Energia, ciuca bătăilor!

478

Dintr-o echipă cu pretenții la cupele europene, Energia s-a transformat rapid într-una incapabilă să țină ritmul în Liga Națională de Handbal Masculin, gorjenii fiind acum una dintre echipele ce luptă pentru evitarea retrogradării.

Puțini dintre cei veniți la Sala Sporturilor pentru a urmări meciul Energiei cu Poli Timișoara și-ar fi închipuit că vor vedea o echipă atât de lipsită de atitudine în trupa lui Liviu Andrieș. Înfrângerile usturătoare de la Odorhei și Constanța , precum și meciul pierdut acasă contra nou promovatei din Vaslui, nu au fost simple întâmplări și nici scuzele accidentărilor sau cele ale lotului încă neomogen, nu mai țin. Echipa nu joacă nimic, iar vina este una colectivă, de la conducerea clubului, la antrenori și până la ultimul jucător.
După un start echilibrat de meci, timișorenii au dat primele semne că n-au venit în excursie la Târgu-Jiu și au preluat inițiativa. Au condus la două goluri diferență, 3-5 și 5-7, după care Energia a avut o scurtă tresărire de orgoliu și a dat impresia că poate impune ritmul partidei și, mai important, ar putea câștiga meciul. Elevii lui Andrieș au condus pentru a treia și ultima oară în acest meci în minutul 20, când după o perioadă de șase minute în care niciuna dintre echipe nu a marcat, a înscris golul de 10-9 prin Sifre. A fost un simplu foc de paie, oaspeții au revenit în avantaj rapid, au avut din nou două goluri avans pe tabelă, dar la cabine s-a intrat cu un singur gol, un plus pentru timișoreni, scor 16-17.

Final de coșmar
Primele douăzeci de minute din partea a doua s-au jucat de la egal la egal, acest lucru reflectându-se fidel în scorul din minutul 50, când gorjenii încă sperau că pot obține cele trei puncte mult visate. Tabela indica 23-23, dar foarte repede oaspeții au marcat de trei ori, și în minutul 54 spectatorii începeau din nou să-și piardă speranța. Și nu aveau să se înșele. Favoriții lor au pierdut minge după minge și cu un minut înainte de final Poli Timișoara conducea la cinci goluri, scor 26-31. Kekezovic și Acatrinei au mai punctat fiecare câte o dată în ultimele 60 de secunde, dar n-au reușit să stingă amarul lăsat de o înfrângere la fel de dureroasă precum precedentele, însă poate mult mai importantă decât acelea.

Andrieș, fără soluții
Antrenorul Energiei, Liviu Andrieș, s-a plâns la finalul meciului că, în ciuda faptului că acum a avut extremele la dispoziție, pentru alte posturi nu a avut soluții: „Degeaba am avut 16 jucători pe bancă, dacă la nivelul posturilor deficitare, acum pe postul de inter stâng și în centru, efectiv nu am avut pe cine să folosesc… Din păcate, Dinescu s-a reaccidentat joi seara. Am încercat să vedem cum se simte pentru a-l folosi. S-a simțit bine, numai că pe finalul antrenamentului, pe o aruncare, i-a recidivat accidentarea”. Cu acest nou eșec, situația echipei devine una extrem de dificilă, iar cea a antrenorului rămâne la latitudinea conducerii clubului gorjean: „Nu știu ce să spun… Nu-mi găsesc cuvintele. Nu simt niciun fel de pericol. Eu sunt la dispoziția clubului. Dacă cei din conducerea clubului consideră că sunt principalul vinovat și echipa nu merge din cauza mea, sunt oameni în măsură să ia aceste decizii. Eu sunt antrenorul echipei, nu sunt rezultate și e clar că eu sunt principalul vinovat! În cazul în care conducerea consideră că cea mai bună soluție este ca eu să plec și să aduc un înlocuitor, nu e nicio problemă”, a declarat Liviu Andrieș după cea de-a doua înfrângere suferită de gorjeni pe propriul teren din cele trei meciuri disputate la Târgu Jiu în actuala stagiune.

Se schimbă obiectivul
Să vorbești acum despre clasarea Energiei între primele șase echipe la finalul sezonului, regulat pare o utopie, așa că, măcar pentru o vreme, echipa gorjeană trebuie să schimbe unghiul din care privește confruntările din Liga Națională: „Clar, obiectivul de accedere în play-off este în pericol. Avem două înfrângeri acasă, cu Vaslui și Timișoara, și neaducând puncte din deplasare, e clar că obiectivul de anul acesta e foarte, foarte greu de obținut. Mai este mult de joc, dar ținând cont situația în care suntem și ceea ce arătăm în teren, cred că ar trebui să ne gândim și la evitarea retrogradării”, recunoaște Andrieș. Acesta ține să-și ceară scuze în fața celor care și-au pus mari speranțe în această echipă și care acum sunt dezamăgiți, pe bună dreptate, de evoluțiile Energiei: „Îmi cer scuze față de oamenii care ne susțin. Este a doua înfrângere pe teren propriu. Chiar dacă am jucat cum am jucat, oamenii au fost alături de echipă. Mie îmi este rușine de felul în care ne prezentăm în fața lor, a iubitorilor de handbal, cât și a sponsorilor, care la fiecare meci sunt prezenți și ne susțin în continuare”, a încheiat antrenorul gorjenilor.

Susținere din partea adversarului
Cândva pe lista antrenorilor curtați de Energia, antrenorul timişorenilor, Constantin Ștefan, îi ține partea celui care, la un moment dat, a fost la un pas să-i ia locul: „E foarte greu când ai foarte mulți jucători noi. Și eu m-am confruntat anul trecut cu aceeași problemă. În două luni, două luni și jumătate e greu să găsești o coeziune de grup și o omogenizare de joc. Liviu Andrieș s-a lovit și de niște accidentări care l-au îmiedicat să alinieze tot lotul la meciurile oficiale și trece printr-un moment greu. Din punctul meu de vedere, conducătorii greșesc când se gândesc la schimbări după două înfrângeri. Campionatul este lung și fiecare dintre noi, conducători, antrenori și jucători, trebuie să avem răbdare să punem în mișcare rotițele care aduc rezultatul pozitiv. Nu intru în interiorul problemelor de la Târgu Jiu. Cert este că Liviu Andrieș este din generație cu mine, îi știu calitățile de antrenor și e păcat ca Energia să piardă un antrenor ca Andrieș”, a spus antrenorul celor de la Poli Timișoara după partida câștigată la Târgu Jiu.

Energia Târgu Jiu – Poli Timișoara 28-31 (16-17)
Sala Sporturilor, Târgu Jiu, spectatori: 550
Energia: Antonaru, Șelaru – Sifre (6), Apolzan, B. Mănescu, Acatrinei (9), Giotoiu (2), Stankevicius (1), Ilieș, Dragnea, Enache, Rodrigues, Halasz (3), V. Popescu, Al. Mănescu, Kekezovic (7). Antrenor: Liviu Andrieș.
Poli: T. Stănescu, Daskaloski, Vîlceanu – Păiuș (3), Leordean (3), Timofte, Chikovani (5), Grigoraș (7), Ursu, Irimescu (3), Sânteiu, Fenici (1), Ciubotariu (4), Kaftin (5). Antrenor: Constantin Ștefan.
Arbitri: Constantin Din și Sorin Dinu.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here