Dr.Bobircă, specializat în chirurgie oncologică: ,,Descoperirea prin palpare a unui nodul mamar trebuie să trimită pacienta, imediat, la medic”!

3355

Începând din luna noiembrie, la Târgu-Jiu va fi prezent Dr. Florin Bobircă, medic primar chirurg, cu supraspecializare în chirurgia oncologică. Medicul de la București vrea astfel să ajute comunitatea locală în descoperirea cancerului de sân, în îndrumarea către efectuarea de analize necesare și în orientarea către cel mai potrivit tratament. Echipa condusă de către Dr. Florin Bobircă, Șef de Lucrări la Universitatea de Medicină ,,Carol-Davila” din București, este specializată în diagnosticul și tratamentul cancerului de sân, dar și în tehnica ganglionului santinelă și a operațiilor de conservare ale sânului. Chirurgul a ținut să ne explice care sunt semnele ce trebuie îngrijoreze o femeie și să o determine să se adreseze unui medic specialist.

Reporter: Ce ar trebui să îngrijoreze o pacientă astfel încât să meargă la un control specializat al sânilor?
Dr.Florin Bobircă: În primul rând descoperirea prin autopalpare a unui nodul mamar este primul semn care trebuie să determine pacienta să se adreseze medicului specializat.
Trebuie subliniat, încă de la început, că nu orice nodul mamar înseamnă și cancer, poate la fel de bine ca acel nodul să fie benign și să nu trebuiască să intervenim chirurgical.
Autopalparea sânilor este un prim gest care trebuie efectuat periodic și care ne poate scuti de niște complicatii cu potențial grav. Pentru femeile care consideră că nu se descurcă în a efectua această manevră recomand să se adreseze periodic unui medic specializat în această afecțiune și care să constate apariția sau nu a unor modificări în structura sânilor.

Rep.: Care este următorul pas, ce trebuie făcut dacă o pacientă descoperă prezența unei tumori/nodul mamar?
Dr.F.B.: Tumorile mamare descoperite prin palpare/autopalpare trebuie obligatoriu confirmate prin examen mamografic și ecografic. Dacă prezența acestor formațiuni se confirmă, atunci există două variante: fie tumora are caractere de benignitate și atunci se preferă urmărirea ecografică în dinamică, iar dacă tumora are caractere suspecte sau clare de malignitate(cancer) atunci se va efectua o puncție-biopsie.

Rep.: Cât de dureroasă este această puncție-biopsie? Este o manevră care se poate efectua în ambulatoriu?
Dr.F.B.: Puncție-biopsie este o manevră foarte puțin dureroasă pentru că se efectuează sub anestezie locală și de cele mai multe ori nu necesită internare, pacienta poate pleca acasă după 30 minute de urmărire postprocedurală.

Rep.: Cum procedăm dacă rezultatul iese pozitiv pentru cancer?
Dr.F.B.: Dacă suntem în fața unui rezultat pozitiv de cancer atunci trebuie să ne adresăm unei echipe specializate pe tratamentul cancerului de sân, și anume: medicul oncolog va stabil ce alte analize mai trebuiesc effectuate (tomografie computerizata, marker tumorali – CA15-3, RMN sân în unele cazuri), tot acesta decide necesitatea de a efectua chimioterapie înainte de operație, al doilea pas este cel al operației, după care urmează completarea tratamentului oncologic (chimio și/sau radioterapie) dacă se consideră necesar.

Rep.: Considerați că aceste analize se pot efectua în timp util astfel încât pacienta să nu fie nevoită să întârzie începerea tratamentului?
Dr.F.B.: Sigur, aici intervine rolul echipei de tratament care integrează toate specialitățile implicate în tratamentul cancerului de sân. Aceasta face ca drumul care de multe ori este anevoios să fie simplificat, astfel încât pacientele noastre să beneficieze de tratamentul optim. Mai multe detalii despre echipă puteți regăsi pe www.chirurgiadeozi.ro.

Rep.: Ce înseamnă spitalizarea pentru o astfel de operație de cancer?
Dr.F.B.: În cazul nostru spitalizarea înseamnă, de cele mai multe ori sub 24 ore.
Pacienta revine, de obicei, a doua zi după operație acasă, astfel va beneficia de confortul personal și de suportul psihologic al cadrului familial.

Rep.: Deci să înțelegem că dacă o pacientă se operează dimineața, seara poate fi acasă?
Dr.F.B.: Tocmai la asta se referă conceptul de ,,chirurgie de o zi” și avem foarte multe cazuri de paciente care au beneficiat de calendarul orar pe care l-ați menționat.
Dr Florin Bobircă, medic primar chirurg, va fi prezent pentru consultații, în fiecare lună la Târgu-Jiu, la Centru Medical pentru Sănătate Umană, Aleea Pieței nr.1 , tel: 0785.29.25.20 sau 0253.227.220.
A.S.

1 COMENTARIU

  1. Va rog frumos,chiar insist sa nu dati sfaturi gresite si informatii care nu pot ajuta niciodata pacientul /ta ! Nu va bagati in seama,exista tari cu sisteme adevarate de sanatate,dotate si capabile sa ,,rezolve,, astfel de cazuri si in niciun fel sub aceste forme ! Nu ati tratat niciodata astfel de cazuri dar , voi aveti,voi va pricepeti,voi sinteti dotati…voi…voi ! Aveti cred,zilnic interviuri cu un anumit medic si va umpleti paginile ,sau gresesc ? In afara de bla bla si iar bla nu stiu sa fi fost vindecat vreun pacient /ta de cineva in vreun spital,sa moara cu zile DAA! Cind vorbim de medicina trebuie sa trecem de la teorie la practica,numai aceasta rezolva cazurile ,bolile,nicidecum prezenta unora in paginile unor publicatii! Este orasul plin de dr.veniti din tara,operatii la ochi,ortopedie,dinti de fildes si farfurii de portelane pe strazile orasului,botox si silicoane mai multe decit la…Dedeman ! Treceti la fapte nu la intins mina,pina acum toti au operat pe bani…privat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here