Directorul OJCA Gorj vorbeşte – Despre cursurile organizate de instituţia pe care o conduce

577

victor popescu-ojcaVictor Leodor Popescu, director de câteva luni al Oficiului Judeţean pentru Consultanţă Agricolă Gorj, ne-a dat câteva detalii legate de activitatea pe care o desfăşoară personalul instituţiei, precum şi de sprijinul pe care…

aceştia îl oferă agricultorilor şi nu numai, prin cursurile de calificare ce se organizează.
Reporter: Câte cursuri a organizat OJCA de la începutul anului şi până în prezent?
V.P.: Oficiul nostru a organizat pe parcursul a 8 luni de zile 15 cursuri de calificare profesională de apicultor, agricultor în culturi vegetale şi crescători de animale, lucrător în gospodării agro-turistice, brutar. Ne putem mândri cu faptul că am reuşit să calificăm 250 de cursanţi care au obţinut diplome de absolvire. La sfârşitul acestei luni, se vor mai finaliza în Târgu-Jiu alte trei cursuri de apicultor, urmând ca cei înscrişi să dea examene pentru a obţine diploma. Vreau să menţionez că la concursuri participă cei care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele, dar să şi acceseze fonduri structurale pe Măsurile 112 şi 141.
Reporter: Ce fel de cursuri mai sunt în derulare în această perioadă?
V.P.: Avem în derulare 3 cursuri de apicultor, de lucrător în gospodăria agro-turistică, şi de agricultor în culturi vegetale şi în creşterea animalelor, desfăşurate în centrele de instruire Motru şi Crasna. De asemenea, în perioada imediat următoare vom mai deschide alte două cursuri de apicultor în Hurezani şi Târgu-Jiu.
Reporter: Câte centre aveţi deschise pentru a organiza astfel de cursuri?
V.P.: Se fac cursuri la Hurezani, Motru, Târgu-Jiu, Crasna, în funcţie de numărul cursanţilor pe care îi avem în localitatea respectivă. Menţionez faptul că toţi cursanţii noştri sunt uniform răspândiţi pe raza întregului judeţ.
Reporter: Ce preţuri trebuie să achite persoanele care vor să urmeze cursurile de calificare oferite de OJPC Gorj?
V.P.: Avem preţuri variate şi accesibile pentru toate buzunarele. Cursul de apicultor costă 150 RON, din care la înscriere, cursantul achită 60 RON, iar la eliberarea certificatului de absolvire 90 RON, cel de agricultor în culturi vegetale şi creşterea animalelor este de 200 RON, iar cel de brutar de 300 RON.
Reporter: Specialiştii instituţiei vor participa sâmbătă la campania judeţeană de informare agricolă?
V.P.: Pe 26 septembrie, începând cu ora 10, specialiştii OJCA, alături de cei ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, şi de Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, vor merge în fiecare localitate din judeţ, la sediile primăriilor. Aceştia vor informa agricultorii asupra ajutoarelor prevăzute pentru campania de toamnă 2009, proiectele ce pot fi întocmite pentru accesarea fondurilor europene, precum şi asupra solicitării ajutoarelor de stat, şi sprijinul tehnic al instituţiilor agricole locale.
A consemnat Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here