Efectele terapeutice ale oţetului de mere

843

otet de mereOţetul de mere este considerat aproape cel mai vechi medicament folosit de către oameni, făcându-se cunoscut pentru prima dată în tratate de medicină egiptene, scrise în urmă cu mai bine de trei milenii.

Medicii Greciei antice îl foloseau foarte des, acesta regăsindu-se şi în scrierile lui Hipocrate. Şi la noi în ţară este folosit în medicina populară încă de foarte mult timp.

În anumite zone se prepară oţetul de mere în fiecare toamnă, fiind utilizat întreaga iarnă contra diferitelor boli ori, pur şi simplu, pentru menţinerea sănătăţii. Deşi nu este considerat un panaceu, ar putea concura cu şanse sigure de câştig la acest titlu.

Banalul oţet de mere, destinat în primul rând salatelor, cât şi diluat cu apă, ca şi băutură terapeutică, este un antibacterian puternic.

Are puteri de a vindeca afecţiuni ale sistemului digestiv şi circulator datorită conţinutului de minerale esenţiale întăririi organismului, cum ar fi potasiul, calciul, magneziul, fosforul, sodiul şi fierul.

Până acum nu s-au înregistrat efecte adverse ale consumului moderat. Totuşi, dacă se foloseşte în cantităţi mari, afectează sănătatea orală. Dinţii se îngălbenesc şi devin mai sensibili la rece, cald sau dulce. De aceea se recomandă diluat în apă sau suc natural.

Oţetul de mere se obţine prin fermentarea fructelor verzi şi coapte, tăiate în bucăţi mici. Produsul pe care îl găsim în comerţ are în compoziţie şi alte minerale şi enzime, obţinute numai din modul de prelucrare.

Se poate face şi în casă

Medicina naturistă recomandă obţinerea oţetului acasă, pentru a beneficia de un grad de aciditatea corespunzător. Este un bun antibiotic natural, fiind foarte util în înlăturarea infecţiilor. Aduce la limite normale colesterolul şi este considerat un bun remediu împotriva alergiilor de orice tip. Oţetul de mere combate chiar şi acneea, epuizarea musculară după efort fizic, reface digestia şi fortifică sistemul imunitar.

Afecţiuni tratate cu oţet de mere

Nutriţioniştii recomandă oţetul de mere şi contra obezităţii. Anumiţi specialişti sunt de părere că el acţionează direct asupra grăsimilor din organism, prin eliminarea lor.

Alţii spun că o dietă cu oţet de mere contribuie la accelerarea metabolismului şi funcţionarea în condiţii bune a organelor interne.

Specialiştii recomandă a fi consumat la fiecare masă, iar fiecare pahar de oţet de mere trebuie diluat în apă.

Combate şi respiraţia urât mirositoare. Datorită proprietăţilor antibacteriene de la nivelul cavităţii bucale, tratamentul cu oţet de mere s-a dovedit util pentru recăpătarea respiraţiei proaspete.

Bun şi pentru piele

Oţetul de mere preparat acasă se poate folosi cu succes în tratarea infecţiilor pielii, tenului acneic şi poate combate chiar şi celulita, dacă e întrebuinţat mai mult timp. Zonele cu probleme se masează în fiecare seară, înainte de culcare, iar dimineaţa se înlătură de pe piele cu apă rece.

Tratamentul cu oţet de mere s-a dovedit util şi în combaterea constipaţiei, gazelor stomacale şi durerilor provocate de ulcer. Se consumă înainte de fiecare masă de trei ori pe zi, diluat cu apă, sau cu suc natural de citrice.

La fel se tratează şi diareea, prin acţiunea antibacteriană rapidă. Oţetul de mere reduce iritaţiile colonului şi este ca o barieră protectoare asupra mucoasei stomacale.

Specialiştii recomandă consumul de oţet de mere şi persoanelor care suferă de diabet deoarece normalizează glicemia. Se va consuma înainte de fiecare masă consistentă.

Se administrează şi în colecistită şi alte afecţiuni ale bilei. Se va lua 1-2 linguriţe de oţet de mere cu 10 minute înainte de fiecare masă. Pentru remedierea bolilor reumatice se ia de trei ori pe zi câte o lingură de oţet de mere amestecată cu o linguriţă de miere. Cura se ţine timp de trei luni având efecte antiinflamatoare articulare şi se opune proceselor de îmbătrânire şi de degradare a cartilajelor şi epiteliilor.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here