După startul GorjFest 2013 – Urmează o săptămână de foc

356

Face ce face fondatorul Festivalului Internaţional de Arte Vizuale GorjFest – Teodor Dădălău şi, mai mult de unul singur, se zbate an de an pentru organizarea acestei manifestări culturale singulare în judeţul nostru.

Start, în sala Senatului Universităţii „C. Brâncuşi” Târgu-Jiu
În dimineaţa zilei de sâmbătă, cei 26 de artişti invitaţi la ediţia din acest an a GorjFest au fost oaspeţii Rectorului Universităţii „Constantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, prof.univ.dr. Moise Bojincă. Chiar în sala Senatului universităţii ce poartă numele părintelui sculpturii moderne universale.
Firesc, s-au ţinut alocuţiuni de salut din partea gazdelor, legându-se prietenii între universitarii gorjeni şi cei mai mulţi dintre artiştii ce vizitează meleagurile ce l-au dat României şi lumii pe acela care a fost şi rămâne un nume celebru pe firmamentul artei mondiale.

La Pensiunea „Casa Brâncuşi”, apoi la Casa Memorială de la Hobiţa
Prin generozitatea Consiliului Local Peştişani, viceprimarului Ilie Fuiorea, şi a unei sponsorizări din partea patronului firmei LAR TOURS, Vasile Brâncuşi, masa de prânz a fost servită la Pensiunea „Casa Brâncuşi”, cea întemeiată de regretatul ing. Jean Brâncuşi.
Nu au lipsit viceprimarul Ilie Fuiorea, precum şi consilierii locali Constantin Fuiorea, Corneliu Nicolcioiu-Garincea şi Pantelimon Tivig. Ca fii ai locurilor, amfitrion era omul de afaceri Vasile Brâncuşi, iar Rectorul UCB, prof.univ.dr. Moise Bojincă, se mai afla şi în cealaltă calitate a domniei sale – aceea de Preşedinte al Fundaţiei „Casa Brâncuşi-Hobiţa”.
Cel mai titrat dintre oaspeţi este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Maroc, Mohammed El Mountasir Chemao El Fihri, un om şi un artist de o modestie rară. Din moment ce ne-a explicat în limba franceză, dar şi folosindu-se de primele degete ale mâinii drepte, că domnia sa „este mic”.
Apoi, autocarul i-a condus spre Hobiţa, la Casa Memorială „C. Brâncuşi”, după care oaspeţii au vizitat, seara pe răcoare Mânăstirea Tismana. Iar la Tismana, primarul urbei, prof.ing. Marian Slivilescu, le-a oferit o cină.

Întâi munca la atelier, abia după aceea turismul
Începând de ieri şi până miercuri, artiştii au parte de trei zile de atelier. Sculptorii se luptă cu marmura şi îşi desfăşoară activitatea creatoare în Atelierele sculptăprului şi păietrarului târgujian Ilie Alexandru, iar pictorii la parterul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.
Ziua de joi este dedicată în întregime recreerii, fiind ornagizată o excursie pe ruta Târgu Jiu-Curtişoara, Mânăstirea Crasna, Peştera Muierii, Horezu – urbea celor mai celebri olari din România, urmând ca seara să-i găsească pe turişti la Rânca.
Refăcuţi fizic, vinerea viitoare îi va găsi pe artişti iar la truda lor, urmând ca până sâmbătă la prânz să-şi finiseze operele. Sâmbătă, după amiaza, cu toţii au program de voie şi aproape sigur vor alege să-şi clătească ochii admirând Ansamblul brâncuşian din Târgu-Jiu.
Ziua de duminică, 4 august, prevede o excursie la Craiova. Cu vizitarea Muzeului de Artă, a Muzeului Olteniei şi a Casei Băniei.
Lunea viitoare, pe 5 august, la ora 12.00 trecute fix, va avea loc închiderea festivă la Sala Maură, din clădirea Palatului administrativ. Iar după amiaza, la ora 17.00, se va vernisa Expoziţia GorjFest 2013.
Nicolae Roşca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here