DSVSA Gorj lucrează după deontologie dar nu în sprijinul consumatorilor

285

dsv facuta de mineConducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj lucrează doar la suprafaţă în interesul cetăţeanului, iar „comunicatele de presă”

furnizate mass-media pentru buna informare a cititorilor gorjeni sunt incomplete, conţinând informaţii vagi cu numărul de controale şi valoarea financiară a sancţiunilor. Astfel, ce este mai important lipseşte, numele agenţilor economici în cauză, pentru ca cetăţenii să evite pe viitor acele locaţii sau să acorde o mai mare atenţie.

Un bun exemplu este o acţiune a DSV-ului desfăşurată zilele trecute şi în cadrul căreia inspectorii sanitari-veterinari au efectuat din nou o serie de controale la pensiunile din staţiunea Rânca.
Cum s-au derulat aceste controale, nu putem şti decât tot din declaraţiile şi precizările DSV-ului. Cum şi cititorii noştri bănuiesc, patronii verificaţi se feresc să dea detalii sau să-şi exprime public punctul lor de vedere, deoarece nu vor „să se pună rău” cu reprezentanţii statului şi să aibă de tras ponoase din această cauză.
Aşa cum era de aşteptat, nereguli s-au găsit. Amenzile aplicate au fost în număr de trei, pentru tot atâtea pensiuni agroturistice, iar valoarea sancţiunilor s-a ridicat la suma de 3.000 de lei.
Conform informaţiilor sumare furnizate de instituţie, sancţiunile s-au aplicat pentru „deficienţe de igienă privind întreţinerea spaţiului de desfacere şi comercializare, precum şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare”. Atât. Pentru că mai mult nu permite deontologia profesională, după cum motivează de fiecare dată inspectorul şef Ion Iliuţă. Cu alte cuvinte efectul de prevenţie şi protecţie nu ajunge la consumator în toată deplinătatea lui. Aşa că, este mult mai uşor de “servit” instituţiilor de presă, informaţii vagi şi incomplete.
“Nu putem da numele societăţilor deoarece nu ne permite deontologia profesională chiar dacă realizăm că astfel am putea proteja consumatorii mai bine. Doar acolo unde găsim deficienţe majore şi dispunem încetarea activităţii, putem da denumirea firmelor”, ne-a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.
La insistenţele noastre telefonice, acesta şi-a jucat rolul de mare deontolog până la capăt, adăugând doar faptul că : “două dintre pensiuni se află la intrarea în staţiune, pe partea stângă, iar una spre “coada” staţiunii Rânca”.
Săptămânal, conform informărilor de presă ale instituţiei, inspectorii sanitari-veterinari efectuează controale de ordinul zecilor, în urma cărora aplică amenzi şi sancţiuni. Din păcate, aceştia nu pot spune locaţia şi denumirea exactă a celor care se dovedeşte că prestează în defavoarea consumatorului de rând gorjean.
Adresăm public inspectorului –şef Ion Iliuţă, o întrebare perfect îndreptăţită : “Dacă dumneavoastră aţi lucra în alt domeniu de activitate, neavând acces la astfel de informaţii decât prin difuzările media, nu aţi dori să ştiţi numele societăţilor care nu respectă normele de igienă pentru a vă feri familia de eventuale neplăceri?”
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here