Educaţia… şi Lecţia de viaţă – Interviu cu d-na CRISTINA CILIBIU, Primarul Oraşului Turceni   “Cu cât pui suflet şi iubeşti ceea ce faci, cu atât îţi este mai bine!”

1101

– Rep. D-na Primar, care sunt activităţile importante ce încununează primul mandat al dumneavoastră în fruntea administraţiei Oraşului Turceni?

-Sunt chiar la un an şi trei luni de mandat, pentru că de la început mi-am luat o cărticică, la fel ca o a doua «Biblie» pentru mine, pentru că îmi place să consemnez, să fiu om de cuvânt şi ceea ce am promis, vreau să duc la îndeplinire…

– Rep. Deci, lucraţi «ca la carte», d-na primar!

-Da, «ca la carte», iar, ceea ce scriu acolo, cu ajutorul Lui Dumnezeu, măcar 90% să se poată realiza, pentru că noi vrem, iar, când spun cuvântul «noi», am în vedere o întreagă echipă, şi încercăm să ne împărţim atribuţiile, pentru a funcţiona ca un «tot unitar», cum se zice, iar dacă fiecare îşi face treaba, ne mişcăm ca «acele» unui ceasornic şi fiecare piesă trebuie să funcţioneze. Totul trebuie să funcţioneze pentru a merge înainte!

“Sunt conştientă că de la fiecare om poţi învăţa ceva, mai ales că avem nevoie de o experienţă pozitivă”

– Rep. Ca să aflăm cum a funcţionat «ceasornicul», v-aş ruga să ne prezentaţi câteva dintre realizările mandatului dumneavoastră!

-În primul rând, aşa cum am spus, doresc să investim în lucrurile «mari» din infrastructură, pentru că suntem în secolul al XXI-lea, iar satele aparţinătoare Oraşului Turceni, nu au apă şi canal.

Este proiectul pe care îl avem în vedere de un an şi jumătate! Am depus documentaţia la Ministerul Dezvoltării, urmează doar să ridicăm dosarul de la «ape», fiind vorba de o finanţare de la bugetul de stat, plus partea noastră de cofinanţare. După licitaţie, sperăm ca în primăvară să înceapă lucrările. Suntem în stadiu avansat cu proiectul de canalizare, ca să mergem în paralel cu «apă» şi «canal» şi să nu facem operaţiuni de două ori. În altă ordine de idei, Consiliul Judeţean sprijină proiectul nostru de modernizare a DJ 774, pe traseul: Vlăduleni, Urdari, Turceni, până la Ioneşti. Acesta e drumul care străbate localitatea noastră. Deci, avem aceste proiecte în care ne punem speranţe mari, mai ales că drumul va include piste pentru biciclişti, acces pietonal şi staţii de autobuz, deci, un sistem integrat armonios! Avem, de asemenea, în derulare un proiect pentru Spitalul de la Turceni, printr-o reabilitare termică şi energetică ce priveşte încălzire, iluminat, faţade, acoperiş, la care aş adăuga un proiect de la Ministerul Sănătăţii, în ceea ce priveşte dotarea, tot pentru spital, cu un computer tomograf, cu o contribuţie 10 % din partea primăriei şi 90 % de la Ministerul Sănătăţii. Vrem ca oamenii să aibă încredere că atunci când vin la Turceni la spital, să avem aparatura necesară.

– Rep. Cum se desfăşoară un dialog «viu» al d-nei primar, Cristina Cilibiu, cu un cetăţean care vine la dumneavoastră pentru rezolvarea unei probleme?

-Vreau ca tinereţea mea să-şi spună cuvântul, iar eu sunt conştientă că de la fiecare om poţi învăţa ceva, mai ales că avem nevoie de o experienţă pozitivă, iar, marele meu regret, ca primar, îl constituie faptul că nu pot întotdeauna să fiu prezentă la dialogul cu oamenii, deşi îmi doresc acest lucru, ca să pot cunoaşte mai bine problemele cu care se confruntă, datorită faptului că trebuie să fiu, uneori, şi la Bucureşti, şi la Târgu-Jiu, şi la Craiova, deci, de multe ori sunt plecată din instituţie! Aş dori să vă mai spun că avem în derulare amplasarea noului mobilier urban, ca să «întinerim» puţin oraşul, cu nişte «băncuţe» din lemn masiv şi fier forjat, cu coşuri stradale care te determină să păstrezi curăţenia, să prezinţi un semn al civilizaţiei!

– Rep. Cine v-a întocmit şi realizat acest proiect?

-Să ştiţi că acest proiect l-am realizat chiar eu, aşa cum am crezut că e mai bine şi mai aspectuos pentru imaginea oraşului, cu «măsuţe», «băncuţe» şi coşuri stradale!

“Sunt o perfecţionistă şi îmi place ca totul să fie pus la «punct»”

– Rep. Nu se poate! Chiar sunteţi şi un creator de astfel de modele?

-Da, sunt o perfecţionistă şi îmi place ca totul să fie pus la «punct», de aceea, m-am implicat personal în lucrul acesta! Aş dori amplasarea unor «utilităţi», chiar la fiecare scară de bloc, acele «măsuţe» şi «băncuţe» despre care vorbeam!

– Rep. Gorjenii vor afla cu surprindere, ce poate face o primăriţă tânără şi harnică!

-Dacă nu-ţi place şi nu pui suflet în ceea ce faci…Cu cât pui suflet şi iubeşti ceea ce faci, cu atât îţi este mai bine!

– Rep. Şi, ce iubiţi mai mult în această lume, d-na primar?

-E grea întrebarea…

– Rep. Dar, şi mai greu răspunsul…!

-Pe lângă faptul că sunt primar, mai sunt mamă şi soţie, deci, e clar că pe primul plan în lumea aceasta e familia mea, copilul meu, Raul, dar, cred că iubesc cel mai mult pe lume BUNĂTATEA, pentru că, din păcate, văd că de la o zi la alta, unii oameni devin mai răutăcioşi, mai ranchiunoşi, nu mai avem răbdare, iar ca să poţi face un lucru bun, să schimbi cursul unor lucruri, trebuie să conştientizezi ceea ce se întâmplă datorită greutăţilor cu care ne confruntăm în fiecare zi! Răutatea şi criza de încredere ne face nouă rău ca persoane şi ca mod specific de a trăi în comunitate! Să lăsăm puţin câte puţin de la noi, să fim şi mai buni, pentru a schimba mentalitatea! Eu am încredere că multe lucruri pot fi mai bune şi la Turceni! Cu încredere şi cu multă răbdare!

– Rep. Vă consideraţi o fire optimistă?

-Da, sunt o fire optimistă, pentru că am încredere în oamenii mei, chiar dacă trăim într-o ţară în care birocraţia e destul de mare şi totul se face cu multe sacrificii! Dacă uneori ai tendinţa de a «claca», de a spune, nu mai pot, mă consider un om optimist şi cu multă răbdare, aşa ajungem să le facem pe toate!

– Rep. În ce direcţie se îndreaptă privirea dumneavoastră cea mare?

-Bineînţeles, către Dumnezeu, fiindcă El ne îndreaptă pe Calea cea bună, iar fără Dumnezeu, nu putem face nimic! Personal, atunci când mi-a fost mai greu, am simţit ajutorul Lui Dumnezeu!

– Rep. Frumoase cuvinte, parcă aţi vorbi despre ceea ce înseamnă Calea, Adevărul şi Viaţa!

-Acesta este spiritul în care îmi cresc şi îmi educ propriul meu copil! Dacă vei crede în Dumnezeu, atunci El este acolo unde trebuie, şi te ajută atunci când îţi este mai greu!

– Rep. Aţi primit de la părinţi această educaţie?

-Da, am primit educaţia aceasta de la părinţi, chiar dacă provin dintr-o familie cu patru fraţi care au muncit şi muncesc foarte mult! Am trăit la ţară, cu animale, cu munca la câmp, în grădină! Mama ne spunea uneori: chiar dacă nu ai timp întotdeauna să mergi la biserică, important este ceea ce ai acolo în suflet! În orice colţişor din lumea aceasta, e prezent Dumnezeu şi trebuie să crezi în El, să te rogi Lui cu încredere! Când merg la Târgu-Jiu, la Prefectură, cobor la biserica din faţa Prefecturii şi mă închin la icoane, mai aprind o lumânare şi atunci îmi găsesc liniştea! Seara, acasă, îmi iau copilul şi merg la biserica de parohie sau merg chiar la mănăstire, la «Sfânta Treime» Strâmba-Jiu, pentru că acolo îmi găsesc liniştea, acolo îmi vin idei noi, acolo îmi creşte «doza» de optimism!

– Rep. Câte biserici de parohie aveţi în Turceni?

-Avem biserică în fiecare sat aparţinător, la Strâmba-Jiu, unde avem şi mănăstirea, mai avem la Gârbov, la Murgeşti, la Turceni biserica din centru, la fel, la Turcenii de Jos şi la Stolojani!

“Vrem să-i îndrumăm pe tineri spre activitatea artistică şi creativă”

– Rep. Mergeţi, Duminica, la Sfânta Liturghie?

-Sunt sinceră şi vă spun că destul de rar! Activitatea mea din ultimii şase ani mă restricţionează, aş spune, pentru că am fost viceprimar patru ani şi după aceea primar! Aş spune că sunt ocupată «24 de ore din 24», iar unele duminici chiar sunt plecată cu diferite probleme stringente! În timpul săptămânii, mă trezesc pe la cinci şi jumătate, iar Duminica, simt uneori oboseala, chiar dacă mă consider tânără!

– Rep. Cât de mult iubiţi Biserica de parohie de la Strâmba-Jiu!

-La Strâmba-Jiu am fost «adoptată», pentru că aici e casa mea, unde sunt căsătorită, şi vă pot spune că Părintele Antonie Făinişi este «sufletul» acestei comunităţi! Rar sunt oameni atât de implicaţi, care să ostenească pentru ceea ce înseamnă valori morale, religioase, aplicative şi creatoare, iar tinerii îl consideră un «mentor» care îi îndrumă!

– Rep. Mai aveţi proiecte pentru Turceni, pe care nu le-aţi amintit în discuţia noastră?

-Cum v-am spus, marile proiecte sunt pe «apă» şi «canal», apoi, drumul 673 de la  «Termo», aşa cum îl ştie toată lumea, drumul 674 care străbate localitatea, mai avem un studiu de fezabilitate pentru străzile rămase neasfaltate, deoarece după cei 13 km de străzi finalizate, mai sunt şi străzile laterale.

Mai dorim să investim în educaţie, în sport, pentru că în primăvară doresc să demarăm proiectul de reabilitare a Casei de cultură, unde am aşteptat după un proiect de vreo trei ani de zile, dar, acoperişul instituţiei este distrus, iar, noi vrem să le oferim o alternativă celor aproape trei sute de copii care îşi desfăşoară activitatea la cursuri de instrumente populare, fluier, nai, pictură, desen, teatru. Vrem un cinematograf modern, cu toate utilităţile de care au nevoie tinerii de astăzi şi de mâine! Vrem să-i îndrumăm pe tineri spre activitatea artistică şi creativă, pentru a-şi petrece timpul plăcut şi util, nu prin baruri şi discoteci!

– Rep. În încheiere, d-na primar, Cristina Cilibiu, vă doresc să rămâneţi la fel de tânără şi de frumoasă în tot ceea ce faceţi spre binele comunităţii, să fiţi neobosită şi mereu cu inima deschisă către marea «familie» a oamenilor din Turceni! Mult succes în activitate!
Profesor, Vasile GOGONEA

 

1 COMENTARIU

  1. Am avut un schimb de experienta cu pensionarii de la Strimba de Jiu ,am fos primiti intr un cadru festiv deosebit(multumim dlui Popescu presedintele pensionarilor si dlui parinte Antonie Fainus),ocazie sa o cunoastem si pe dna primar Cilibiu .Desii inainte de toate este mama a stat cu noi toata ziua (desii era duminica )si ne a facut sa ne simtim importanti.Multumim dna primar si tuturor care au contribuit la succesul acestei intilnirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here