Diurnele înapoi în casierie! Cursurile ilegale ale conducerii Minprest şi deplasările în staţiuni, taxate de finanţiştii din Craiova

866

Finanţiştii de la Direcţia Regională a Finanţelor Publice(DGFP) Craiova veniţi în control la Minprest Serv Rovinari, în urma unei sesizări scrise transmise acestei instituţii de control de către Sindicatul Liber Umanistul din cadrul Minprest, au obligat beneficiarii cursurilor de formare profesională, realizate pe banii unităţii în perioada 2013-2014, să restituie sumele cheltuite ilegal societăţii aparţinând Complexului Energetic Oltenia. Nu numai directorul Gabriel Giorgi a fost obligat astfel să restituie banii cheltuiţi în vederea efectuării unui curs făcut pe litoral şi diurna pentru o deplasare la Timişoara, ci şi cei doi inspectori de resurse umane ai unităţii, alături de alţi salariaţi, au fost declaraţi buni de plată pentru cursurile ilegale finalizate în staţiuni de la munte şi de la mare.

În luna februarie, reprezentanţii Sindicatului Umanistul din cadrul Minprest, sindicat din care a făcut parte cu ani în urmă şi actualul director al societăţii, îl reclama, printre altele, la DGFP Craiova pe Gabriel Giorgi pe motiv că acesta a participat la un curs de perfecţionare fără acordul Consiliului de Administraţie al societăţii. La cinci luni de la sesizare, la sediul Minprest s-au deplasat doi inspectori de la Finanţe, Ion Manciu şi Emil Vlădulescu, care au verificat cele sesizate de sindicalişti, o mare parte dintre cele reclamate, multe legate de numirea directorilor adjuncţi ai societăţii, de planul de management, de transparenţă şi integritate neconfirmându-se la faţa locului.
S-a confirmat, în schimb, faptul că Giorgi nu trebuia să participe la cursul de perfecţionare în cauză(fapt relatat şi de presă la momentul respectiv), lucru transcris de organul de control chiar în comunicarea trimisă reclamanţilor, cu câteva luni în urmă. “S-a constatat că cele sesizate de dumneavoastră se confirmă, în sensul că directorul general a beneficiat necuvenit de cursuri de perfecţionare profesională, în condiţiile în care prin Contractul de Mandat nr.6732/ 17.10.2012, operatorul economic nu avea drept obligaţie asigurarea astfel de cursuri pentru mandatar. Pentru abaterile de la legalitate şi regularitate, s-au stabilit măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi recuperarea sumelor de care a beneficiat necuvenit”, se arată în documentul DGFP Gorj nr.CV3352 din 31 iulie 2015.

Banii înapoi pe loc
În timpul controlului din luna iulie, cei doi inspectori Ion Manciu şi Emil Vlădulescu, i-ar fi pus însă pe directori şi personalul care a fost la cursuri să restituie, pe loc, în casierie diurna pe care au încasat-o ilegal pe perioada cursurilor de pregătire, cursuri ce au fost achitate de Minprest integral, cu masă şi cazare, pentru a nu mai prinde în actul de control şi acest aspect. Diurnele au fost restituite astfel imediat, fără să se mai calculeze la acestea dobânzile şi majorările de întârziere, de la data ridicării din casierie şi până în luna iulie 2015 când au fost restituite.
Directorul Giorgi a fost un exemplu pentru angajaţi, restituind primul plata aferentă pentru cursul absolvit în perioada 19.06.2013 – 25.06.2013, el restituind şi diurna aferentă, integral. Verificatorii închid însă ochii şi la sesizarea potrivit căreia deplasarea la curs s-a făcut cu Dusterul unităţii, rămas 7 zile la dispoziţia directorului general. Tot Giorgi are grijă să restituie diurna pentru o deplasare făcută la Timişoara în perioada 23.05 – 27.05.2013, loc în care s-ar fi dus tot cu Dusterul B-50-UHR pentru a sărbători 20 de ani de la terminarea Facultăţii.
Corina Sindorf, salariată a Minprest, a restituit la rândul său diurna pentru deplasarea la cursul din perioada 19.06.2013 – 25.06.2013, efectuat împreună cu directorul Giorgi, cu aceeaşi maşină a unităţii.
Cătălin Pănescu, şeful Departamentului Comercial, a restituit şi el diurna pentru cursul desfăşurat în perioada 10-12.10.2014, la Poiana Braşov, unde s-a deplasat cu Dacia Logan GJ-04-XXY, accidentată în data de 10.11.2015 de Aurel Popescu. Salariata Minprest Irina Florica a restituit, de asemenea, diurna de deplasare pentru cursul din perioada 10-12.10.2014 de la Poiana Braşov, unde deplasarea a făcut-o cu Dacia Logan GJ-04-XXY condusă de Cătălin Pănescu.
Olaru Claudia, Ducan Narcis şi Ramona Răescu au restituit toţi trei diurna de deplasare pentru cursul din perioada 20-22.06.2014 de la Cheile Grădiştei. Cristian Nicolăescu şi Cătălin Ivancu au restituit, în iulie, şi ei diurna pentru cursul din 21-24.08.2014 desfăşurat la Mamaia.

scan scan (1)Prefectul, bun de plată în 2015!
Nici măcar actualul prefect de Gorj, Alin Vasile Văcaru nu a scăpat de restituirea banilor din casierie, acesta dând înapoi diurna de deplasare pentru cursul desfăşurat în perioada 26.06-02.07.2013 la Mamaia, pe atunci acesta fiind director adjunct al unităţii.
Aurelian Cîrstina, actualul director tehnic al Minprest a restituit, de asemenea, diurna pentru cursul din 11.02 – 15.02.2013, de la Predeal, unde acesta s-a deplasat cu Dacia Logan GJ-04-XXY. Digulescu Cosmin, Andreieş Sergiu şi Dăianu Oana au restituit, în aceeaşi manieră, diurnele de deplasare pentru cursul din perioada 21- 23.11.2013 de la Predeal.
În urma acestei restituiri, casieria Minprest Serv a fost plină în iulie, până la refuz, spre satisfacţia verificatorilor care au fost scutiţi să le mai transcrie superiorilor lista de mai sus, salariaţii supunându-se ordinului intern de restituire urgentă a banilor în cauză, sumele nefiind de neglijat.
De altfel, trebuie menţionat că cei doi trimişi ai Finanţelor din Craiova la Gorj au strânse legături cu judeţul nostru, soţia lui Manciu realizând venituri de la DGASPC Gorj, fiind angajată a instituţiei până în trimestrul al doilea al anului 2014(în prezent prestând la Prefectura Gorj), iar cea a lui Emil Vlădulescu de la Complexul Energetic Oltenia.
Anamaria Stoica

scan (2) scan (3)

6 COMENTARII

  1. ma doare fix la 2m in fata. palita – un ratat, cornescu – bosorog, impotent, serbanescu – un fomist falimentat, tauru – papagal de sub padure. cainii latra, ursu merge.

  2. Severus,vezi ca a fost și cu nevasta ta și cu mata după.
    Otelo dacă ești asa curios sa ști ca ne bucuram ca pot și nu sunt impotenți ca tine.
    Fraierilor….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here