Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu profesorul Dănuţ Birău, Primarul Oraşului Târgu-Cărbuneşti, Gorj – “Acolo unde ne desfăşurăm activitatea, încercăm să aducem şi ceva nou”

882

– Rep. Domnule Primar, Dănuţ Birău, sunteţi mereu «în teren», dar, iată, acum am norocul că aţi venit şi mă bucur că putem sta puţin de vorbă!
-D.B. În primul rând, mă bucur şi eu că aţi venit şi sunteţi un oaspete în instituţia noastră, pentru că a trecut un an de la ultima noastră discuţie şi cred că multe lucruri pe care ni le propusesem, au căpătat contur în acest an.
– Rep. Aţi dobândit o experienţă mai mare, pentru că vă găsesc mai decis şi mai ferm în finalizarea activităţilor dumneavoastră!
-D.B. Omul, cât trăieşte, învaţă, ştiţi cum se spune, pentru că acolo unde ne desfăşurăm activitatea, încercăm să aducem şi ceva nou! De fiecare dată, cred că e bine să învăţăm ceva mai mult din greşelile altora şi mai puţin din ale noastre, să «culegem» lucrurile bune, să facem unele lucruri şi din plăcere, nu doar pentru că suntem plătiţi. O muncă pe care o faci cu plăcere, te apropie mai uşor de împlinire!
– Rep. Spunând acestea, mă gândesc la calitatea dumneavoastră de cadru didactic!
-D.B. În activitatea mea de la catedră, de aproape 20 de ani, lucrând cu copiii de la vârste fragede până la persoanele mai în vârstă, mă refer aici la cadrele didactice cu experienţă, la personalul auxiliar dintr-o şcoală, am reuşit să cunosc natura umană. Pe urmă, la Şcoala normală, unde am învăţat psihologie şi pedagogie, toate acestea m-au ajutat să mă adaptez la activităţile în care lucrez cu oamenii din primărie, cu oamenii din comunitate, pentru că în funcţia de primar, ai de-a face cu tot felul de oameni, din toate categoriile sociale, cu persoane având diferite niveluri de educaţie, aşa că trebuie să încerc să vorbim pe limba fiecăruia, pentru a-i înţelege pe oameni şi pentru a fi înţeles de către aceştia.
– Rep. Vă propun să începem, ca să nu fiu nevoit să rămân fără interlocutor!
-D.B. De acord! Vă spuneam că plecasem la drum cu prietenii noştri din Norvegia, din oraşul Cristiansen, pentru realizarea unei pieţe «second hand» unde populaţia de etnie romă să desfăşoare un comerţ civilizat, iar pe 8 ianuarie anul acesta, piaţa a fost inaugurată, în prezenţa viceprimarului din Cristiansen, a preşedintelui unei fundaţii din această ţară, precum şi a altor oficialităţi din Norvegia.
– Rep. Ce aduce nou locaţia aceasta?
-D.B. Am reuşit să amenajăm 57 de mese, dintre care 45 în interior şi 12 în afară, iar fiecare dintre aceste mese a fost repartizată către o familie. Se plătesc 60 de lei pentru masa din interior şi 30 de lei pentru masa de afară, deci, un venit adus pieţei, iar din aceşti bani se plăteşte şi ridicarea gunoiului. Să vă spun că investiţia s-a acoperit cam 50% din partea noastră şi 50% din partea norvegiană, costurile ridicându-se la 210.000 lei în total, din care partea norvegiană participă cu 220 de mii de coroane, aproximativ 24.000 de euro şi noi cu o sumă în jur de 100.000 de lei.
– Rep. Mi se pare interesantă o asemenea preocupare!
-D.B. Să vă mai spun că legat de această piaţă, am primit luna trecută aprobarea pentru o altă investiţie pe care o vom face în vecinătatea pieţei, cu sprijin de la ambasada Elveţiei, prin Fundaţia «Împreună», cu o finanţare de 22.000 de franci elveţieni, iar primăria vine cu o finanţare de 24.000 de lei, iar acolo unde, cu ani în urmă funcţiona o brutărie şi o ospătărie, vom amenaja un centru social dotat cu toalete publice, maşini de spălat, duşuri, utilităţi necesare pentru persoanele defavorizate din această zonă, care vor avea acces pe baza unui regulament şi prin stabilirea unui orar de funcţionare. Consider că preocuparea noastră pentru persoanele defavorizate are o semnificaţie socială, prin aceasta reuşind să atragem fonduri din partea unor organizaţii din străinătate.
– Rep. Mai sunt şi alte probleme care vă frământă şi vă preocupă la ora de faţă în activitatea dumneavoastră?
-D.B. Dacă până acum am discutat despre această latură socială, vreau să vă spun că suntem foarte aproape de semnarea contractului de finanţare de către o firmă din Craiova, pentru obiectivul modernizarea creşei de copii, aflată în subordinea primăriei. E vorba despre o finanţare de 150.000 de euro, pentru că e vorba despre un proiect la care lucrăm de vreo doi ani, din 2016, pentru că am avut o întâlnire cu colegii mei primari din G.A.L. Gilort (Grupul de Acţiuni Locale Gilort), pe care i-am rugat să ne ajute, fiindcă nu am avut acces la fonduri europene. Deci, suma maximă pentru care puteam accesa era de 150.000 de euro, iar dacă împărţeam suma de 810.000 la cele zece primării, ne revenea câte 81.000 de euro pentru fiecare. Ca urmare, l-am rugat pe fiecare coleg primar să renunţe la o parte din suma ce le revenea, motiv pentru care le mulţumesc de ajutor, iar în acest fel am obţinut avizele necesare. Recent am fost la Craiova pentru răspunsul la ultima notificare, pentru ca în jur de 1 octombrie să putem semna contractul, pentru a da drumul la proiectare şi la licitaţia pentru executarea lucrărilor. Cred că e un lucru bun pentru că pe lângă această extindere şi modernizare a creşei, în imediata vecinătate a acesteia, vom amenaja şi un loc de joacă modern, cu balansoare, cu tobogane noi.
– Rep. Cum colaboraţi cu instituţiile aflate pe raza oraşului?
-D.B. Vreau să vă spun că în Oraşul Târgu-Cărbuneşti, printre unităţile cu care ne mândrim, avem şi Spitalul de Urgenţă din localitate, un spital valoros care vine în ajutorul cetăţenilor de pe valea Gilortului, iar în această primăvară, ne-am gândit că pe drumul care duce spre «Transalpina» se forma de multe ori coloană de maşini care blocau intrarea în spital, de aceea, ne-am gândit că pentru fluidizarea traficului, să facem o extindere a locurilor de parcare şi modernizarea celor existente în jurul intrării în spital. Ca urmare, am amenajat şi un trotuar pentru accesul pietonal, până la «Aleea Teilor», aproape de strada Crizantemelor, pe care am asfaltat-o şi i-am conferit un alt aspect, mai ales că a căpătat sens unic pentru descongestionarea traficului rutier. Pe lângă aceasta, la începutul anului, am alocat suma de 200.000 de lei către spital, iar la ultima rectificare, am adăugat încă 40.000 de lei pentru nevoi speciale, ca întreaga activitate să se desfăşoare în mod normal.
– Rep. A trecut şi sărbătoarea «Zilele Oraşului», de la sfârşitul lunii august, când aţi desfăşurat interesante activităţi culturale, sportive şi spirituale care au desfătat sufletul oamenilor!
-D.B. Da, această sărbătoare a oraşului a cuprins concerte de muzică populară şi muzică uşoară, un festival lăutăresc, pentru că la noi a existat o tradiţie bogată a tarafurilor de lăutari, dar, ea se leagă, mai ales de praznicul mănăstirii noastre, din 29 august, la care au participat câteva sute de credincioşi, pentru că Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, după care am avut cea de-a 5-a ediţie a Cupei «Gilortul», rezervată grupelor de copii, toate activităţile încheindu-se cu un spectaculos foc de artificii.
– Rep. Sunteţi mulţumit de modul cum aţi dus la împlinire această sărbătoare?
-D.B. Da, bineînţeles, pentru că în Parcul «Stejeret», am amenajat cadrul corespunzător al desfăşurării târgului, iar, pentru că aveam o mare problemă cu alimentare cu energie electrică a spaţiului acestui parc, în acest an, am realizat o investiţie interesantă, spun eu, chiar dacă ne-a costat cam 70.000 de lei, pentru a avea transformatorul nostru propriu în această zonă, iar în acest fel, am asigurat şi iluminatul public pe traseul drumului judeţean spre Ţicleni, până la şoseaua 67 B, care face legătura între Târgu-Cărbuneşti şi Târgu-Jiu. Am socotit că e bine, pentru că în zonă a fost dat în folosinţă un spaţiu în care se sărbătoresc nunţi, botezuri sau anumite aniversări, iar zona trebuie să fie bine iluminată.

“Am venit aici cu inima deschisă şi cu dorinţa de a face cât mai multe lucruri bune pentru localitatea în care m-am născut şi am fost educat”

– Rep. Funcţia aceasta de primar, ca şi aceea de dascăl dăruit profesiei, mai poate avea un secret pentru dumneavoastră?
-D.B. Să sperăm că nu sunt prea multe secrete neobservabile, dar, vedeţi şi dumneavoastră, mereu trebuie să învăţăm câte ceva! Eu am venit aici cu inima deschisă şi cu dorinţa de a face cât mai multe lucruri bune pentru localitatea în care m-am născut şi am fost educat, în care, probabil, am să mă odihnesc, atunci când va veni vremea!
– Rep. Aveţi unele lucruri pe care vi le propuneţi a le înfăptui mai repede?
-D.B. Până la urmă, sper să continui ceea ce am început, pentru că oraşul acesta are o mare parte rurală în componenţa sa, iar, pentru că «mă trag» de la Ştefăneşti, voi încerca şi îmi doresc mult să avem asfaltate drumurile acestui sat în care am copilărit. În acest sens, în 2016 am asfaltat la Cojani, în 2017, aproape un kilometru şi jumătate la Curteana, între Creţeşti şi Floreşteni, anul acesta licităm pentru aproape 700 de metri în satul Duţeşti, peste un kilometru în satul Comăneşti, urmând să definitivăm activitatea în acest domeniu al asfaltării drumurilor de ţară. În 2019 ne propunem să modernizăm strada Pieţei, care ne costă peste trei milioane şi jumătate de lei, numai că reţeaua de apă şi canalizare din itinerariul acestei străzi, am scos-o la licitaţie şi cu sprijinul colegilor mei primari, am primit acordul de la «Aparegio» să demarăm lucrarea în jur de 1 noiembrie, dar, vedeţi că se schimbă şi vremea, iar dacă ne permite vremea, poate o vom realiza şi la anul. În altă ordine de idei, am preconizat realizarea unui proiect pentru un corp nou de clădire la Şcoala Gimnazială «George Uscătescu», care…
– Rep…Care este şi şcoala «de suflet» a dumneavoastră!
-D.B. Da, sigur, al cărui titular sunt, iar acest corp de clădire ne va costa peste patru milioane şi jumătate de lei noi. Am semnat contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei, urmând ca lucrările să înceapă cât mai repede, şi sper ca prin Programul PNDL să terminăm această construcţie în 2020, un spaţiu pentru laboratoare moderne de fizică, de chimie, să avem acolo o sală de conferinţe, un cabinet stomatologic, pentru că am obţinut deja postul de medic, iar copiii să beneficieze de tratament stomatologic gratuit.
– Rep. Pentru că «omul sfinţeşte locul», vă rog să-mi spuneţi, cum se regăseşte omul Dănuţ Birău, în postura de primar al Oraşului Târgu-Cărbuneşti?
-D.B. Mă simt ca la mine acasă, pentru că în momentul în care am venit aici, mi-am creionat un spaţiu în care să pot lucra eficient, să comunic mereu cu oamenii, uşa mea este deschisă oricând şi oricui, nu am încuiat uşa niciodată, pentru că oricine este binevenit aici, ca să rezolvăm împreună problemele! Faptul că privesc pe fereastră şi văd un parc plin cu verdeaţă, acest lucru mă face să mă simt mai bine!
– Rep. Sper ca în curând, în acest birou al dumneavoastră, să fie binevenită şi conducerea Ziarului «Gorjeanul», care vă apreciază activitatea!
-D.B. Cu mare plăcere!
– Rep. Vă doresc multă sănătate şi împlinirea dorinţelor, a proiectelor care vă definesc şi vă onorează persoana şi personalitatea de prim edil al Oraşului Târgu-Cărbuneşti!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here