Direcţia Muncii şi Agenţia de Prestări Servicii în reorganizare – Directoarea Clara Stănoiu, disponibilizată

808

tiriplica facuta de mineDacă în urmă cu două săptămâni anunţam faptul că Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială Gorj a fost absorbită de către Agenţia Judeţeană de

Prestaţii Sociale, şi odată cu activitatea şi angajaţii, acum vă oferim şi numele celor cinci angajaţi care au fost disponibilizaţi.

În urma Hotărârii de Guvern nr. 1384/18 noiembrie 2009, care prevede modificarea şi completarea Statutului propriu de organizare şi funcţionare al Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, la nivel naţional unitatea nu trebuie să aibă mai mulţi de 1.376 funcţionari publici şi personal angajat. După preluarea angajaţilor DMPS, Agenţia a ajuns să aibă în subordine 34 de salariaţi, astfel încât trebuia să dea afară cinci, pentru a putea pune în aplicare programul de reorganizare. „Trebuie să rămânem doar cu 29 de angajaţi, din care 27 executanţi şi doi pe funcţii de conducere”, ne-a declarat Filimon Tiriplică, director coordonator al AJPS Gorj.
Acesta a spus că el nu a acţionat decât conform Legii 329/2007 care se referă la reorganizarea instituţiilor publice. „La articolul 6, alineatele 4, 5 şi 6 fac clar trimiteri la acest tip de disponibilizări. Cei disponibilizaţi pot consulta legea şi pot acţiona în instanţă”, a completat Tiriplică. Tot în articolul 6 se menţionează criterii de disponibilizare, principalul luat în calcul fiind acela de îndeplinirea condiţiilor de pensionare fie la limită de vârstă, fie anticipat. „Înainte de a lua decizia cu numele celor care vor fi disponibilizaţi, Agenţia Naţională mi-a cerut o situaţie cu cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare”.
Un angajat a încetat, deja, activitatea
Dintre cei cinci disponibilizaţi, doar unul dintre aceştia, Ion Gelepu, care era în funcţia de consilier superior treapta I la DMPS Gorj, a prezentat conducerii decizia de pensionare la limită de vârstă. Acesta a încetat, deja, activitatea încă de la data de 30 decembrie.
Alte două angajate ale DMPS, printre care şi Clara Stănoiu, fost director coordonator al unităţii, înaintea lui Marinică Niculescu, în prezent, consilier superior treapta I, se află în preaviz. „Astăzi (n.r. ieri), Clara Stănoiu era în a 87 zi de concediu medical, deci, alături de colega sa, Gabriela Ciortan, acestea pot fi pensionate anticipat”, ne-a mai spus şeful AJPS Gorj. Tot de la DMPS, se mai află în preaviz şi Emilia Pop, îngrijitor. Conform spuselor lui Tiriplică, aceasta a fost disponibilizată pe criterii de competenţă, având un calificativ inferior, dar şi probleme de sănătate.
DSCN0467Angajaţilor disponibilizaţi de la DMPS li se mai alătură şi un tânăr de la AJPS, Adrian Popescu, încadrat pe funcţia de referent, treapta III. „Adrian Popescu era încadrat pe studii medii şi am luat decizia de disponibilizare a sa deoarece avea cea mai mică vechime pe o funcţie publică, respectiv un an”, a menţionat Filimon Tiriplică. Popescu a lucrat întâi vreme de jumătate de an la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj, iar alte şase luni în cadrul AJPS.
Toţi cei patru sunt în prezent în preaviz, însă Gabriela Ciortan şi Clara Stănoiu nu mai operează deoarece sunt în concedii medicale.
Clara Stănoiu, apelează la ajutorul PSD
Contactată telefonic, Clara Stănoiu nu a dorit să facă prea multe comentarii, fiind prea afectată de decizia luată de conducerea AJPS Gorj. „Nu mai am ce face şi ce să comentez. Consider, că cei de acolo nu au ştiut ce să facă şi cum să acţioneze. Nu văd rostul acestei decizii de disponibilizare”. Arătându-şi supărarea, fosta directoare de la DMPS a făcut şi o adresă către Tiriplică. „În adresa primită din partea ei, aceasta îmi spunea că nu e corectă decizia şi că ar mai avea o bună perioadă de vreme până să iasă la pensie. Eu însă, consider că dacă a recurs la concediu medical pe o perioadă de trei luni de zile, înseamnă că are probleme de sănătate”, a mărturisit şeful AJPS.
Totodată, acesta ne-a declarat că s-au făcut presiuni asupra sa şi de către Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care a cerut explicaţii pentru disponibilizarea Clarei Stănoiu. „Domnului preşedinte nu i-am spus decât că se poate schimba ceva dacă dumnealui modifică criteriile din lege”, a replicat Tiriplică. Aceste presiuni sugerează că, Clara Stănoiu, este extrem de supărată de decizia luată şi ar vrea să-şi păstreze postul.
Concurs pentru ocuparea de posturi
Deoarece pe perioada de reorganizare a AJPS Gorj, posturile de conducere sunt vacante, Filimon Tiriplică ne-a spus faptul că până la sfârşitul acestei luni se va organiza la Bucureşti un concurs pentru ocuparea funcţiilor de director coordonator, dar şi de adjunct. „Eu consider că voi lua acest concurs şi că voi rămâne pe post, însă nu-mi fac probleme nici dacă nu-l trec. Pot face imediat proces de predare-primire şi să mă întorc la vechiul loc de muncă. Singurul meu regret ar fi că în două luni am muncit mult în cadrul Agenţiei şi din păcate, mi-a revenit obligaţia de a face aceste disponibilizări”, a mai adăugat Tiriplică.
Fostul director al AJPS Gorj, Alin Văcaru nu se mai arată interesat de a participa la concurs pentru o eventuală funcţie de director al Agenţiei şi nu este de acord cu deciziile luate de Tiriplică. „Consider, că Agenţia Judeţeană oricum nu avea destui angajaţi în comparaţie cu alte judeţe, fiind sub acestea. Cred că înainte de a fi daţi afară oameni, trebuia să se ţină cont şi de numărul beneficiarilor de prestaţii sociale. Şi, tind să cred că, şi din cauza asta, cetăţenii încă mai aşteaptă după subvenţiile la lemne, activitatea Agenţiei fiind diminuată şi odată cu aceasta şi angajaţii”, a spus Văcaru. El este, de asemenea, în concediu medical de trei luni, urmând ca acesta să-i expire peste câteva zile, mai precis pe data de 11 ianuarie.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here