Dublă lansare de carte, la Bobu

415

DSCN0770Titu Zălog şi Teodor Voicu, doi fii ai satului Bobu, şi-au lansat cele mai recente cărţi. Evenimentul a avut loc sâmbătă 13 august 2011, în incinta Căminului Cultural din localitate.

Amfitrionul lansării de carte a fost Victor Banţa, cel care a şi realizat recenziile lucrărilor prezentate. De asemenea, alocuţiuni au susţinut şi primarul Aurelian Cotîrlău, dar şi fostul prefect Victor Banţa.

Cartea profesorului Titu Zălog „Incursiune în viaţa satelor comunei Bobu” a ieşit recent de sub tiparul Editurii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Victor Banţa, spunea despre această lucrare, în recenzia realizată, că este un „veritabil act de cultură şi spiritualitate ce face un tablou istorico – arheologic, sociologic, etnografic şi antropologic complet al satelor din fosta comună Bobu, azi parte componentă a comunei Scoarţa din judeţul Gorj”. „Bine structurată pe 21 capitole şi 111 titluri în cele aproape 400 pagini lucrarea se caracterizează prin acurateţe ştiinţifică, expresivitate artistică, conciziune, construcţie logică, fiind accesibilă tuturor categoriilor de cititori, ceea ce o situează în panoplia cărţilor document ce n-ar trebui să lipsească niciunui istoric ori localnic al satelor enunţate în context, mai ales că mulţi se vor regăsi pe ei înşişi, părinţii ori rudele lor în filele ei”, preciza Banţa. Valoroasa lucrare poate fi achiziţionată cu doar 20 de lei, o sumă destul de mică dacă luăm în calcul „greutatea” cărţii şi a documentelor folosite pentru realizarea ei.

Colectivizarea, reamintită de profesorul Voicu

„Colectivizarea pe Valea Gilortului”, a profesorului Teodor Voicu, are meritul de a realiza un excurs istoric în procesul de colectivizare în două comune de pe Valea Gilortului, respectiv Bobu şi Albeni. Aşa descria Victor Banţa, în doar câteva cuvinte, cartea lui Teodor Voicu. Cu un stil oratoric unic şi inconfundabil, pe care profesorul Voicu la afişat, de altfel, şi în emisiunile televizate la care a participat, acesta a stârnit rapid aplauzele publicului, dar şi un zâmbet larg. Autorul nu a vrut să vorbească despre cartea sa, precizând că recenzia pe care a realizat-o Victor Banţa este cuprinzătoare, fapt pentru care i-a şi mulţumit acestuia.

Teodor Voicu le-a vorbit, în schimb, celor prezenţi despre viaţă, despre problemele cotidiene, întregul său discurs centrându-se pe realitatea cu care toată lumea se confruntă, unii din poziţia de spectatori, alţii de actori. Evenimentul a fost pigmentat de intervenţiile lui Aurelian Cotîrlău, primarul comunei Scoarţa şi a lui Victor Banţa, fostul prefect de Gorj. Ambii fii ai satului, aceştia au fost bucuroşi să poată spune în faţa cetăţenilor cât de mult înseamnă pentru ei să se afle în mijlocul oamenilor, la un asemenea moment de sărbătoare. După lansare a urmat un frumos program artistic pregătit de profesoara Ionela Popescu; micuţii elevi, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, specifice locului, i-au încântat pe spectatori cu talentul lor folcloric.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here