Efectul “cola” asupra organismului

571

pahar-Coca-ColaCoca-Cola este o băutură răcoritoare, comercializată în peste 200 de ţări. Este produsă de The Coca-Cola Company în Atlanta, Georgia, S.U.A. şi este denumită simplu, Coke (o marcă a The Coca-Cola Company în Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (în Europa şi America) sub denumirea de cola.

Gândită ca un tratament în domeniul medicinei, a fost inventată la sfârşitul secolului XIX. Aroma distinctivă de “cola” provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie şi vanilie, restul ingredientelor având doar contribuţii minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume. În prezent, Coca-Cola este cea mai consumată băutură răcoritoare din lume. Publicitatea masivă, gustul inconfundabil şi imaginea pozitivă asociată acestei băuturi o face cea mai vândută din lume. Unele persoane ajung să înlocuiască chiar cantitatea de apă din necesarul zilnic cu aceeaşi cantitate de cola. Am întâlnit persoane care mi-au mărturisit că sunt atât de dependente de această băutură, încât apa le creează dezgust. Una dintre cauzele obezităţii este consumul exagerat de băuturi carbogazoase, dar din nefericire, efectele acestor băuturi asupra sănătăţii nu se limitează doar la asta. Consecinţele sunt numeroase, iar oamenii de ştiinţă au început să publice studii care să ni le prezinte cât mai bine, cu toate că interesele economice îi obligă pe unii să păstreze tăcerea. Scriitoarea americancă Wade Meredith a publicat de curând un articol în care a prezentat efectul agresiv asupra organismului a unei băuturi cola în timp de o oră de la consum. Cam aceste lucruri se petrec în organismul nostru după ce savurăm o cola:

 

 

În primele 10 minute:

Echivalentul a zece linguriţe de zahăr sunt introduse în sistemul digestiv. Această cantitate acoperă 100% din doza zilnică recomandată. În mod normal unele persoane ar putea avea o senzaţie de greaţă, însă acidul fosforic conţinut de băutură face ca aceasta să nu apară.

După 20 de minute:

Toată cantitatea de zahăr ajunge în sânge, forţând pancreasul să elibereze o cantitate mare de insulină. Din cauză că nivelul glucozei din sânge este ridicat, ficatul este obligat să transforme surplusul în depozit de grăsime.

După 40 de minute:

Absorbţia cofeinei este completă. Pupilele se dilată, excitabilitatea neuronală creşte la fel ca şi tensiunea arterială, iar ficatul eliberează şi mai mult zahăr în fluxul sanguin.

După 45 de minute:

În organism creşte producţia dopaminei, o substanţă care acţionează la nivel neuronal, stimulând centrii ai plăcerii. Efectele acestei substanţe sunt similare cu cele ale heroinei şi prin acest lucru se poate explica dependenţa de a bea cola.

După 60 de minute:

-Acidul fosforic ajuns in intestinul subţire se leagă de calciu, magneziu şi zinc, formând compuşi insolubili care împiedică absorbţia acestora. Situaţia este agravată de dozele mari de zahăr şi de îndulcitorii artificiali care cresc excreţia urinară de calciu. Efectele se resimt la nivelul oaselor şi dinţilor a căror densitate scade.

-Şi proprietăţile diuretice ale cofeinei au un rol important în eliminarea calciului din organism, a unor electroliţi şi a apei.

-Pentru că glucoza din sânge creşte şi scade foarte brusc, se instalează o stare neplăcută de irascibilitate şi uneori lentoare.

-Având în vedere că apa din conţinutul băuturii se elimină foarte rapid, hidratarea organismului este aproape nulă.

Acestea sunt efectele unei singure doze de cola, dar imaginaţi-vă ce înseamnă consumul cola zi de zi, săptămână după săptămână! De aceea o idee foarte bună este aceea de a redescoperi sucurile naturale proaspete, ceaiurile neîndulcite sau chiar apa.

Ingredientele unei băuturi cola:

1.Apa carbonatată

2. Sirop de porumb

3. Caramel –colorant şi aromatizant de culoare brună obţinut prin încălzirea zahărului, de obicei, a siropului de porumb. Poate fi prelucrat cu amoniac şi sulf, pentru a-i intensifica culoarea.

4. Acid fosforic – un produs incolor, inodor, produs din piatra de fosfat (nu un produs alimentar). (Poate duce la pierderea calciului din oase şi a eroziunii dinţilor. Poate provoca osteoporoză. Este asociat cu afecţiunile renale şi apariţia pietrelor la rinichi.)

5. Arome naturale- substanţe care nu sunt obţinute chimic, extrase prin procedee fizice din plante sau animale.

6. Cafeina – compus amar, de culoare albă, cristalin, stimulent psihoactiv.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here