Dorin Brozbă – sufletul neoficial al culturii gorjene de astăzi

426

Dorin Brozba bun„Omul-orchestră” al culturii gorjene contemporane – şi aici mă refer la cel care m-a onorat cu prietenia sa: Dorin Brozbă – împlineşte trei decenii de când se manifestă prin presa meleagurilor brâncuşiene.

Debutând, ca majoritatea numelor devenite celebre prin presa ultimelor decenii, în ziarul „Gazeta Gorjului” (parcă revăd, cu ochii minţii, acele opt pagini gălbui ale săptămânalului de care mă leagă şi pe mine unele amintiri plăcute), nea Doru, cum îmi place să-i spun, în semn de respect, în ciuda diferenţei nesemnificative de vârstă şi pregătire dintre noi, nu s-a mulţumit doar cu presa scrisă.

Astfel, îl regăsim realizator şi comentator, la microfoanele unor posturi de radio locale, cât şi în preajma muzicii gorjene – ca producător de albume folclorice (vreo trei…) şi de filme documentar-artistice – vreo patru, dacă nu-mi joacă feste memoria. Plus că trebuie amintită aici şi o bogată activitate literară – nu mai puţin de 9 cărţi! Monografii din domenii variate: handbal, fotbal, energetică, istorie, etnografie şi folclor – lucrări ce denotă atât o vastă cultură generală, cât şi o aplecare spre documentare pe care nu am mai întâlnit-o decât la un alt mare om de litere care m-a onorat cu prietenia sa: Al. Doru Şerban!

S-ar putea spune că un astfel de om, cu o asemenea activitate pe tărâmul culturii gorjene, este unul dintre cei bine plătiţi din bugetul nostru, al tuturor, ca să îşi poată manifesta creativitatea artistică. Pentru că ştim cu toţii vreo câţiva oameni de „cultură” pe funcţii interesante (din punct de vedere pecuniar!) care nu se ridică nici pe sfert la nivelul lui Dorin Brozbă, iar rezultatele le pot fi numărate pe degetele de la o singură mână, dacă e să fim indulgenţi. Nu! Contrar aşteptărilor, Dorin Brozbă este pasionat de meseria pe care o practică de zeci de ani la termocentrala de la Rovinari, iar ce este de remarcat e faptul că activitatea sa extraprofesională şi-o susţine aproape integral din veniturile proprii, sponsorii neînghesuindu-se prea mulţi să susţină cultura – asta e: nu poţi susţine ce nu pricepi, e mai interesant fotbalul, măcar că acolo e o treabă făcută cu picioarele, adică un mod popular şi comprehensibil de lucru în România…!

Dorin Brozbă este tot numai un suflet! Este omul care vibrează la tot ce este valoare culturală gorjeană autentică şi unul din modurile de menţinere a nemuririi acestora, fie că este vorba, de exemplu, despre Maria Lătăreţu, Maria Apostol, Filofteia Lăcătuşu, Domnica Trop ori Ecaterina Teodoroiu. Şi nu vreau să mă refer aici doar la personaje consacrate, ci şi la faptul că este un descoperitor de talente, Beatrice Băndoiu stând ca frumoasă mărturie în acest sens. În vreme ce generaţia tânără, ce creşte sub ochii noştri şi ne va succeda, este alungată din România de înşişi conducătorii supremi, Dorin Brozbă are curajul să fie un vizionar care ne pregăteşte, încă de pe acum, viitorul.

Tiberiu Grigoriu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here