Educaţia…şi Lecţia de viaţă – Interviu cu deputatul, prof. Elvira ŞARAPATIN – ,,Mi-am dedicat o parte din viaţa mea partidului şi muncii politice, dar, pot spune că am făcut-o din pasiune”!

1946

– Rep. D-na deputat, Elvira Şarapatin, sunteţi mai îngândurată, uşor mâhnită pentru faptul că nu aţi mai fost propusă pe lista candidaţilor pentru alegerile parlamentare!
– E.Ş. Aşa este şi vreau să vă spun că nici în 2016 nu am fost pusă pe un loc eligibil de la început, chiar în listele trimise la Bucureşti, am fost mai la urmă, dar, se cerea ca să fie obligatoriu, pe un loc eligibil preşedinta organizaţiei de femei, aşa se cerea atunci de la centru, iar, preşedintele partidului m-a trecut pe un loc eligibil, pentru că e o întreagă istorie, aş putea spune…
– Rep. Dar, a fost o «istorie» cu un final fericit, dacă se poate spune astfel!
– E.Ş. Da, da, chiar contrar dorinţei unora, am ajuns parlamentar, prin redistribuirea unor voturi, ca un rezultat al muncii mele de mai mulţi ani. Pentru că şi eu am muncit pentru alţi parlamentari şi pentru succesul partidului, împreună cu întreaga echipă din care făceam parte. Mi-am dedicat o parte din viaţa mea partidului şi muncii politice, dar, pot spune că am făcut-o din pasiune, pentru că mă «încarc» şi cu energie pozitivă, ori de câte ori colaborez cu colegii mei din ţară!

,,Consider că am fost un parlamentar disciplinat, un om dedicat muncii mele”!

– Rep. Cu aceeaşi energie pozitivă, eu v-aş propune să faceţi un bilanţ al mandatului dumneavoastră de parlamentar!
– E.Ş. Consider că am fost un parlamentar disciplinat, un om dedicat muncii mele, cu disciplină de partid, iar, dacă cetăţenii m-au trimis în Parlamentul României, nu i-am făcut de ruşine şi i-am reprezentat cu cinste! Împreună cu alţi parlamentari, m-am implicat în iniţierea a peste 90 de legi, am avut intervenţii la microfonul parlamentului, interpelări şi întrebări adresate guvernanţilor, am avut declaraţii politice, dar, cred că foarte important este să pot vorbi despre o lege care îmi poartă şi numele! Mă refer la Legea 33/ 1994 privitor la modificarea art. 5 din această lege a exproprierilor, iar, în ceea ce mă priveşte, am luptat ca această lege «să treacă», pentru că priveşte interesul public, Am avut în vedere obiectivele mari din ţară şi din judeţul nostru, care au fost întrerupte şi amânate la nesfârşit, din interese obscure! M-am gândit, spre exemplu, la Centura Muncipiului Târgu-Jiu şi la cele două hidrocentrale de pe cursul Jiului, deci, o situaţie care priveşte şi alte hidrocentrale din ţară.
– Rep. Deci, o lege care vă reprezintă!
– E.Ş. Am iniţiat această lege, pentru ca lucrările de interes naţional şi local să fie încadrate în ansamblul acelor lucrări de interes public major, care nu au atâtea restricţii, o lege care îi priveşte şi pe primari şi chiar îi ajută să se implice activ. Cred că hidrocentralele de pe Jiu produc energie «curată» şi sunt de interes naţional, pentru că se încadrează în strategia energetică naţională!
– Rep. De altfel, Gorjul a fost un renumit furnizor de energie!
– E.Ş. Ceea ce înseamnă că trebuie să luptăm pentru independenţa energetică a ţării, chiar dacă sunt şi parlamentari care reprezintă interesele unor ONG-uri obscure, finanţate din exterior şi care nu privesc favorabil independenţa energetică a României. Ceea ce ne situează sub nivelul ţărilor dezvoltate din Europa!
– Rep. Să înţeleg că avem parlamentari aleşi de către cetăţenii României, dar, care servesc interese antinaţionale?
– E.Ş. Absolut, pentru că vă dau şi exemplul senatorului Goţiu, care s-a opus aprobării acestei legi pe care am iniţiat-o în anul 2017, dar, abia acum am reuşit să fie aprobată cu ajutorul parlamentarilor de la PSD şi chiar de la PMP, fără votul cărora legea nu ar fi trecut, iar, eu le mulţumesc pentru sprijinul lor. Încă din 2017 s-au opus acestei legi parlamentarii USL, în special acest Goţiu, dar, până la urmă a fost promulgată în Camera Deputaţilor, dar, din nou a fost propusă spre reexaminare!
– Rep. Liberalii, nu v-au sprijinit?
– E.Ş. Liberalii s-au opus şi ei, au atacat-o la Curtea Constituţională, împreună cu USL-iştii, chiar parlamentarul nostru liberal de Gorj, a promis că sprijină legea, dar, nu a votat-o, aşa cum promisese! În 23 septembrie, anul acesta, a fost dată decizia Curţii Constituţionale, iar, această lege se află spre promulgare la Preşedintele ţării, care nu mai are ce face şi trebuie s-o aprobe! Sper foarte mult să fie aprobată! În baza acestei legi, chiar primarii sunt îndreptăţiţi să-şi arate implicarea lor. Trebuie rezolvată problema independenţei energetice a ţări, atunci când conducătorii politici doresc acest lucru!
– Rep. Dacă aceşti conducători politici sunt şi oameni patrioţi, iubitori de ţară!
– E.Ş. Sper acest lucru, pentru că e cazul ca în şcoală să se înveţe ce înseamnă patriotismul!
– Rep. Iar, dacă şcolile s-au închis de frica pandemiei, iar cursurile se desfăşoară «online», înseamnă că vom avea un patriotism «online», sună ca «nuca-n perete», doamna deputat!
– E.Ş. Patriotismul este cea mai înaltă calitate a unui cetăţean! Patriotismul înseamnă să iubesc locul în care m-am născut, pentru că este locul care te leagă de părinţi, de neamuri, de prieteni, de modul de viaţă, toate sunt lucruri pe care le porţi în suflet!
– Rep. Pentru că mi-am propus ca să avem un dialog deschis, vreau să vă întreb, dacă puteţi recunoaşte sincer, faptul că Partidul Social-Democrat se află într-un recul pe scena vieţii politice din ţara noastră?
– E.Ş. Da, aceasta este o realitate care se datorează mai mult unor «comenzi», chiar din afară, chiar dacă avem cel mai mare partid social-democrat din Europa, mai ales că «popularilor» europeni nu le-a plăcut partidul nostru, încercându-se slăbirea acestei formaţiuni politice, chiar sloganurile împotriva partidului au fost «cu tentă», pentru a denigra conducătorii acestui partid, pentru a-i duce la puşcărie!
– Rep. De ce sunt «vânaţi» conducătorii acestui partid?
– E.Ş. Pentru că sunt patrioţi şi luptă pentru interesele ţării! Ei nu sunt ostili Uniunii Europene, aşa cum au fost catalogaţi, pentru că e în structura Partidului Social-Democrat ca să ţină cu oamenii, că dacă nu ţii cu oamenii, nu eşti patriot! Se urmăreşte ca tinerii noştri să fie legaţi mai mult de globalizare, să nu-şi iubească tărâmul în care s-au născut, să nu ţină la drapelul românesc! Ca un amănunt, vă spun că eu am tricolorul pe balcon şi în fiecare cameră a locuinţei, pentru că mă emoţionează imaginea tricolorului românesc, pentru a fi duse mai departe simbolurile României şi dragostea pentru ţară!

,,Oamenii «aduşi în faţă», trebuie să fie bine pregătiţi, cu mulţi ani de
experienţă”!

– Rep. Nu credeţi că «reculul» Partidului Social- Democrat se datorează şi unor erori, unor decizii greşite de la nivelul conducerii partidului?
– E.Ş. Da, cu siguranţă, pentru că nu vin cei din exterior ca să compromită deciziile partidului, iar, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi cu complicitatea trădărilor din interior! Sunt oameni care-şi vând omenia, pentru că se ştie din istorie, că au fost situaţii când unii şi-au vândut ţara, şi-au vândut conducătorii. La fel se întâmplă şi în interiorul unei familii, când unul ajunge şi trădează, iar, ce să mai vorbim despre dezbinările dintr-un partid cu sute şi chiar mii de membri şi simpatizanţi! Noi ne străduim ca întotdeauna, cetăţeanul s-o ducă bine!
– Rep. Dacă v-aş spune că în opinia mea, revirimentul acestui partid poate veni din partea unei reprezentante a sexului frumos, cum apreciaţi acest lucru?
– E.Ş. Ca un semn de politeţe şi ca o recunoaştere a rolului femeii politician!
– Rep. Consideraţi că pentru alegerile prezidenţiale, desemnarea doamnei Viorica Dăncilă a fost alegerea cea mai bună?
– E.Ş. Nu putem spune că a fost cu adevărat alegerea cea mai bună, dar, dacă doamna Dăncilă ar fi fost mai demult în conducerea partidului, oamenii s-ar fi convins de puterea ei de a «duce în spate» o «povară» atât de grea! O cunosc bine pe Viorica Dăncilă şi cu experienţa ei, putea face ceva, dar, nu a avut timpul necesar pentru a convinge lumea că e capabilă să reuşească! Oricum, o comparaţie între preşedintele de astăzi al României şi Viorica Dăncilă, ne arată că e o distanţă în favoarea doamnei Dăncilă, şi nu este adevărată aprecierea care s-a vehiculat în legătură cu capacitatea ei intelectuală!
– Rep. Atunci, gafele de ordin gramatical sau de ordin geografic pe care doamna le-a făcut uneori sunt numai nişte simple invenţii?
– E.Ş. Cred că pretinsele gafe erau dinainte pregătite prin intermediul unei consiliere care făcea intenţionat acest lucru, iar după ce a dat-o afară, nu s-a mai întâmplat acest lucru! Chiar în campania electorală, nu a fost sprijinită suficient de către unii apropiaţi din conducerea partidului!
– Rep. Are Partidul Social-Democrat acei oameni care să readucă mai devreme sau mai târziu refacerea unei poziţii politice care a fost pierdută?
– E.Ş. Cu actualii candidaţi propuşi pentru 6 decembrie la Gorj, cred că nu, dar, partidul are destui oameni capabili, oameni de calitate! Mai cred că oamenii care sunt aduşi «în faţă», trebuie să fie bine pregătiţi, cu mulţi ani de experienţă dobândită, astfel încât, peste patru ani, rezultatul să fie cu mult mai bun, pentru că este «istorie» ceea ce s-a întâmplat, iar, pentru a merge mai departe, partidul să aibă un lider mai puternic, oamenii să creadă în oameni! Am încredere că în partidul nostru, oamenii de calitate vor ieşi «la suprafaţă», iar, după toate gafele acestui guvern liberal, care este antinaţional şi execută numai comenzi împotriva României, cu lideri foarte vocali, poate că… De exemplu, un deputat cu numele de Roman, vorbeşte atât de urât la adresa Partidului Social-Democrat, că-mi vine să mă ridic şi să-i dau o replică pe măsură, dar, noi nu recurgem la un limbaj de mahala, pentru că avem decenţa de a folosi un limbaj civilizat!
– Rep. Pentru că nu veţi mai candida la parlamentare, ce vă propuneţi în viitor?
– E.Ş. Sunt sinceră şi vă spun că voi continua, chiar dacă am avut de tras de pe urma sincerităţii mele! În felul meu, rămân o optimistă, iar, după atâţia ani de experienţă politică, am dreptul şi obligaţia de a spune ceea ce gândesc! Un om politic nu trebuie să audă numai ceea ce crede că îi face plăcere să audă ceea ce i se spune! Nu este atât de important să ţi se spună, cât de bine ai arătat la o emisiune televizată, deoarece, e mai bine să ţi se spună despre greşelile pe care le-ai făcut, iar aceasta este «cheia» succesului!
– Rep. Cât de mare este încrederea dumneavoastră în binefacerile Lui Dumnezeu?
– E.Ş. Nu sunt omul care «face caz» de credinţa lui! Nu am timp să merg prea des la biserică, dar, cred în Dumnezeu, cred în puterea divină, pentru că nu putem să-L vedem pe Dumnezeu, dar, trebuie să-L simţim în sufletul nostru!
– Rep. Vă faceţi timp ca să mergeţi Duminica la Sfânta Liturghie pentru a-L vedea pe Dumnezeu?
– E.Ş. Nu foarte des! Ţin foarte mult să merg la casa părintească din Ardeal, mai ales la marile sărbători creştineşti, pentru că ne place să respectăm tradiţiile familiei noastre!
– Rep. Vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu şi pentru sinceritatea răspunsurilor prin care v-aţi exprimat opiniile dumneavoastră!
– E.Ş. Iar eu, deputatul Elvira Şarapatin, vă mulţumesc pentru încrederea acordată!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here