Doar ex-panduri la naționala lui Pițurcă

410

Cândva rezervor pentru echipa națională, acum Pandurii nu mai dă niciun jucător selecționerului Victor Pițurcă. Situația actuală a echipei se vede și pe lista lui Piți, care nu este dispus să riște convocând jucători de la echipa gorjeană.

Pandurii a avut vremea ei de glorie și nu ne referim la titlul de vicecampioană a României și participarea în grupele Europa League, ci la reprezentarea pe care a avut-o la un moment dat la lotul naționalei de seniori. În perioada de glorie a echipei gorjene, Victor Pițurcă chema constant doi, trei sau chiar patru jucători la acțiunile echipei naționale, dintre cei care au debutat sub tricolor fiind jucători ai Pandurilor, doar trei mai sunt și acum pe lista selecționerului. Vlad Chiricheș, Mihai Pintilii și Alexandru Maxim sunt astăzi printre jucătorii de bază ai României, care caută acum o calificare la Campionatul European din Franța din 2016. Cei trei sunt convocați de Pițurcă și pentru meciurile cu Ungaria și Finlanda, în vreme ce alți jucători ai Pandurilor ce au prins de-a lungul timpului câte o selecție, două la echipa națională, încearcă fără prea mare succes să revină la forma cu care l-au impresionat odată pe antrenorul naționalei.

Au cinci internaționali români în lot
Dintre cei pe care Grigoraș îi are acum la dispoziție în lotul Pandurilor, cinci jucători au măcar o selecție în tricoul primei reprezentative a României. Pleașcă a avut ghinionul de a se accidenta grav la debutul sub tricolor, iar Stanca are și el tot o selecție, însă acum foarte mult timp. Jucătorii cu șanse de a reveni în viitor în atenția selecționerului sunt Paul Anton, Dan Nistor și Mihai Răduț, cu mențiunea că primul a avut parte de convocări, dar nu a apucat să debuteze la naționala mare a României.
Dincolo de cei cinci jucători menționați, în lotul Pandurilor mai sunt alți cinci jucători care au trecut pe la celelalte loturi naționale, de juniori și tineret, fără însă a evolua pentru prima reprezentativă. Trecuți pe la naționala de tineret, selecționați la vremea respectivă de Emil Săndoi, un antrenor legat și el de istoria recentă a Pandurilor, sunt și Viorel Nicoară, Alin Buleică, Laurențiu Iorga, Mihai Roman și Cornel Predescu.

Și totuși, au un internațional activ
Dacă în ceea ce privește reprezentarea pandură la naționala României suntem în acest moment în stand-by, din lotul lui Grigoraș a plecat un jucător pentru a-și ajuta echipa națională în actualele preliminarii ale Campionatului European. Este vorba de Lituanianul Deyvidas Matulevicius, care a plecat pentru meciurile naționalei sale cu Estonia și Slovenia. Matulevicius a jucat și în primul meci disputat de Lituania în această campanie de calificare, vârful Pandurilor reușind chiar și un gol în meciul contra celor din San Marino. Pe lângă Matulevicius, selecționabil ar fi putut fi și cipriotul Christou Paraskevas, însă fundașul echipei gorjene a suferit o accidentare ce l-a împiedicat să fie prezent pe terenul de joc și la ultimele partide ale Pandurilor. Dintre stranierii Pandurilor, Gliwa mai are o selecție la prima reprezentativă, însă undeva în 2011, în vreme ce croatul Matija Smrekar și slovenul Nejc Mevlja au selecții la nivelul echipelor de juniori și tineret.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here