Elevi etalon de naţională, la Şcoala Generală “Constantin Săvoiu” (II)

274

Rezultatele bune obţinute de elevii şi dascălii Şcolii Generale “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu sunt recunoscute nu numai pe plan local, judeţean, naţional ci şi internaţional, iar reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu sunt impasibili la calitatea actului educativ de la unitatea de învăţământ din Târgu-Jiu. Nu degeaba, luni, Şcoala nr. 8 a fost singura din judeţ ai cărei dascăli au fost premiaţi de ministrul Mihnea Costoiu. De asemenea, nu degeaba elevii de la “C.Săvoiu” se află în topul rezultatelor la testele naţionale pe judeţ.

Profesoara de biologie, Nicoleta Negrea, este printre fericiţii dascăli premiaţi, la Ministerul Educaţiei, urmare a rezultatelor internaţionale reputate de echipa care a pregătit elevii ajunşi în ultima fază de concurs. ,,În ultimii doi ani suntem singura şcoală din judeţ care am obţinut rezultate la o olimpiadă internaţională şi anume la Olimpiada interdisciplinară de fizică, chimie, biologie. În 2011, elevul Călugăru Dumitru a obţinut medalie de argint la faza internaţională a acestei olimpiade interdisciplinare fiind pregătit de mine şi de Ileana Popescu la fizică-chimie, iar în anul şcolar 2012 al doilea elev calificat a fost Radu Adrian Mihai la aceeaşi olimpiadă, obţinând medalie de argint în Teheran. Pregătirea a fost făcută de mine la biologie şi de Ana-Maria Pătrăşcoiu la fizică-chimie”, a explicat, la finalul săptămânii trecute, profesoara Negrea care a şi relatat anticipat ce ar fi urmat să se petreacă la începutul acestei săptămâni la Bucureşti. ,,Luni, pentru că faza internaţională s-a ţinut în decembrie 2012, reprezentanţii ministerului ne cheamă la Bucureşti pentru a face premierea acestui rezultat internaţional. Suntem foarte mândrii de faptul că doi ani consecutiv am reuşit să obţinem acest rezultat de excepţie. Voi merge eu şi profesoara Ana-Maria Pătrăşcoiu”, a completat Negrea.

Profesori şi elevi, pe podium
Premierea de la Ministerul Educaţiei este însă una dintre multele dovezi că la Şcoala Generală nr. 8 chiar se face carte, lucru spus, fără modestie, de dascălii cu rezultate ai unităţii de învăţământ. ,,Mie mi se pare normal ca la această şcoală să se facă performanţă. De 7 ani de când sunt aici, eu şi colega de biologie am obţinut aproape toate locurile, I, II, III şi menţiuni foarte multe în fiecare an. Nu ne lăudăm dar aceasta este realitatea.
De asemenea, în fiecare an, am pregătit şi echipajul <<Sanitarii Pricepuţi>>, şi la fel, în fiecare an am obţinut locul I şi ne-am calificat la fazele naţionale. Performanţa mi se pare ceva normal, copiii sunt foarte buni dar dacă profesorul nu este pregătit înseamnă că nici elevul nu poate fi pregătit şi atunci îi inspiri încredere şi curaj. De altfel îi sfătuiesc că la fiecare concurs sunt elevi ca şi ei, doar să fie atenţi, atât”, a declarat profesoara Elena Zăvadă. Ea este însă completată de o altă colegă cu experienţă în ce priveşte lucrul cu elevul. ,,Performanţa la Şcoala 8 se face cu muncă. Este o tradiţie ca la catedra de matematică a acestei unităţi de învăţământ să obţinem, în fiecare an premii şi să calificăm cel puţin doi elevi la olimpiadele naţionale. Toţi aceşti copii care au fost calificaţi an de an au venit cu rezultate deosebite, cu medalii care au confirmat munca lor, împreună cu munca noastră. Este plăcut, suntem o catedră solidă, muncim împreună şi rezultatele sunt ale noastre ale tuturor. Sperăm ca şi anul acesta copii noştri să se întoarcă cu medalii, avem doi copiii puternici, la clasa a V-a şi a VII-a care confirmă şi sperăm să fie totul conform aşteptărilor noastre”, a declarat Simona Stoicoiu, profesor de matematică.

Efort şi muncă suplimentară cât cuprinde
De altfel, rezultatele nu se obţin uşor iar munca la clasă este completată cu munca de după orele de curs şi chiar cu taberele, cel puţin la disciplina matematică. ,,Din modestie, colega mea, nu a spus că pentru rezultatele în cauză facem un efort extraordinar. Noi, săptămânal, avem ore suplimentare cu elevii dotaţi. Chiar de la începutul semestrului, cu elevii foarte buni, ne sacrificăm, din timpul nostru dar o facem cu plăcere şi cu tragere de inimă deoarece rezultatele s-au văzut şi se văd în continuare. De exemplu, eu am şi o tabără de matematică, în vacanţa de iarnă a elevilor, la Herculane, unde merg copii cu calităţi deosebite spre partea matematică, lucrăm acolo cu seriozitate iar copiii răspund la chemarea noastră. Totul este minunat şi suntem şi noi bucuroşi, fiind aproape de ei să obţină rezultate şi mai bune”, a declarat profesorul de matematică, Mircea Stoichiţoiu. “Am o satisfacţie deosebită când văd că rodul muncii noastre este continuat de colegii noştri de la CNTV şi chiar când avem întâlniri cu ei ne bucurăm de succesele pe care le au aceşti foşti elevi ai noştri”, a mai spus profesorul.
“Ne bucură nu numai rezultatele la olimpiade şi concursuri ci şi la olimpiadele naţionale care situează şcoala noastră pe primele locuri. Ei sunt mândria şcolii noastre”, a subliniat şi colega de la matematică, Simona Stoicoiu.

Spirit de competitivitate
Munca elevului şi dăruirea profesorului nu este nimic fără spiritul înnăscut sau cultivat pentru competitivitate. O spune de altfel şi profesoara Mirela Ştiucă al cărei elev, Tribus Leon Rolan Balan s-a situat pe locul I la faza judeţeană a olimpiadei de informatică pentru clasa a V-a.
,,Într-o şcoală cum este aceasta spiritul de competitivitate îi obligă pe copii la a se depăşi pe ei. Munca lor la clasă dar şi cea suplimentară contează foarte mult”, a declarat profesoara Mirela Ştiucă.
O părere similară a împărtăşit şi cadrul didactic Corina Panduru ai cărei elevi au urcat pe podium la olimpiada de lingvistică. ,,Nu a fost greu să-i pregătesc pe elevi pentru competiţia judeţeană deoarece este una extrem de interesantă care a pus în valoare abilităţile lingvistice în relaţie cu modelul matematic al comunicării. S-a bazat mai mult pe nivelul de cultură generală şi a presupus minime cunoştinţe teoretice. Dar a fost extrem de interesant, mie mi-a plăcut şi am reuşit să le transmit elevilor dragostea asta pentru lingvistică şi au participat reuşind să câştige mult, foarte mult. Profesorul contează dacă are cu cine să lucreze”, a menţionat profesoara de limba română, Corina Panduru.
(Va urma)
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here