Discuţii la Videanu despre „epurările politice”

625

videanuMinistrul economiei, Adriean Videanu, a discutat la sfârşitul săptămânii trecute cu Ionel Manţog şi Marin Condescu problemele din minerit şi energie. Discuţiile s-au purtat la scurt timp după ce Federaţia Naţională Mine Energie s-a plâns de „epurări politice” în acest domeniu, acuzaţii pe care fostul preşedinte al PDL Gorj le-a respins categoric. La întâlnirea de la Bucureşti a fost prezent şi directorul general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, care afirmă că discuţiile au vizat inclusiv responsabilitatea politică pe care o au actualele echipe manageriale din minerit şi energie.

Marin Condescu spune că Adriean Videanu a precizat la această întâlnire că nu îl interesează structura politică a echipelor manageriale, ci performanţele economice ale acestora. Liderul sindical afirmă că eventualele schimbări de directori se pot face în baza unor motive întemeiate. Condescu susţine în continuare că poziţia adoptată de sindicatele pe care le conduce în privinţa „epurărilor politice” a fost una „pertinentă, oportună şi la momentul potrivit”, acesta evitând să ofere alte amănunte. „Au fost discuţii despre blocajul financiar, despre viitoarea structură economică şi despre plăţile compensatorii, despre aprobarea unei hotărâri de guvern care să ne permită acest lucru. Discuţiile despre comunicatul FNME au fost şi ele, dar nu ele au fost motivul principal al întâlnirii, ci problemele societăţii”, spune sindicalistul şef.
Ionel Manţog consideră însă că declaraţiile lui Condescu sunt mult prea „subtile”, acesta spunând că sindicatele, voluntar sau involuntar, susţin „tactica” PSD de a promova schimbările politice până la nivelul portarului unei instituţii. Fostul şef al PDL Gorj respinge în continuare acuzaţiile de „epurări politice” în minerit şi energie, spunând că, în prezent, şi PSD şi PNL, au directori atât în conducerea centrală a SNLO, cât şi la subunităţile din teritoriu. „Domnul preşedinte e mult prea subtil pentru mine şi, de aceea, îmi menţin afirmaţiile că, voluntar sau involuntar, astfel se creditează politica şi tactica PSD de a schimba până la nivel de portar orice pedelist aflat în ministerele conduse de ei. Sindicatele vorbesc în mod fals de epurări politice pentru că membri ai PSD şi şi ai PNL se află în funcţii de conducere. Sindicatele nu vorbesc nimic despre faptul că domnul ministru Videanu a fost corect şi a numit în ianuarie directorii generali propuşi de Condescu şi Cârciumaru sau de faptul că PSD a semnat un protocol cu PDL pe care nu l-a mai respectat. Schimbări politice s-au făcut înainte, atunci când eu a trebuit să îmi pierd locul de muncă de mai multe ori din cauza opţiunilor mele politice. În 2002 a trebuit să părăsesc o perioadă Compania Lignitului, la ordinul lui Mischie, iar în 2007 şi 2008 mi-a fost desfăcut ilegal contractul de muncă, dovadă fiind şi faptul că am câştigat la instanţă de fiecare dată”, spune Manţog.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here