Elevii gorjeni, în febra competenţelor digitale

406

Proba de competenţe digitale a început cu trei zile mai devreme decât era anunţată, pentru absolvenţii din Gorj şi nu numai. A doua probă din cadrul Bacalaureatului a început vineri şi nu luni, 13 iunie, aşa cum era programată. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a anunţat această modificare deoarece luni, 13 iunie 2011, ziua când ar fi trebuit să înceapă această probă, este declarată zi liberă legală, întrucât este a doua zi de Rusalii.

Aşadar, proba de competenţe digitale se va susţine în perioada 10-17 iunie, iar în 13 iunie candidaţii nu au fost evaluaţi. Bacalaureatul continuă pentru absolvenţii de liceu din Gorj, cu proba de evaluare a competenţelor digitale, al cărei start s-a dat vineri. În prima zi, au fost programaţi să îşi demonstreze aptitudinile informatice 1273 de elevi gorjeni, din cei 4850 de înscrişi. Proba a fost desfăşurată în 29 de centre din tot judeţul Gorj. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii vor încerca să demonstreze profesorilor cunoştinţele acumulate, pentru a dobândi un nivel cât mai mare. Potrivit Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2011, evaluarea competenţelor digitale se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeaşi specialitate, din unitatea de învăţământ. Proba se desfăşoară în laboratoarele de informatică din unităţile de învăţământ liceal. Candidaţii sunt repartizaţi în săli, în ordine alfabetică, câte unul la calculator. Elevii care au trecut vineri prin febra acestei probe, au ieşit din sala de examen cu zâmbetul pe buze, declarând că nu au întâmpinat greutăţi majore la rezolvarea testului. ”Nu a fost greu, am reuşit să fac tot. Oricum, tot mai uşor a fost la română, la oral. Am avut şi test grilă, şi exerciţii care trebuiau făcute cu internetul deschis. Proba a durat aproximativ 90 de minute, în care am avut de lucrat în mai multe programe, inclusiv Office”, a declarat Marius, unul dintre elevii care au susţinut vineri examenul de competenţe digitale. Partea cea mai grea a bacalaureatului se va desfăşura însă după 20 iunie, când vor urma probele scrise.

 

Rezultatele finale, pe 8 iunie

Bacalaureatul a început, în data de 6 iunie, cu proba orală de Limba şi literatura română. A urmat apoi evaluarea competenţelor digitale dobândite de tineri de-a lungul anilor de liceu, care a început vineri şi se va termina pe data de 17 iunie. Elevii din Gorj îşi vor demonstra apoi, cunoştinţele de vorbire într-o limbă de circulaţie internaţională. Primele probe scrise ale examenului încep abia în 27 iunie şi se vor desfăşura până în 1 iulie inclusiv. În 27 iunie are loc testul scris la Limba şi literatura română. Pe 29 iunie, este programată proba obligatorie a profilului, iar pentru 1 iulie este programată proba la alegere a profilului şi a specializării. După două zile, în 3 iulie, gorjenii pot afla primele rezultate. Acestea se pot contesta în 4 iulie, dar numai între orele 08.00-12.00. Prima sesiune a Bacalaureatului 2011 se va încheia cu afişarea rezultatelor oficiale, în 8 iunie. Sesiunea august-septembrie va începe încă din iulie cu înscrierea candidaţilor şi se va termina pe 7 septembrie cu afişarea rezultatelor finale.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here