 10 minute de joc întreceau așteptările și celor mai optimiști dintre fanii echipei gorjene. Sfertul secund a confirmat faptul că Energia nu avea în față o echipă capabilă să-i conteste autoritatea pe teren. Băieții lui Constantinides au continuat să joace bine, nu au mai avut reușitele din primele 10 minute, dar s-au apărat la fel de bine, iar diferența a crescut la pauza mare la 17 puncte, scorul cu care s-a intrat la cabine fiind 45-28.

Forcing și în debutul sfertului trei
Pauza n-a schimbat nimic în jocul oaspeților, din contră, Energia a fost cea care a reintrat în joc de parcă avea de recuperat ceva. Apărarea a funcționat din nou foarte bine în debutul sfertului trei, astfel că după mai bine de trei minute și jumătate de joc, Sigal Prishtina nu reușise să înscrie nici măcar un punct vreme în care Energia a pus pe tabelă șapte puncte, cinci de la Eziukwu și două de la Miles, astfel că diferența a crescut semnificativ, în minutul 24 tabela indicând 52-28. Cu Troupe, Miles, Mack și Eziukwu pe teren, Energia a zburdat și a ajuns la diferența maximă de pe tabelă din acest meci, scor 64-36 cu trei minute înaintea sfertului patru. Cu un avantaj de 28 de puncte, jucătorii Energiei au simțit că nimeni și nimic nu le mai poate pune în pericol succesul și au ridicat piciorul de pe accelerație, iar înaintea ultimelor zece minute de joc s-a intrat cu scorul de 69-47. Simțind și el că are succesul asigurat, Constantinides și-a menajat în final de joc oamenii importanți și a oferit mai multe minute jucătorilor români. Guțoaia a reuşit și el să se deblocheze într-un fel după un debut de sezon șters, Aktaș și Andrei au bifat mai mult de câte zece minute fiecare, iar Șanta a jucat și el șase minute. Chiar și Silviu Sanda a fost trimis pe teren în ultimul minut de joc, toată echipa încercând să-i ofere tânărului târgujian șansa de a și înscrie puncte în competiția europeană, din păcate acesta nereușind să treacă mingea prin inel. Oaspeții au câștigat ultimul sfert, dar nimic nu a știrbit din gloria acestui succes, savurat de echipă și de suporterii gorjeni după o perioadă neagră pentru Energia în campionat, unde a înregistrat trei înfrângeri consecutive.

Energia Târgu Jiu – BC Sigal Prishtina 87-72 (27-14, 18-14, 24-19, 18-25)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 900
Energia: Miles (20), Sanda, Troupe (18), Eziukwu (12), Andrei, Șanta, Mihuți, Mack (17), Radosavljevic (8), Aktaș, Guțoaia (12). Antrenor: Antonis Constantinides.
BC Sigal: Azemi (4), Kacaniku, Chekovski (9), Berisha (6), Mohammed (3), Sinani (3), Marinov (7), Morina (5), Abukar (15), El-Amin (20), Mazreku, Hasani. Antrenor: Marjan Ilievski.
Arbitri: Charalampos Karakatsounis (GRE), Andrei Sharapa (BLR), Martin Horozov (BUL)

Kosovarii, păcăliți de evoluțiile Energiei din campionat
Sigal Prishtina, în ciuda numelor importante pe care le au în lot și a bugetului net superior celui al Energiei a părut la Târgu-Jiu o echipă de duzină, mai slabă decât orice alt adversar întâlnit de echipa gorjeană până acum în cupele europene. O explicație este dată chiar de antrenorul echipei din Kosovo, care lasă de înțeles că evoluțiile modeste ale Energiei din campionat i-au făcut să trateze superficial acest meci: “Nu am cunoscut cu adevărat echipa cu care am jucat astăzi. Știam că această echipă a început prost campionatul intern și asta a fost rău pentru noi pentru că această echipă a început să joace din ce în ce mai bine, iar împotriva noastră au jucat cel mai bun baschet pe care noi l-am văzut la ei”, a declarat Marjan Ilievski, antrenorul celor de la BC Sigal Prishtina. Acesta a mai pus evoluția slabă a echipei sale și pe emoțiile debutului în competițiile europene pentru grupare, dar și pe faptul că nu au avut soluții pentru a-l opri pe Mack din acțiuni în startul meciului: “Suntem o echipă tânără, nouă în această competiție, chiar dacă mulți jucători au o mare experiență, clubul și echipa au debutat în această competiție europeană. Vreau să felicit echipa gazdă pentru jocul bun făcut, au meritat victoria. Nu am reușit să îi stopăm acțiunile lui Mack în debutul partidei, nu am reușit să jucăm ceea ce ne-am propus și când echipa Energiei și-a găsit ritmul de joc ne-a fost greu să îi mai oprim”, a completat Ilievski.

constantinides 28“Diferența a făcut-o apărarea, ea a făcut ca meciul să fie mai ușor decât ne așteptam. Apărarea făcută azi m-a făcut să îmi amintesc de meciurile de anul trecut cu Astana, cu Allstars, cu Le Mans sau cu Tartu. Nu este facil pentru nicio echipă să găsească o atmosferă ca la Târgu-Jiu și să joace. Le-am spus și jucătorilor înainte de meci că dacă vom începe meciul agresiv și cu rezultate, ne va fi mai ușor după aceea”, Antonis Constantinides, antrenor Energia Târgu-Jiu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here