Donaţie de obiecte preistorice la Muzeul Judeţean Gorj

483

donatie muzeu (15)O serie de piese arheologice descoperite în zona satului Curteana, în Primul Război Mondial, a fost donată, zilele trecute, Muzeului Judeţean Gorj.

Topoare de piatră, o statuetă, două pipe şi multe altele, din diferite perioade, întregesc acum colecţia Muzeului.

Romulus Savu, din Târgu – Jiu, a donat Muzeului Judeţean Gorj o mulţime de piese care au fost descoperite de către socrul său, în timpul Primului Război Mondial. Potrivit directorului Muzeului, Dumitru Hortopan, piesele au fost găsite de Gheorghe Vasiloiu, de-a lungul albiei râului Cioiana, în timp ce săpa tranşee, în zona satului Curteana, Creţeşti. „Donaţia constă în topoare din piatră şlefuită şi unele şi perforate, datate din preistorie – perioada neolitică. Alte piese donate sunt două măciuci din piatră, două pipe, câteva roci culese de pe valea râului”, a declarat directorul Muzeului.
Statuetă din perioada neoeneolitic
Cea mai importantă piesă dintre cele donate este o statuetă din piatră care reprezintă o siluetă feminină. „Cea mai reprezentativă piesă este o statuetă din piatră în curs de prelucrare din perioada neoeneolitic pentru că redă stilizat o siluetă feminină”, a completat Hortopan. Cel care a donat aceste piese Muzeului Judeţean Gorj a povestit că cea mai mare dorinţă a sa este aceea ca, cele mai interesante şi valoroase obiecte din donaţie să fie expuse în cadrul expoziţiilor permanente ale Muzeului.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here