Echinacea

812
echinaceeaNu este numai o floare care aduce culoare şi parfum grădinii voastre, ci şi un remediu pentru unele afecţiuni. Ştiaţi că există trei soiuri? Echinacea purpurea, Echinacea pallid şi echinacea angustilofia. Aceste trei variaţii de echinacea sunt folosite pentru întărirea sistemului imunitar, prevenindu-se mai uşor bolile.

Însă, doar echinacea purpurea şi pallid sunt eficiente.

Imaginaţi-vă că această plantă este precum o haină groasă în prag de iarnă. Echinacea stimulează sistemul imunitar activând globulele albe, făcând tot mai dificilă pătrunderea bacteriilor şi viruşilor în organism. Unele studii clinice au scos în evidenţă posibilele efecte antifungice şi antivirale ale plantei. Însă, mai este loc şi de alte studii. În unele ţări din bătrânul continent, echinacea face parte din terapia împotriva unor tipuri de cancer. De asemenea, doctorii din Europa folosesc o injecţie pe bază de echinacea pentru a ameliora simptomele infecţiilor urinare.
Însă, de cele mai multe ori echinacea este folosită în tratamentele pentru hemoroizi, eczeme şi psoriazis. Se presupune că planta protejează pielea de radiaţiile solare. Cercetătorii germani au fost mai harnici dintre toţi şi au reuşit să obţină date cu privire la compuşii chimici din plantă. Iată ce conţine: polisacaride, fenoli, flavonoizi, uleiuri şi alchilamide. De asemenea mai conţine: vitamina A, C, E, potasiu, iod, cupru, fier. Cercetătorii nu s-au oprit aici din demersul lor şi au mers mai departe, aflând că de fapt echinacea nu tratează infecţiile ci ajută organismul să lupte mai uşor cu acestea, prin întărirea sistemului imunitar.
Cum se foloseşte
Ok, este benefică sănătăţii, dar cum se administrează? Aceasta ar fi una din întrebările care stau pe buzele multora dintre voi. În primul rând echinacea pallid se administrează numai pe cale orală. Doza zilnică este de 900 de miligrame, atunci când vorbim de o tinctură (pe bază de alcool). Doza zilnică de echinacea purpurea este între 6 şi 9 mililitrii de sirop din frunzele plantei.
Afecţiunile
Preparatele pe bază de echinacea ajută organismul să lupte mai uşor cu: probleme respiratorii, bronşite, senzaţie de rană în gât, infecţii ale tractului urinar, candida (infecţie cu o bacterie în vagin), infecţii ale urechii (otita), sinuzita etc.
Precauţii
Pentru că stimulează funcţia imunoactivă, produsele pe bază de echinacea nu ar trebui consumate de către persoanele care suferă de: lupus, artrita reumatoidă, leucemie, SIDA, tuberculoză şi scleroza multiplă. Femeile gravide sau care alăptează, precum şi copiii sub vârsta de 12 ani nu au voie să folosească suplimente pe bază de echinacea.
Cum se administrează?
Se găseşte sub formă de: capsule, ceaiuri şi extracte lichide.
Efecte adverse
Deşi se zice că nu dă efecte adverse, în urma câtorva studii s-a demonstrat contrariul. În urma administrării de preparate pe bază de echinacea, unele persoane pot prezenta simptome de: oboseală, durere de cap, durere a muşchilor, greaţă, senzaţie de rană în gât, senzaţie temporară de amorţeală a limbii şi disconfort abdominal.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here