Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu au deschis dosar penal după decesul, în luna octombrie, al lui Constantin Gornoavă, în vârstă de 71 de ani. Poliția s-a autosesizat din presă, că în cazul decesului pensionarului din Curtișoara erau suspiciuni rezonabile că nu s-a intervenit la timp pentru salvarea vieții acestuia. Este vorba despre neglijența unei asistente de la ambulanță, dar și a angajaților din dispeceratul SJA Gorj care, la acel moment, nu au gestionat corespunzător intervenția. De altfel, doi salariați ai Serviciului Județean de Ambulanță Gorj au fost sancționați, aceștia făcând și obiectul unei anchete administrative extinse în instituție, făcute de DSU, la reclamația familiei decedatului.
Constantin Gornoavă a decedat pe 17 octombrie 2019, după ce soția acestuia a apelat de trei ori la 112, anunțând că soțul ei se simte rău, având probleme cardiace. Femeia a anunțat, în primul apel, dar și în celelalte că, soțul Constantin Gornoavă era în stare de inconștiență și respira greu. Din păcate, ambulanța trimisă de dispecerul de serviciu a greșit adresa, și a ajuns la apel fără medic, deși în cauză era ,,cod roșu”, cum a specificat DSU în răspunsul dat, recent, familiei. De menționat este că, la acea oră, era disponibil echipaj la Târgu-Jiu, adică o ambulanță de tip C cu medic care nu a fost trimisă la caz, ci una de la Bumbești-Jiu, formată din ambulanțier și asistent.
În cauză s-a făcut o anchetă administrativă a SJU Târgu-Jiu și una a DSU, care a relevat că vinovați în felul cum s-a gestionat intervenția nu sunt doar cei doi, asistenta și ambulanțierul, ci și operatorul registrator de urgență, care a coordonat greșit un echipaj de competență inferioară cazului, dar și asistentul coordonator din cadrul dispeceratului integrat ISU-SAJ Gorj.
Cel din urmă avea obligația să acorde informații aparținătoarei cu privire la acordarea primului ajutor până la sosirea unității mobile la caz.DSU a dispus, la finalul controlului către SJA Gorj o serie de măsuri specifice în vederea remedierii deficiențelor constatate.
Au cerut aplicarea unor sancțiuni contravenționale operatorului registrator și asistentului coordonator, reinstruirea personalului registrator și a personalului coordonator din dispeceratul integrat, reinstruirea personalului operativ din echipajele de urgență prespitalicească privind completarea în fișele medicale a tuturor datelor relevante privind datele pacienților. Se subliniază că medicul de pe ambulanță constată decesul, nu de către asistent.
Ancheta, în curs
Dosarul nr.514/P/2020 se află din martie în anchetă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu. Familia a reclamat la Departamentul pentru Situații de Urgență, iar reclamația a fost direcționată de la DSU către poliție. Dosarul penar era deja deschis, după apariția articolelor din presă referitoare la caz.
În cauză, se fac cercetări pentru ucidere din culpă, dar lucrurile au fost momentan îngreunate de starea de urgență și apoi de cea de alertă. Audierile au început, fiind în curs de cercetare.
ANAMARIA STOICA