Efectele nocive ale sedentarismului

436

Ai un job care te forţează la sedentarism? Ei bine, pe cât de plăcut, lejer şi convenabil poate părea la prima vedere, trebuie să ştii că statul pe scaun ore în şir zilnic, poate avea efecte nocive asupra sănătăţii tale.

Mai mult decât atât, în cazul în care mergi cu maşina personală, iar când ajungi acasă te aşezi din nou pe canapea, în faţa televizorului, lucrurile sunt cu atât mai grave. Din păcate, în această situaţie se află o mare parte din populaţia lumii. Tuturor, ne place să stăm cât mai liniştiţi, fără să depunem vreun efort oricât de mic. De cele mai multe ori, cei mai mulţi preferă să ia liftul, deşi nu au decât un etaj de urcat, merg cu maşina până la piaţă care se află la o staţie de casă sau aleg să stea în faţa televizorului în loc să iasă într-un parc, să se plimbe ori să alerge.

Cele mai nocive efecte ale sedentarismului sunt următoarele:

Îngrăşarea

Cauzată de modificările metabolice ale organismului care diminuează arderea grăsimilor şi favorizează depozitarea surplusului de energie sub formă de grăsimi.

Îmbătrânirea prematură

Viaţa sedentară grăbeşte îmbătrânirea celulelor organismului din cauza faptului că tonusul corpului scade datorită lipsei mişcării fizice.

Riscul de diabet

Sedentarismul tulbură funcţionarea normală şi corectă a metabolismului, provocând diverse boli cum ar fi diabetul zaharat de tip II.

Apariţia varicelor

Sedentarismul poate duce la împiedicarea circulaţiei adecvate a sângelui în vene, mai ales în zona picioarelor, favorizând apariţia varicelor.

Lipsa eliberării stresului

Prin mişcare, creierul eliberează endorfine (hormonul fericirii), ceea ce ajută corpul să se relaxeze şi implicit ajută la instalarea stării de bine. Sedentarismul favorizează reţinerea stresului, lucru care poate duce la dezechilibre psihice, dar şi boli cardiace, metabolice sau chiar cancer.

Apariţia durerilor de spate

Lipsa mişcării fizice şi menţinerea aceleiaşi poziţii pentru un timp îndelungat pot da dureri de spate, gât şi umeri. Mai mult decât atât, în timp, din cauza poziţiei defectuoase se pot instala afecţiuni grave ale coloanei vertebrale.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here