E-urile din alimentaţie

543
euriO mulţime dintre alimentele aflate pe piaţă conţin aditivi alimentari. Aproape toate alimentele pe care le găseşti astăzi pe rafturile supermarketurilor conţin aditivi alimentari. Dar dacă vei citi eticheta unui produs, este posibil să nu găseşti întotdeauna scris pe aceasta, explicit, litera E, urmată de obişnuitul indice de trei cifre.

Asta nu pentru că produsul ales de tine n-ar avea E-uri; s-ar putea ca aditivul alimentar să fie specificat pe etichetă ca substanţă. Totuşi, dacă te pui la punct cu ceea ce înseamnă E-urile, vei putea, în scurt timp, să „citeşti” cum trebuie etichetele şi să alegi în cunoştinţă de cauză.

Coloranţii. Dau o culoare frumoasă alimentelor, făcându-le să pară mai apetisante. Marea majoritate sunt nocivi, declaraţi cel puţin suspecţi, şi doar un număr redus sunt declaraţi inofensivi. Pe de altă parte, problema este că pot masca gradul de vechime al unui produs, în special al mezelurilor, cărnii, dulciurilor de patiserie. Sunt folosiţi şi în sucuri şi diverse alte băuturi.
Îndulcitorii. Pentru a înlocui zahărul, ca să ofere produse dietetice, mulţi producători folosesc aditivi precum aspartam, zaharină, ciclamaţi, acesulfam. Aşadar, nu opta doar pentru calorii puţine, gândeşte-te şi la efectele pe termen lung. Îndulcitorii trebuie folosiţi cu măsură: aproape toţi sunt nocivi; până şi cei mai puţin toxici pot da, dacă sunt în exces, tulburări de metabolism sau în funcţionarea ficatului ori pancreasului.
Acidifianţii. Folosiţi în special în băuturile carbogazoase, dau un gust uşor acid produsului.
Conservanţii. Sunt cei care prelungesc viaţa produsului, crescând termenul de garanţie. Cei mai nocivi sunt nitriţii şi nitraţii, dar există şi conservanţi care, chiar dacă sunt chimici, au fost declaraţi, deocamdată, inofensivi. Priveşte-i cu prudenţă şi nu uita că există substanţe naturale care pot fi folosite pe post de conservanţi (zerul, oţetul şi mierea fac parte dintre aceştia).
Amelioratorii de gust. Extrem de utilizaţi, îmbunătăţesc gustul produsului; există şi amelioratori de miros. Se găsesc în o mulţime de produse şi au acelaşi dezavantaj ca şi coloranţii: pot masca un gust neplăcut. Gustul mult mai bun poate crea şi dependenţa alimentară faţă de produs.
Emulsificatorii. Omogenizează conţinutul, asigurând un amestec stabil între apă şi grăsimi, care altfel s-ar separa (lucru care se întâmplă la ieşirea din garanţie, mai ales dacă produsul nu este depozitat cum trebuie).
Folosirea aditivilor alimentari, contestată astăzi din ce în ce mai mult, a avut de la bun început un impact extraordinar printre producători. Astfel, aceştia au avut cum să producă, cu investiţii minime, alimente şi băuturi care se vând pe scară largă. Abia recent Statele Unite şi ţările din Comunitatea Europeană au interzis folosirea anumitor E-uri şi au făcut publice liste cu cele cancerigene, cele nocive, cele suspecte şi cele acceptate.
Prea periculoase?
Se pare că da, chiar dacă cercetătorii în domeniu fac mai rar publice rezultatele la care au ajuns. E foarte probabil ca ei să nu aibă prea mult sprijin financiar şi să fie şi „cenzuraţi” (este de înţeles, atâta timp cât industria alimentară dispune de cei mai mulţi bani şi poate dicta pe piaţă). Cert este că orice aditiv alimentar obţinut pe cale chimică trebuie privit cu prudenţă
De mii de ani, organismul uman a fost obişnuit cu alimente naturale, nu cu chimicale; metabolismul nostru nu ştie să le descompună pe acestea din urmă pentru a-şi extrage nutrienţii necesari. Astfel, E-urile se depozitează pur şi simplu şi devin din ce în ce mai greu de eliminat, afectează sistemul imunitar, provoacă tumori maligne sau benigne etc.
E drept ca, pe de altă parte, aditivii au salvat populaţia săracă, dar n-au făcut decât să transforme riscul imediat (al foametei) într-un risc mai îndepărtat (acela al cancerului, bolilor cardiovasculare, diabetului etc.) Este aproape imposibil să eviţi cu totul aditivii chimici, mai ales la noi în ţară, unde legislaţia este extrem de permisivă şi sistemul de verificare a producătorilor total ineficient. Dar dacă nu faci abuz de ei, dacă îi alegi pe cei inofensivi şi îi eviţi pe cei declaraţi riscanţi, dacă optezi în cât mai mare măsură pentru alimente naturale, mâncare, conserve şi sucuri făcute în casă, te asigurăm că reduci cel puţin la jumătate riscul de a contracta vreuna dintre bolile enumerate mai sus.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here