
Problemele nu au ocolit Maternitatea din Târgu-Jiu. Ne aducem-aminte cum, în urmă cu câteva luni de zile, părinţii unui bebeluş acuzau medicii şi asistentele, dar şi dotările slabe ale spitalului, de moartea micuţului. Copilul se născuse cu probleme de sănătate grave, a fost resuscitat imediat după ce s-a născut, dar a decedat ulterior în incubator. Acesta, precum şi alte cazuri asemănătoare, au „pătat” imaginea maternităţii. În urma dezvăluirilor alarmante din presă, s-a întipărit în mintea gorjenilor ideea (falsă, de altfel!) cum că maternitatea nu dispune de dotări şi bebeluşii ar putea fi expuşi pericolelor.
Secţia de Neonatologie din cadrul Maternităţii din Târgu-Jiu stă foarte bine la capitolul dotări, după cum reiese din declaraţia medicului pediatru Luminiţa Olănescu: „suntem foarte bine dotaţi din punct de vedere al aparaturii. Avem incubatoare moderne, cu senzori de oxigen şi de temperatură, cu monitoare prin care monitorizăm nou-născuţii şi le putem urmări frecvenţa respiratorie şi nu numai. Acestea sunt de ultimă-generaţie şi sunt aduse la noi chiar iarna ce tocmai a trecut”.
Suficiente incubatoare la secţia de Neonatologie

Stocul de medicamente, lapte praf şi soluţii pentru dezinfectat, asigurat
Nu doar aparatura este suficientă la această secţie, ci şi stocul de lapte praf, medicamente sau soluţii de dezinfectat. Medicul Luminiţa Olănescu ne-a spus că „se folosesc soluţii foarte bune pentru dezinfectarea incubatoarelor, şi a restului aparaturii de care dispunem. Avem şi aparate pentru purificarea aerului. În privinţa medicamentelor, am primit în bază de referat tot ce ne trebuie. La fel şi în cazul laptelui praf pentru prematuri şi eutrofici; ne-am descurcat şi datorită firmelor care ne-au făcut donaţii”. Şi soluţiile utilizate pentru curăţarea grupurilor sanitare, sau cu care se spală holurile, sunt de bună calitate, astfel că mirosul înţepător de clor, pe care-l ştim din anii trecuţi, a rămas doar o amintire.
Medici şi asistente, la cursuri şi conferinţe
De la acelaşi cadru medical, am aflat că: „pe lângă studiile pe care fiecare angajat al secţiei le are, atât medicii, cât şi asistentele au participat la diferite cursuri, conferinţe sau simpozioane, unde s-au pus la curent cu noutăţile şi evoluţiile din domeniul medical. Acest aspect este un beneficiu nu doar pentru desfăşurarea activităţii pe secţie, dar şi pentru că garantează o mai mare securitate pentru tinerele mămici şi pentru pruncii acestora.”
Minodora SUCEA