Dragobetele, sărbătorit la Târgu Jiu printr-un regal folcloric

1286

Ziua Îndrăgostiților la români (24 februarie), cunoscută în popor sub numele de Dragobete, a fost celebrată vineri, 23 februarie, printr-un spectacol de înaltă ținută artistică susținut pe scena Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu la care și-au dat concursul prestigiosul Ansamblu Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ și Ansamblul de Datini și Obiceiuri Populare „Roua Cloșani“.

Inițiativa i-a aparținut dr. Sanda Mischie, președinta Asociației Femeilor Gorjene, care a urcat pe scenă pentru a premia cu diplome și o sumă de bani două cupluri, unul care și-a aniversat 51 de ani de căsnicie în ziua de Dragobete, iar al doilea, cel mai tânăr cuplu, care s-a căsătorit chiar pe 24 februarie 2024.
Asociația Femeilor Gorjene are între obiective păstrarea și promovarea portului popular, obiceiurilor, meșteșugurilor, datinilor, legendelor, într-un cuvânt tradiții, tradițiile autentice românești. În acest context, dr. Sanda Mischie a reiterat ideea de a nu mai importa tradiții de la alte popoare pentru că le avem pe ale noastre multe și frumoase, cu tot felul de semnificații.
Spectacolul folcloric a avut un nume sugestiv – „Dragobetele sărută fetele“- în fața publicului perindându-se o pleiadă de artiști consacrați care au interpretat cântece de dragoste: Alexandra Bleaje, Ileana Lăceanu, Olguța Berbec și Remus Novac, Andra Matei și Ilie Caraș, Georgiana Bîrsac și Daniel Bîrsac, Roberta Crintea și Dorinel Gavriluț, alături de prestigioasa orchestră condusă cu măiestrie de dirijorul Florin Chirițoiu și alături de excepționalul corp de balet.
În deschidere, Ansamblul de Datini și Obiceiuri Populare „Roua Cloșani“ al cărui instructor este prof. Carmen Sarcină, a oferit spectatorilor un moment artistic care a cuprins cântece și obiceiuri dedicate sărbătorii Dragobetelui, căreia i se mai spune în tradiția populară și „cap de primăvară“.
Un moment cu totul aparte a fost atunci când prezentatoarea spectacolului, Codruța Florescu, a amintit despre contribuția decizivă pe care a avut-o regretatul fost deputat în Parlamentul României și fost președinte al Consiliului Județean Gorj, profesor universitar doctor Nicolae Mischie, pentru existența Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, acesta fiind în pragul de a fi desființat în urmă cu mai mulți ani de zile.
Spectacolul dedicat iubirii la români a fost organizat printr-un parteneriat între Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, coordonat de Gheorghe Porumbel – director și directorul artistic Claudia Torop, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, director Mariana Ghițulescu, Asociația Femeilor Gorjene, Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși“ Târgu Jiu, director Alexandru Bratu.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.