Elevi gorjeni, premianţi ai olimpiadelor naţionale

502
alexandra valceanu-olimpica chimieÎn intervalul 31 ianuarie-6 februarie, o parte dintre elevii gorjeni nu s-au putut bucura laolaltă cu colegii lor de vacanţa intersemestrială deoarece în această perioadă s-au desfăşurat la Constanţa, Olimpiada Naţională de Fizică (ONF), şi la Piteşti, Olimpiada Naţională de Chimie (ONCH).

Din fericire, câţiva elevi studioşi ai judeţului nostru s-au întors din aceste oraşe cu mai multe distincţii.

Judeţul Gorj a fost reprezentat la ONF de un lot format din nouă elevi, însoţiţi fiind de profesorul Dumitru Antonie de la Colegiul Tehnic Nr. 2 Târgu-Jiu, iar la competiţia de chimie au participat cinci elevi din judeţul nostru, acestora fiindu-le alături profesoara Ileana Popescu, de la Şcoala Generală ”Constantin Săvoiu” Târgu-Jiu. Dumitru Călugăru elev în clasa a VII-a la ”Constantin Săvoiu”, sub îndrumarea Ilenei Popescu a reuşit să câştige premiul al II-lea la ONF. La aceeaşi competiţie alţi doi elevi au mai primit menţiuni: Marian Daogaru, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”George Coşbuc” din municipiul Motru, pregătit de Carmen Alioanei, şi Mădălin Spătaru, elev în penultimul an de liceu la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgu-Jiu. Diplome de participare la ONF au mai primit şi patru elevi de la ”Tudor Vladimirescu”, Diana Cristina Popescu, Irina Ursăţeanu, Vlad Cruceru şi Ştefan Cioc, toţi pregătiţi de profesorii Nicolaie Mergea, Vasile Antonie şi Cristina Tâlvescu. Şi Mihaela Sulea, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală ”Gheorghe Tătărăscu”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Andrei Medar, dar şi David-Ionuţ Beuran, de la Şcoala ”Alexandru Ştefulescu”, pregătit de cadrul didactic Ion Săvescu au obţinut la Constanţa diplome de participare. ”După numărul de premii obţinute la ONF, judeţul Gorj s-a clasat pe locul 13 pe ţară”, a declarat Cornelia Danciu, inspector şcolar chimie/fizică.
Trei menţiuni speciale la ONCH
calugaru dumitru-olimpic fizicaLa concursul de la Piteşti, Alexandra Vâlceanu, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală ”Constantin Săvoiu”, Lucian Scurtu şi Oana-Roxana Drăghici, elevi al Colegiului ”Tudor Vladimirescu”, în clasa a X-a, respectiv a XII-a, pregătiţi de profesoarele Ileana Popescu, Valeria Teotoi şi Maria Popescu, au obţinut menţiuni speciale, ducând renumele şcolii gorjeneşti la competiţiile de profil din ţară. La ONCH au mai obţinut diplome de participare elevii Eduard Rovenţa de la ”Tudor Vladimirescu” şi Ionuţ Cărăvan de la Colegiul Naţional ”Ecaterina Teodoroiu”.
Conform inspectoarei Cornelia Danciu, în perioada următoare, la disciplinele fizică şi chimie se vor mai desfăşura şi alte concursuri, iar profesorii preparatori speră ca rezultatele să fie la fel sau chiar mai bune. ”Consider că aceşti elevi reprezintă elita şi mândria judeţului Gorj, iar noi, profesorii de specialitate îi felicităm din suflet. Alături, la aceste concursuri, ne-a fost şi directorul de la Virgil Madgearu, Petre Ciungu, dar şi Justin Paralescu, inspectorul şcolar general, cât şi cei doi adjuncţi”, a mai adăugat inspectoarea.
Alte proiecte în derulare
Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, alături de profesorii de specialitate, derulează în această perioadă mai multe proiecte, menite să vină în sprijinul elevilor apropiaţi de şcoală şi de învăţătură. Astfel, se va organiza un concurs interjudeţean de chimie, Gorjul, prin reprezentanţii săi va participa şi la un proiect naţional cu tema ”Personalităţi emblematice ale şcolilor”. În această activitate participă un număr de şapte licee din cinci judeţe: Sibiu, Dolj, Vâlcea, Alba şi Gorj. Reprezentanţii noştri vor fi elevi ai Grupului Şcolar Industrial Energetic din Turceni, sub coordonarea profesoarei Liliana Ene.
Totodată, Şcoala Generală Nr.1 din municipiul Motru va participa la prima ediţie a concursului interjudeţean ”Fizicienii”. De asemenea, inspectoarea Cornelia Danciu a fost iniţiatoarea unui viitor simpozion judeţean a cărui temă va fi ”Formarea continuă pentru integrarea eficientă a învăţământului românesc în contextul european”, dar şi a unui site unde elevii aplecaţi spre disciplinele de chimie şi fizică, dar şi profesorii, se pot întâlni pentru a schimba idei şi impresii. Adresa site-ului care este deja funcţional este următoarea: http//fizică-chimie.wiki.zoho.com.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here