Dr. Stanciu: „Este jenant ce se întâmplă! Sunt dezamăgit…”

990

Pe Facebook a fost creat un grup de discuţii, intitulat “Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”, unde cadrele medicale solicită, între altele, eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente. La ora actuală, grupul numără peste 21.000 de membri, mulţi dintre medicii din Gorj alăturându-li-se acestora. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu se declară profund nemulţumit de situaţia actuală din sistemul sanitar.

Pe 3 decembrie anul trecut, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis că un medic angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public şi, în consecinţă, el poate fi inculpat pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Instanţa supremă dădea această decizie după ce fusese sesizată de Curtea de Apel Târgu Mureş pentru rezolvarea unei probleme de drept într-un dosar penal, în care un medic chirurg a fost trimis în judecată pentru luare de mită.
Nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în sistemul sanitar, mii de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală. Grupul ”Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!” număra, la începutul acestei săptămâni, peste 21.000 de membri, înregistrându-se în permanenţă persoane noi.

Dr. Stanciu: „Este jenant ce se întâmplă”
Medicul ORL Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu-Jiu se declară profund nemulţumit de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fiind, totodată, dezamăgit de Colegiul Medicilor şi sindicate. „Este jenant ce se întâmplă! Sunt dezamăgit de Colegiul Medicilor din România, de sindicatele din sănătate şi de toţi cei care nu iau atitudine şi nu fac nimic pentru a îndrepta lucrurile. Noi ne-am zbătut foarte mult să nu mai fim consideraţi funcţionari publici, iar acum Înalta Curte ne-a plesnit definitiv”, a mărturisit medicul Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu. Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că “pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

Dr. Moisescu: „Greva nu este o soluţie!”
Preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, Mihai Moisescu, se declară solidar cu medicii care s-au înscris în grupul ”Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!”, însă consideră că greva nu este o soluţie. „Eu îi susţin cu ambele mâini pe colegii mei şi îi înţeleg perfect, dar greva nu este o soluţie. Ei trebuie să îşi unească forţele şi să ceară ceea ce li se cuvine. Ei ar trebui să lucreze pe onorariu, fiindcă aşa este în lumea civilizată. Acum ar trebui să ceară un buget mai mare şi să atace legea la Contencios”, a menţionat Mihai Moisescu, preşedintele APMF Gorj. Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial al României.
Minodora Sucea

3 COMENTARII

  1. Cum se face ca toti medicii au ditai vile, masini, haine scumpe, bijuterii. Cei tineri sa nu se vaiete,pentru ca au salariul cat un functionar public dupa 20 de ani de vechime in munca. Daca nu le convine cand ajung in sistem sa lase locul altora!!!! Se bat sa ajunga doctori, pentru a se imbogati pe suferinta si boala oamenilor! Asa sa le ajute Dumnezeu!

  2. Medici fac tantam degeaba pentru ca au fost incadrati ca si functionari publici ,le este frica de eventualele denunturi ale pacientilor carora pentru un simplu consult le cer bani,ca sa nu mai zic de operati unde nu se uita la tine daca nu dai sume consistente.Pentru ce vor salari mai mari cand ei isi completeaza lunar veniturile cu asa zisele donati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here