Doliu şi lacrimi peste Rovinari! Primarul Filip ar fi scăpat cu viaţă, dacă era găsit în timpul crizei de pancreatită de la Murighiol

2536

“Nu se moare de pancreatită brusc!”, susţine dr. chirurg Gheorghe Neaţă, la vestea cumplită că Dorin Filip, edilul de 56 de ani din Rovinari, a decedat, sâmbătă dimineaţa, la Tulcea, urmare a unei crize de acest fel. “Am operat sute de pacienţi veniţi cu pancreatită şi îmi vine cu greu să cred că Dorin Filip a putut muri de la o astfel de boală la care riscurile de deces sunt de doar 5%. Sigur au apărut complicaţii care au mărit riscul unei pancreatite chiar şi cronice care, dacă era operată la timp, i-ar fi putut salva viaţa”, susţine Neaţă care spune că nu a văzut certificatul medico-legal, dar dacă legiştii din Tulcea au stabilit că aceasta este cauza decesului lui Dorin Filip, poate spune că acesta ar fi avut şanse mari de supravieţuire dacă era cu cineva în momentul crizei survenite în camera sa de hotel de patru stele din Murighiol, judeţul Tulcea. Filip a fost însă găsit mort abia, sâmbăta dimineaţa, de către şoferul său, criza putând surveni vineri noaptea, edilul fiind singur în momentul în care i s-a făcut rău. Decesul neaşteptat al primarului de Rovinari a şocat şi îndurerat deopotrivă tot judeţul, sute de cetăţeni aducându-i, ieri, un ultim omagiu atât în localitatea pe care a condus-o Dorin Filip, cât şi la domiciliul său.

hotels_4961_9092O zi de week-end obişnuită s-a transformat în una de coşmar pentru familia edilului Dorin Filip, dar şi pentru simplii cunoscuţi ai primarului, anunţaţi astfel brusc, telefonic, sâmbătă dimineaţa, că primarul de Rovinari ar fi fost găsit mort în camera sa de hotel.
De altfel, primarul se afla la Tulcea la o întâlnire cu omologii săi, edili de oraşe, mai exact la întrunirea Asociaţiei Oraşelor din România. Filip era chiar vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România şi nu putea să lipsească de la întâlnirea cu colegii săi, programată pentru perioada 6-9 august în localitatea Murighiol, judeţul Tulcea. De altfel, incidentul s-a petrecut la jumătatea sejurului, abia duminică primarul şi şoferul care îl însoţea ar fi urmat să revină acasă în judeţul Gorj.

0-0-Puflene_Resort_00Resort de lux, dotat cu personal medical!
Organizatorii au ales un resort de lux pentru primarii invitaţi la întâlnire, mai exact Hotel Puflene, local de patru stele situat pe malul lacului Murighiol, în localitatea cu acelaşi nume. Resortul întins pe o suprafaţă de zece hectare are 102 camere, 16 vile, un restaurant cu 300 de locuri şi ultimele dotări. Cu siguranţă, unitatea hotelieră are şi personal medical angajat, structura având terenuri de tenis şi chiar şi nave nave proprii de transport.
În cazul lui Dorin Filip un astfel de personal ar fi ajutat poate chiar depăşirea crizei care i-a provocat decesul primarului, asta dacă acesta ar fi fost găsit la timp.
Filip a fost însă depistat, sâmbătă dimineaţă, când era deja prea târziu, după ce colegii săi s-au alertat că edilul, văzut ultima oară seara, nu mai cobora din cameră, la micul dejun. Cel care l-a găsit fără suflare pe Filip, în baia camerei de hotel, a fost şoferul său, decesul primarului din Gorj fiind confirmat la scurt timp.

Cfakepath-Camera-hotel-(2)_273096Neaţă: “Pancreatita nu provoacă un deces pe loc”!
În acel moment pentru Dorin Filip nu se mai putea face nimic, dar lucrurile ar fi stat altfel dacă în timpul crizei care i-a provocat decesul, acesta nu ar fi fost singur. O declară chiar chirurgul Gheorghe Neaţă, care aflat şi el pe litoral a primit cu stupoare vestea cumplită legată de primarul de Rovinari.
“Sunt în concediu, pe litoral. Am auzit şi eu cele întâmplate cu Dorin Filip şi nu mi-a venit să cred. Nu ştiu de ce a murit, dar dacă spuneţi că de la o pancreatită îmi pare puţin credibil. Am operat sute de pacienţi cu pancreatită şi nu se moare brusc din asta. Sigur au apărut complicaţii… Dacă era găsit la timp şi putea fi operat ar fi scăpat cu viaţă. Oricum şansele de supravieţuire i-ar fi fost mult mai mari”, a declarat chirurgul Neaţă.
De altfel, nu este singurul medic care spune asta. O declară şi alţi chirurgi din Gorj, care spun că pancreatita nu i-ar fi produs decesul lui Dorin Filip dacă semnele bolii s-ar fi confirmat în alte împrejurări.
neata“Riscul de deces este scăzut, în jur de 5%, însă la pacienţii cu pancreatită care produce leziuni severe şi hemoragie importantă, sau când procesul inflamator nu este restrâns la pancreas, riscul de deces poate ajunge până la 10-50%. Decesul este cauzat de insuficienţa cardiacă, pulmonară sau renală sau de infecţie pancreatică sau de un pseudochist care se rupe sau sângerează”, explică şi studiile medicale.
Legiştii din Tulcea au trecut însă pancreatita la cauzele care i-ar fi putut provoca decesul edilului de Rovinari, trupul neînsufleţit al primarului fiind adus în Gorj la o zi după confirmarea morţii.
În ajutorul familiei îndoliate a intervenit chiar preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, aflat în concediu pe litoral. Călinoiu a plecat rapid spre Tulcea, sâmbătă, cu atât mai mult cu cât vicele Robert Filip se afla, la rândul său cu familia, în concediu în Turcia.

Plâns în catedrala din Rovinari!
Pentru ca rovinărenii să-şi ia adio de la primarul lor, trupul lui Dorin Filip a fost lăsat câteva ore în incinta catedralei ortodoxe din Rovinari, abia după ora 16.00 fiind adus la locuinţa din Botorogi, comuna Dăneşti. Pe la căpătâiul primarului s-au perindat, duminică, cu flori şi lumânări, sute de persoane, şi altele urmează să facă asta acasă la familia Filip, cel puţin până marţi când acesta va fi înhumat în cimitirul din Dăneşti.

catedrala rovinariTrei zile de doliu
Între timp, viceprimarul Laurenţiu Chivu a întrunit consilierii din Rovinari într-o şedinţă extraordinară şi au decis instituirea a trei zile de doliu în localitate. S-a amânat, de asemenea, Festivalul Berii care trebuia să înceapă, astăzi, în Rovinari, dar s-a stabilit şi ca o stradă din localitate să poarte numele primarului decedat. Chivu, viceprimar PP-DD, acum UNPR va rămâne la cârma Primăriei Rovinari până la organizarea alegerilor anticipate sau, posibil, până la alegerile locale de anul viitor. Chivu va fi secondat la conducere de către Costel Podaru, citymanagerul localităţii.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca ! Un om serios si bun. Păcat ca la hotelul acela doar pe hârtie exista tot felul de dotări . Si eu am trecut prin probleme mari dupa ce am mâncat la restaurantul lor. Mancare alterata , peste falsificat, e la ordinea zilei. Probabil criza s-a declanșat de acolo ca la multi altii in acea zi trista.

  2. Aiurea! La ce pancreas rupt în trei a avut Doru Filip, în MAXIMUM 3 ore trebuia dus la spital! Cum și simptomele nu erau cunoscute de către primar, o fi crezut că e altceva și nu a acordat destulă importanță, iar asta l-a costat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here