Două eleve din Târgu-Jiu, calificate la Festivalul „Chants, sons sur scene”

479

Judeţul Gorj va fi reprezentat la Festivalul Internaţional de Cântec Francofon „Chants, sons sur scène”, ce se va desfăşura luna viitoare la Baia-Mare, de două tinere foarte talentate. Este vorba despre Florela Gherghinoiu, elevă la Şcoala Gimnazială „Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu, şi Elisabeta Alexandra Nicoloiu, elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”.

Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (CNTV) din Târgu-Jiu a organizat sâmbătă cea de-a doua ediţie a preselecţiei regionale pentru Festivalul Internaţional „Chants, sons sur scène”, de la Baia-Mare. Preselecţia s-a desfăşurat la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” şi a reunit zeci de elevi talentaţi care s-au întrecut în a demonstra juriului că sunt cei mai potriviţi pentru a reprezenta Oltenia la faza naţională a festivalului. „Copiii sunt foarte bine pregătiţi. Avem concurenţi din tot judeţul, din Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Baia de Fier, dar şi din Craiova, pentru că este o etapă regională. Copiii sunt minunaţi; noi încercăm să promovăm pe cât se poate limba franceză şi frumuseţea sa, iar prin cântec reuşim să-i atragem mai mult către studiul acestei discipline”, a precizat Loredana Stoian, profesor la CNTV. Talentul concurenţilor a fost apreciat şi de Nic Weisz, directorul Festivalului „Chants, sons sur scène”. „În 2001 s-a născut ideea Festivalului de Muzică Francofonă; suntem în 2013, vin la Târgu-Jiu şi nu-mi vine să cred: o sală plină în sâmbăta dinaintea vacanţei mi se pare o realizare extraordinară. La finala de la Baia Mare vor participa cei mai buni dintre cei mai buni şi pot să spun că această parte a ţării va fi foarte bine reprezentată în acest festival internaţional”, a declarat Nic Weisz.

Patru eleve, calificate în finală
În urma preselecţiei de sâmbătă, patru eleve au fost alese pentru a participa la finala de la Baia-Mare, ce se va desfăşura în perioada 11-12 mai. Astfel, la categoria 13-15 ani, pe primul loc s-a clasat Florela Gherghinoiu, elevă la Şcoala Gimnazială “Pompiliu Marcea” din Târgu-Jiu, ea fiind una dintre gorjencele care va reprezenta judeţul nostru la Baia-Mare. La aceeaşi categorie de vârstă, pe locul II şi III s-au clasat Elena-Georgiana Mihăiescu, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Uscătescu” din Târgu-Cărbuneşti, şi Ştefania Cristiana Mîndruţ, de la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu”. La categoria 16 -17 ani, judeţul nostru va fi reprezentat de Elisabeta Alexandra Nicoloiu, elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”. Deşi nu se aştepta să câştige, Alexandra a spus că va continua să se pregătească pentru finala de la Baia-Mare. „Nu m-am pregătit foarte mult. Eu de fapt cânt muzică populară şi am zis să încerc şi pe muzică uşoară. Preselecţia a avut un nivel de dificultate mediu dar nu mă aşteptam să câştig. Nu m-am gândit încă ce voi pregăti pentru festivalul de la Baia-Mare dar o să lucrez intens”, a declarat aceasta. La aceeaşi categorie de vârstă, au mai fost selectate pentru participarea în finală şi două eleve de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova. Andrada Petcov şi Adelina Avram au participat la preselecţie cu melodia „Rien n’est parfait”, interpretată de Tal. „Este pentru prima oară când participăm. A fost o experienţă de neuitat, ceva nou pentru noi şi ne-am simţit foarte bine”, au spus acestea. La categoria 18-25 ani, au fost acordate două menţiuni: Simona Elena Fota şi Ruxandra Maria Croicu. În cadrul preselecţiei a mai fost acordat şi un premiu de popularitate. Acesta a fost adjudecat de Ancuţa Ionescu, elevă la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” şi ocupanta locului III la categoria 16-17 ani.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here