Două victime ale Uniunii Europene

517

Înainte de a se consolida Uniunea Europeană, în fruntea căreia s-a aflat detaşat Germania, trebuia să se netezească calea spre o Europă condusă de la un centru.

În acest sens, Cehoslovacia, care a rezistat din 1918, ameninţărilor Germaniei, a fost desfacută “în două”, Cehia cu capitala la Praga şi Slovacia cu capitala la Bratislava.
Mai trebuia divizată o mare ţară, care în perioada războiului s-a opus ocupaţiei naziste, cât şi presiunilor Moscovei. Este vorba de Iugoslavia, care avea o suprafaţă de 255.804 km2 şi o populaţie ce depăşea 25 de milioane. Proclamat Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, care cuprindea Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croaţia, Dalmaţia, Voievodina şi Bosnia-Herţegovina, la 1.12.1918 se proclamă Regatul Iugoslaviei, iar la 29.11.1945 se proclamă Republica Federativă Iugoslavă. Va amintiti cum media aducea laude bombardării Iugoslaviei, cum a fost destrămată datorită intervenţiei Statelor Unite, în conflictele create artificial a dus la stimularea şi provocarea fostei Republici Iugoslave, care a condus la războaiele telecomandate din Croaţia, Bosnia şi Cosovi, ultimele două cu amestec internaţional. “Doctrina Brejnev” proclamată de URSS, a fost rebotezată de unele ţări din Occident şi de Statele Unite în doctrina luptei împotriva terorismului sârb. Doctrina Huntington, spre bucuria Germaniei, în primul rând, a dus la dezmembrarea Iugoslaviei, la omorârea lui Miloşevici, punând o pată ruşinoasă pe aceste puteri care au schimbat harta Europei în nişte frontiere noi spre “binele şi prosperitatea popoarelor din fosta Iugoslavie”.
Gh. Rădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here