Ecologiștii, replică la declarațiile ministrului Virgil Popescu

1202

Replica Greenpeace pentru ministrul Energiei Virgil Popescu, după ce acesta a scris pe site ul de socializare care este părerea sa despre acțiunea ecologiștilor de ieri, de „blocadă” la Ministerul Energiei.

Iată replica:

„Ca urmare a postării Ministrului Energiei, domnul Virgil Popescu, pe facebook, din data de 13 aprilie 2021, venim cu următorul drept la replică:


Domnule ministru, ne exprimăm consternarea că un ministru european, în secolul 21, plătit din bani publici de a găsi soluții pentru probleme cetățenilor și a le reprezenta cât se poate de atent interesele.
Așadar, care sunt măsurile concrete pe care le propuneți pentru a asigura în zonele miniere o tranziție justă, deci din buzunarele tuturor românilor, așteaptă soluții de la societatea civilă pentru a-și executa mandatul. Rolul dumneavoastră care mai este, în aceste condiții? Aveți responsabiliitateă, care să ofere acestor comunități șansa unei vieți decente? Declinul si lipsa de rentabilitate a cărbunelui nu sunt noutăți,de aceea vrem să știm care este viziunea dumneavoastră pentru această problemă, în afară de a arunca de ani buni banii noștri pe poluare, într-o industrie moartă, care asigură doar 20% din necesarul energetic și ține captive comunitățile miniere în sărăcie?
Înainte de acțiunea în fața ministerului pe care îl conduceți, noi și aproape 5000 de oameni v-am propus câteva soluții. V-am transmis aceste direcții de acțiune acum câteva săptămâni și, până acum, nu am primit niciun răspuns din partea dvs.  În aproape toate țările din Uniunea Europeană, problema renuntății la cărbune este tratată cu seriozitate, iar omologii dvs., împreună cu autoritățile centrale, lucrează la planuri realiste pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic, înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă și, bineînțeles, caută soluții și accesează finanțări europene pentru diversificarea economică a regiunilor miniere, adică locuri de muncă pentru comunitățile afectate. Dvs. ce faceți? Are România un plan de renunțare la cărbune? Are o strategie pentru accesarea finanțărilor europene disponibile? Ce viziune aveți pentru susținerea energiei regenerabile? Până acum ați tratat cu maximă iresponsabilitate situația Complexul Energetic Oltenia, periclitând șansele companiei de a se reorganiza cu adevărat și de a proteja în mod real oamenii afectați”.

Ministrul Energiei a transmis pe Facebook că Greenpeace nu dă niciun fel de importanță salariaților care lucrează în minerit și energie:

„Am fost și sunt un om al dialogului, dar nu am să girez niciodată extremele. Am răspuns invitației de a avea un dialog cu cei de la Greenpeace pentru că și pe mine, ca ministru al Energiei, dar și ca părinte, mă preocupă să luăm decizii pentru viitor, pentru un mediu curat.
Cu surprindere am constatat astăzi că activiști de la Greenpeace au venit la sediul Ministerului Energiei să ceară eliminarea cărbunelui din mixul energetic, fără să propună soluții concrete. Mai mult chiar, ironic aș putea spune, reclamă următoarele: ”Oamenii au un viitor. Cărbunele nu”. Dar despre oamenii de acum, minerii care își câștigă pâinea din asta nu aveți nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni?
Așa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluții pentru a respecta angajamentele României în planul de decarbonare, însă ne preocupăm și de latura socială, ca să nu lăsăm pe nimeni în urmă’.

1 COMENTARIU

  1. De cine sunte-ti platiti, de ce nu blocati si drumurile pe unde se cara padurile Romaniei catre Austria?
    Cine va credeti sa decideti soarta a peste 100000 de oameni(mineri, energeticieni si alte societati care colaboreaza cu CEO).
    Polonia, Germania, Cehia la ei de ce nu va duceti sa blocati ministerele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here