DSVSA şi CJPC Gorj spun că lucrează în echipă pentru consumatori

315
În cadrul şedinţei trimestriale a Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorului ce a avut loc ieri, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Gorj şi Direcţia Sanitară- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj au făcut bilanţul tuturor activităţilor care au venit în sprijinul cetăţenilor, de la începutul acestui an şi până în prezent.

Astfel, CJPC a efectuat în perioada 1 ianuarie- 31 august a.c. un număr de 1.592 de acţiuni de control desfăşurate la instituţii publice, operatori economici, persoane fizice autorizate, pentru supravegherea produselor şi serviciilor destinate populaţiei. De asemenea, s-au cercetat şi soluţionat 522 de reclamaţii şi sesizări primite din partea consumatorilor, efectuându-se şi 23 de acţiuni de consiliere a operatorilor economici, precum şi alte 44 de acţiuni de control în colaborare cu alte instituţii. Într-un procent de 65% din totalul verificărilor s-au constatat nereguli, fiind întocmite 1.029 de procese verbale.
Comisarii CJPC Gorj au aplicat amenzi contravenţionale de peste 1 milion RON. De altfel, pentru încălcarea normelor în vigoare cu privire la protecţia consumatorilor, s-au interzis şi retras de la comercializare produse în valoare de 1.000 RON, iar la 567 de operatori economici le-a fost oprită temporar activitatea. În desfăşurarea acţiunilor de control s-a avut în vedere asigurarea protecţiei consumatorilor atât în oraşe, cât şi în mediul rural.
Nici DSVSA Gorj n-a stat deoparte
DSVSA Gorj s-a alăturat multor acţiuni de control organizate de CJPC, însă şi-a „permis” şi organizarea de iniţiative proprii, care să vină direct în ajutorul cetăţenilor judeţului, şi combaterea acţiunilor negative. Inspectorii instituţiei au efectuat de la începutul anului şi până în prezent un număr de 2.094 acţiuni de inspecţie şi control în unităţile de producţie, depozitare, transport, comercializare a produselor alimentare. În cursul acestor inspecţii s-au aplicat 184 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 583.850 RON şi 17 avertismente.
Principalele deficienţe au fost legate de depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa spaţiilor pentru depozitarea substanţelor şi ustensilelor utilizate în operaţiunile de igienizare, spaţii insuficiente asigurării unor operaţiuni de pregătire a produselor alimentare. De asemenea, s-au primit, verificat şi soluţionat 28 de reclamaţii în domeniul siguranţei alimentare pentru care s-au emis 11 sancţiuni contravenţionale, 3 ordonanţe de suspendare a activităţii şi acordarea unor termene de remediere a neconformităţilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here