Efectele adverse ale băuturilor carbogazoase

667
sucDacă sunteţi în situaţia, nu puteţi rezista dulciurilor (inclusiv băuturile carbogazoase) o să încercăm azi, împreună să vedem care este alternativa la băuturile carbogazoase. Şi pentru că există şi un segment de oameni care nu cred în efectele adverse ale sucurilor carbogazoase, mă vad nevoită să vi le expun pe cele mai importante dintre acestea.

În primul rând aceste băuturi nu reuşesc să suplinească nevoia organismului de săruri şi minerale, pe care acesta le pierde prin transpiraţie. De aceea trebuie să optăm pentru ceaiuri, sucuri naturale din fructe ori legume şi apă (plată sau minerală). Mie una îmi place la nebunie apa plată cu lămâie, îmi potoleşte setea şi mă menţin în formă, o altă variantă sănătoasă este ceaiul verde.
V-aţi uitat din curiozitate pe eticheta unei sticle de suc carbogazos? Aţi văzut cate E-uri sunt pe acea listă? Eu una am rămas şocată. Partea proastă a lucrurilor e faptul că mulţi dintre noi nu ştiu ce reprezintă toate acele denumiri, însă cunoscătorii pot foarte uşor să numere pe degetele de la o mână E-uri din sucurile carbogazoase. Şi vă spun că nu sunt deloc sănătoase aceste băuturi. Nu sunt zvonuri, sucurile carbogazoase pot creşte riscul pentru unele afecţiuni.
O altă problemă o reprezintă coloranţii, aceştia împreună cu alte ingrediente înregistrează cele mai dăunătoare efecte asupra organismului uman. Cu toţii ştim că ce este interzis este mai plăcut şi asta este o regulă general-valabilă. Nu vorbim aici numai de sucuri, dar şi mâncăruri procesate, care la capitolul nutriţiţie şi siguranţa consumatorilor au un X mare în dreptul lor.
Şi dacă s-ar modifica reţeta, fiind eliminate acele substanţe nocive şi introduse altele, firmele producătoare ar da faliment. De ce? S-ar schimba aroma. Eu una nu o să cred în veci că or să facă sucuri carbogazoase sănătoase. Se pare că firmele producătoare au schimbat denumirea substanţelor nocive, din băuturile carbogazoase, dar nu au renunţat la ele. Să mai discutăm că efectele sunt aceleaşi? Este lesne de înţeles.
E-urile în timp se depozitează în ficat, iar in timp favorizează declanşarea disfuncţiei hepatice şi a pietrelor la rinichi. Dacă consumaţi pahar după pahar, ar trebui să ştiţi că excesul de băuturi carbogazoase, în timp afectează sănătatea ţesuturilor dentare. Aveţi probleme cu digestia? Dacă da, încercaţi să renunţaţi la băuturile carbogazoase, acestea nu fac altceva decât să stimuleze secreţia gastrică, iar în timp puteţi să vă îmbolnăviţi de gastrită ori ulcer. De asemenea, conţinutul de cofeină din aceste băuturi dezvoltă o stare de agitaţie (resimţită mai ales la copii), favorizează declanşarea migrenelor şi insomniei.
Ce puteţi consuma în schimb
Este o falsă impresie că sucurile carbogazoase vă vor potoli setea. Dimpotrivă, o accentuează. Explicaţia stă în conţinutul ridicat de glucide. Ştiaţi că o cană cu suc are şapte linguri de zahăr? În plus zahărul dă dependenţă. Consumaţi în schimb apă plată cu lămâie sau lime sau de ce nu portocală. Şi pentru a vă detoxifia organismul consumaţi sucuri de legume.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here