Dovleacul menţine colonul sănătos

2807
dovleacÎn ultimii ani, dovleacul este folosit pentru realizarea măştilor de Haloween şi mai puţin pentru tradiţionalele plăcinte cu dovleac ras şi scorţişoară. Dovleacul de copt, care se culege toamna, este fructul copt al oricărei specii de Cucurbita. Există multe varietăţi de dovleci, având diverse forme şi culori.

Unii sunt utilizaţi alimentar, alţii doar ornamental sau pentru diverse alte scopuri tradiţionale.

Dovleacul este utilizat cu succes atât în medicina naturală, cât şi în alimentaţie. În general dintre părţile componente ale dovleacului, sunt folosite seminţele (conţin lecitina, enzime cu proprietăţi antihelminitice cu efect împotriva teniei şi ascarizilor) şi pulpa care conţine vitamina A, B, C şi săruri minerale. Toate aceste elemente îl recomandă ca un bun aliment natural în sezonul rece.
Dacă pacienţii au probleme renale, intestinale, suferă de artrită sau reumatism li se recomandă a consuma pulpa de dovleac în mâncare. Această pulpă poate fi folosită şi ca uz extern pentru a se trata înţepăturile de insecte şi arsurile. Seminţele de dovleac, după părerea multor specialişti în domeniul tratamentelor naturale, constituie un excelent calmant care reduce insomniile şi infecţiile căilor urinare. Seminţele de dovleac pot fi folosite şi ca uz extern, astfel utilizate sub formă de cataplasme ajută la vindecarea inflamaţiilor, arsurilor şi plăgilor atone.
Tratamente naturale cu dovleac:
Pentru a obţine un efect laxativ în cel mai uşor mod, se recomandă a se bea, dimineaţa înainte de micul dejun 100 ml de suc de dovleac.
În vindecarea prostatei şi a prostatitei, efecte binefăcătoare au seminţele de dovleac. Din acestea, după ce sunt mărunţite cu ajutorul unei maşini de toca,t se prepară un ceai, din care se recomandă a se bea două-trei căni pe zi, timp îndelungat pentru un efect de succes. Seminţele de dovleac decojite şi mărunţite, dacă se vor administra cu miere, vor ajuta la eliminarea viermilor intestinali.
Dovleacul reduce şi riscul de cancer de colon datorită pe de-o parte conţinutului bogat în fibre alimentare care protejează mucoasa colonului de acţiunea carcinogenilor precum şi datorită conţinutului crescut în vitamina A care oferă o bună protecţie antioxidantă locală şi generală.
Persoanele care suferă de diabet sau afecţiuni cardiovasculare dacă au în dieta lor supe sau mâncăruri cu dovleac crud se vor vindeca mult mai repede.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here