Dr. Mălăescu avertizează că circuitele de la SJU Târgu-Jiu nu prea există, suspecții fiind în pericol! Rămâne totuși la căpătâiul bolnavilor

9848

* ,,Un pacient cu COVID a fost plimbat prin trei spitale, transportat cu trei ambulanțe, văzut de cel puțin șase medici și 10 asistente!”
* Precauția pentru cei cu care bolnavul a fost în contact a existat și nu prea
* Într-un final, pacientul mort, Nelu Pau, nu a infectat pe nimeni
* Amenda pentru Mălăescu, singura de acest fel! Defăimarea, la pachet
* Trei asistente și o infirmieră din ATI au fost izolate
* O asistentă a blamat un medic pentru că a fost ,,atinsă” și putea lua COVID?!
* Situație de râsu-plânsul la spital, unde o pozitivă s-a injectat cu vitamina C la ATI, fără măsuri de protecție. Nimeni nu a fost însă sancționat
* A stat patru ore la căpătâiul unui suspect de coronavirus, din familia lui Vienescu. Pacientul a fost trimis la București

Cardiologul Ion Mălăescu, medic cu experiență al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, amendat de DSP Gorj pentru că ar fi pus în pericol o asistentă de la ATI, apropiată fostului manager Capotă, spune că a plătit 5000 de lei pentru niște declarații oneroase. Asta, în baza reclamației unei asistente ATI care, dorind, probabil, să petreacă ceva timp acasă, a anunțat la DSP Gorj că medicul ar fi atins-o, după ce, îmbrăcat cu același halat l-a văzut pe pacientul Nelu Pau de la Tismana, bolnavul de coronavirus care între timp a și murit. Cardiologul a plătit amenda, spune că și-a recunoscut parțial vina, aceea că, în stare de urgență a cerut să vadă un pacient în stare gravă, neputându-se dezbrăca singur, dar menționează că nu poate trece și peste faptul că a fost defăimat și umilit de cele întâmplate. A decis că a venit timpul să explice și să atragă atenția că secția ATI a SJU este o bombă cu ceas, dar că măsurile DSP în acest caz lipsesc cu desăvârșire.

Totul a început de la aducerea pacientului Nelu Pau de la Tismana, după ce a fost văzut de medicul de familie din localitate. Pacientul a fost transportat cu o ambulanță la UPU de pe Tudor, fără ca echipajul să știe că bolnavul are coronavirus. Pacientul Pau, cunoscut cu grave afecțiuni cardiace, a sosit, de altfel, cu o zi înainte ca acesta să ajungă să fie controlat și de medicul Mălăescu, la UPU. De altfel, nici la UPU de pe Tudor nu a fost considerat (după un control în care personalul nu a realizat din prima că bolnavul ar avea coronavirus), drept suspect de COVID-19.,,Pacientul a fost trimis de la UPU de la Tudor, pentru examen cardiologic, la Spitalul 700. A fost văzut, acolo, de un medic cardiolog și trimis apoi la Infecțioase. La 24 de ore după ce pacientul ajunge în această secție, fiind plimbat prin trei spitale cu mai multe ambulanțe, a fost adus iar la Spitalul 700 pentru că starea sa s-a agravat. A fost transferat apoi pe Secția Cardiologie, iar al doilea medic cardiolog l-a văzut. A fost internat, într-un final, în ATI, pe Secția Cardiologie. Aici pacientul a fost plasat în salonul izolator de la ATI”, explică doctorul Mălăescu, arătând astfel că, la acel moment, pentru suspecții de coronavirus, Pau nefiind confirmat, nu exista un circuit. Într-un cuvânt, bolnavul a fost plimbat între spitale, intrând în contact cu vreo 30 de persoane, care erau protejate sau mai puțin protejate. La Infecțioase erau internați atunci doar doi suspecți.

Intră de gardă dr. Mălăescu
În timp ce pacientul era în stare gravă, de gardă la Cardiologie intră dr. Mălăescu. ,,Nu am fost chemat la pacient, dar m-am simțit dator să văd bolnavul. M-am echipat corespunzător, am intrat la el, l-am consultat și am constatat că pacientul era într-o stare foarte gravă și a necesitat de urgență să fie intubat și ventilat artificial. Pentru că foaia de observație a pacientului era la ATI, la etajul 2, am plecat acolo. Eu trebuia să mă dezechipez, dar cum să o fac singur, circuite pentru astfel de cazuri nu existau. Și dacă mă schimbam, nu aveam ce să iau apoi pe mine… Menționez că existau materiale sanitare, dar nu îl acel loc, și nu exista un management al pacientului suspect de coronavirus. De altfel, acest lucru nu există nici în prezent”, a completat medicul. Acesta subliniază că nu s-a plimbat în halat, glumind cu asistentele ori speriindu-le cu coronavirusul, cum s-a transmis în spațiul public, ci a făcut eforturi pentru pacientul a cărui viață atârna de un fir de păr.,,Eu eram într-o situație de maximă urgență, m-am dus să iau legătura cu medicul de la ATI, cu anestezistul să intubeze pacientul care se afla în insuficiență respiratorie, nu m-am plimbat în halat. V-am spus nu erau formate circuite pentru astfel de situații, și da, am urcat cu același halat pentru că nu mă puteam schimba. Acolo în ATI am avut un schimb de cuvinte cu două persoane, care se aflau pe hol, colateral acestuia, dar nu am atins pe nimeni. Am vorbit cu doctorița, pacientul a fost intubat, iar 30 de minute mai târziu acesta murea. Efectul a fost, două asistente din ATI în izolare și o infirmieră și eu amendat cu 20.000 de lei, cu plata a 5000 de lei în 24 de ore”, a mai spus doctorul.

Blamat gratuit
Cardiologul spune că, dincolo de situație, a fost blamat de declarațiile unei asistente, care a indus, în opinia sa, în eroare DSP. Asta, deși pe linia acelui bolnav nu a apărut niciun alt caz, nici măcar vreun suspect. Doctorul spune că nu i s-a părut corect ca DSP să ofere public informații din documentele care au stat la baza acelui incident, atât timp cât pentru cazuri mai grave nu a luat nicio măsură. Medicul exemplifică, astfel, cazul angajatei de la Resurse Umane a SJU care și-a făcut injecții intravenos cu vitamina C în ATI, fără să poarte mască și echipament corespunzător. Salariata a fost depistată apoi cu coronavirus, dar nu s-au luat măsuri la ATI. Medicul spune, de asemenea, că nu a contestat amenda și nu intenționează să se îndrepte împotriva cuiva în judecată, dar susține că DSP nu aplică aceeași măsură pentru toți. ,,Acum e un focar în spital care bântuie, afectând de la directori la personalul medical. Unde sunt amenzile, unde sunt titlurile de genul ,,cea mai mare amendă aplicată unui medic”? Eu, în schimb, am fost defăimat și cu banii luați, cum se zice. Ce e mai rău este că m-am simțit umilit și discriminat. Atrag atenția însă că trebuie lucrat la circuite, managementul suspectului de COVID nu prea există și asta pune viața acestora în pericol”, mai susține cardiologul.

Rămâne în linia I
Dincolo de aceste nedumeriri, semne de întrebare și nemulțumiri, doctorul Mălăescu a rămas în linia I. Luni, povestește că a stat patru ore, în echipament, la căpătâiul unui suspect de coronavirus. Era vorba despre un izolat din locuința fratelui managerului Vienescu. Pacientul a fost trimis la București, iar la testul de coronavirus, marți, a ieșit negativ. ,,Am stat patru ore în echipament, în izolator, cu transpirația curgându-mi până în încălțări. Nu am abandonat și nu voi abandona. Voi salva orice pacient, dacă stă în puterea mea, indiferent că este supect de COVID sau nu, dar rana mea rămâne deschisă. Acest pacient a fost trimis la București. Atrag atenția că problema SJU nu este medicul Mălăescu, că a intrat în halat la ATI, ci circuitul și managementul suspectului de coronavirus ar trebui să preocupe pe toată lumea”, a conchis unul dintre cei mai vechi medici specialiști ai Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
ANAMARIA STOICA

7 COMENTARII

  1. Va multumesc pentru sustinere si apreciere si tin sa precizez ca la anumite cazuri mai complexe atat prin patologie cat si prin circumstante(in acest caz pacientul fiind in izolare la domiciliu) este nevoie de munca in echipa asa cum s-a intamplat de data aceasta prin colaborare cu Dr Malaescu pentru tratarea,monitorizarea si transferul pacientului catre un centru de Cardiologie in vederea efectuarii angioplastiei facilitate.

  2. De medici ca domnul dr. Feraru avem nevoie! Prin cunostintele, priceperea si devotamentul sau, face cinste acestei bresle. Asemenea calitati ar trebui sa aiba toti medicii si atunci societatea ar fi intr-adevar normala.

  3. aveti perfecta dreptate meritul in totalitate il are dnul Dr Feraru Alin care a intervenit peste tot pentru a-i salvat pe respectivul pacient despre care se face atata valva

  4. Nu as fi intervenit cu nici un comentariu daca nu as cunoaste foarte bine situatia. Ma deranjeaza faptul ca doctorul Malaescu isi aroga merite care nu sunt ale lui. Daca cineva a salvat respectivul pacient , acea persoana este medicul Feraru Alin care a schimbat 2 combinezoane pentru a salva pacientul si a respecta juramantul pe care l-a depus. Meritul doctorului Malaescu a fost acela de a fi de garda in ziua respectiva si de a trata doar cu numele un pacient. Prin acest articol medicul Malaescu nu a incercat decat sa isi acopere frustrarea de a fi fost sanctionat pentru un comportament pueril. In speranta ca am lamurit situatia il felicit pe doctorul Feraru Alin si pe parintii care au crescut un asemenea copil.

    • Sper sa sa lase cu demisii dupa abuzurile DSP din Gorj, in special pentru inchiderea laboratorului de genetica din cadrul SJU Targu Jiu. Domnul Narcis Stoian are zilele numarate. Multumim presei locale pentru dezvaluirile din seara asta, m-am uitat la Targu Jiu Tv si m-am socat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here