Directorul Liceului Tehnologic Roșia de Amaradia a dat în judecată o profesoară! Îi cere daune morale de 55.000 de lei

1059

În cadrul Liceului Tehnologic Roșia de Amaradia întrebările se tratează cu instanța. A pățit-o o profesoară care, fiind membră în Consiliul de Administrație a unității de învățământ, a întrebat directorul de ce nu i-au fost plătite contribuțiile asigurărilor sociale de stat, pe luna noiembrie 2017, deoarece, spunea aceasta, banii i-ar fi fost reținuți din salariu. La două luni după ședința respectivă a CA-ului școlii, profesoara Sandu Luminița, neinformată de cele solicitate, s-a trezit, în schimb, că a fost dată în judecată de directoarea Ilona Tița, care spune că subalterna sa ar fi calomniat-o la întrunirea respectivă.

Sandu Luminița este profesor al liceului de 17 ani și spune, că până la acest consiliu, nu a mai avut vreo altercație cu directorul unității. De această dată, Sandu Luminița a cerut doar informații despre o situație care o privea personal, aceasta sesizând, alături de o altă colegă, că și contribuțiile sociale pe luna noiembrie 2017 nu i-ar fi fost virate. Profesoara are și o justificare a întrebării sale, adică un document de la Casa de Pensii Gorj, care atestă că nu i s-au plătit contribuțiile respective până pe data de 3 aprilie 2018.
În acel CA, a fost chemat contabilul unității, Dorel Florea, care a explicat că a omis să pună acea declarație, fapt care demonstrează că aceasta s-a și depus mai târziu, adică pe 22 aprilie.

M-a făcut mincinoasă!
,,În ședința respectivă i-am cerut directoarei să-mi justifice de ce nu s-a făcut plata în cauză, nu am primit nicio explicație și am spus că până îmi dovedește cu acte ce s-a întâmplat cu banii am dreptul să cred că suma respectivă a avut un alt traseu. În momentul respectiv, colegii din unitate au rămas uimiți că și ei erau în aceeași situație ca și mine, și au cerut și ei să li se aducă lămuriri ce s-a întâmplat cu banii. Menționez că până pe data de 25 a fiecărei luni aceste contribuții trebuie plătite, noi fiind deja în aprilie 2018, iar dacă nu sunt achitate la timp, ordonatorul de credit explică motivul, stabilește un nou termen de achitare, penalitățile suportându-le cel care a greșit. Am fost făcută mincinoasă, de față cu tot Consiliul Profesoral, neprimind nicio explicație la cele arătate. Din acel moment nu am mai deschis acest subiect, ca să mă trezesc, miercuri, că sunt dată în judecată de directoarea Tița, pentru calomnie, ea solicitându-mi daune de 55.000 de lei”, a declarat prof. Sandu Luminița.
Aceasta subliniază că, fiind membru în CA-ul școlii, contabilul și directorul școlii este obligat să prezinte periodic bugetul și execuția bugetară a instituției în acest for, pentru ca membrii să fie informați cum sunt cheltuiți banii unității. Potrivit Luminiței Sandu acest lucru la Roșia de Amaradia nu se face, ci, dimpotrivă, se oferă informații puține și neconsistente. ,,Cer, pentru lămurirea situației, să vină în școală organele abilitate, să verifice cum sunt cheltuiți banii unității”, a completat Sandu.

Nu vrea banii!
Ilona Tița susține în cererea de chemare în judecată a subalternei sale că așa-zisele acuzații, care s-au făcut la adresa ei, i-ar fi cauzat ,,o stare de indignare, de neliniște, de supărare, fiind afectată de cele spuse la adresa mea”. Aceasta a explicat apoi, pentru Gorjeanul, că deși i-a cerut subalternei sale daune de 55.000 de lei, nu a urmărit banii, ci adevărul.
,,Am dat-o în judecată pentru că m-a acuzat în Consiliul Profesoral din aprilie că banii din contribuții s-ar fi depus într-un cont și noi ne folosim de dobândă. Nu vreau ca oamenii să fie duși în eroare de o persoană. Consider că nu am nicio vină și nu merit să fiu acuzată pe nedrept. Eu nu scot bani în numerar. Eu vreau să se descopere adevărul. Nimeni nu are voie să acuze, să denigreze pe altcineva decât dacă are dovezi palpabile. M-a deranjat că a spus că eu m-aș fi folosit de bani. Nu mă interesează banii, ci să nu se mai facă acuzații incorecte. Nu am făcut-o mincinoasă și vreau să se demonstreze că a învățat-o cineva să mă acuze”, a spus directoarea reclamantă.
Tița susține că procesul, în opinia sa, nu creează o nouă stare de conflict în unitatea de învățământ pe care o conduce, și că, prin acest demers nu vrea să arate colectivului că va taxa pe oricine îndrăznește să-i pună sub semnul întrebării actul de conducere.

Ișfan promite o nouă verificare
Inspectorul general școlar, Ion Ișfan, a primit, joi dimineață, o informare vizavi de situația respectivă, de la prof.Sandu Luminița, promițându-i acesteia că o va studia și va cerceta cele sesizate.
Ion Ișfan a promis și Gorjeanul că va ancheta, personal, o altă situație gravă din unitatea de învățământ, lucru care nu s-a realizat până în prezent.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here