Eminescu, omagiat de pensionarii gorjeni

457

IMG_1114Mihai Eminescu, cel mai important poet al Literaturii Române, a fost omagiat, ieri, de pensionarii gorjeni. Cenaclul Eminescu a fost organizat la iniţiativa Comisiei de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor Gorj. Prima ediţie a acestui eveniment a fost un real succes.

Pensionarii gorjeni au marcat 162 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu printr-o acţiune de comunicări şi poezie. „Comemorăm 162 de ani de la naşterea lui ME, cel mai mare dintre poeţi şi scriitori ai acestui neam. În scurta sa viaţă a adus arta poeziei la înălţimi neîntrecute, a îmbogăţit ritmul, rima, expresia artistică, limba, şi a legat poezia cultă de producţiile din veac ale cântăreţilor anonimi ai neamului. A ilustrat jalea şi amarul întregului popor, al cărui destin a fost munca fără răsplată, asuprirea fără răscumpărare”, a menţionat Olga Popescu- Lupu, preşedinte Comisia de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor. Despre Mihai Eminescu, Olga Popescu a declarat: „dragostea pentru ţară se vede şi în pasiunea cu care a creat comorile vechii poezii populare, pe care le-a ridicat la un înalt potenţial artistic. Pornind de la basmul popular românesc, „Fata în grădina de aur”, el a creat „Luceafărul”, poem filosofic cu valoare universală, ca şi „Scrisoarea I”. El exprimă, adresându-se lumii, ideea de universalitate a morţii. IMG_1126În ambele tratează drama geniului, ca şi în nuvela „Sărmanul Dionis”, al cărui eroi inadaptabil societăţii meschine, în care i-a fost dat să trăiască, se retrage în lumea imaginară, unde îşi găseşte liniştea dorită. În „Scrisoarea a III-a” îşi toarnă propriul calvar din 1880-1881, când defineşte: „Geniul – o nefericire!”. Astfel, dacă Mihai Eminescu nu ar fi scris „Luceafărul”, creaţia lui poetică ar fi fost o mânăstire a Argeşului rămasă fără turlă”.

Cenaclul Eminescu, ediţie de debut

Pensionarii gorjeni ne-au obişnuit cu diverse evenimente gândite şi puse în scenă de ei. Dacă până acum au predominat concursurile pe diferite teme gastronomice, iată că de data aceasta a venit rândul culturii. „Poezie pe pâine” s-a servit, ieri, la Clubul Pensionarilor, unde s-a desfăşurat prima ediţie a Cenaclului Mihai Eminescu. „Această acţiune este hotărâtă de Comisia de femei din cadrul Ligii Pensionarilor Gorj. Este pentru prima dată când ne-am gândit să sărbătorim geniul Literaturii româneşti şi suntem ajutate de membre ale comisiei şi avem ca invitaţi pe domnul profesor Adrian Popescu, presa, personalităţi de la Primărie. Participarea este numeroasă. Acţiunea este structurată pe viaţa părinţilor lui Mihai Eminescu, copilăria lui, perioada de studii: de la Cernăuţi, student la Viena şi la Berlin, apoi intrarea lui la „Junimea” şi activitatea, dragostea cu Veronica Micle şi sfârşitul. În momentul în care prezentăm câte ceva avem intrări, având o elevă a Şcolii Populare de Artă, dar şi recitări de poezii, fiind prezenţi şi trei copii”, a explicat, Olga Popescu- Lupu, preşedinte Comisia de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor. Poeziile scrise de Eminescu şi recitate de nepoţi ai membrilor Ligii Pensionarilor din Gorj au ajuns direct la sufletele participanţilor. Evenimentul a fost un succes de necontestat, motiv pentru care, conducerea Comisiei de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor Gorj intenţionează să facă din această activitate o tradiţie. În plus, în toamnă se va sărbători o altă personalitate a Literaturii Române: Ion Luca Caragiale. „Prin septembrie urmează să facem un cenaclu „I.L. Caragiale”, 2012 fiind anul Caragiale”, confirmă Olga Popescu- Lupu, preşedinte Comisia de Femei din cadrul Ligii Pensionarilor.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here