Din toamnă, bugetarii vor avea 10 zile neplătite

2264

mijaProfesorii nu vor concediu fără plată. Ideea de a băga bugetarii câte 10 zile în concediu fără plată nu este agreată de liderii sindicatelor din învăţământ. Potrivit lui Vasile Mija, preşedintele Sindicatelor Libere din…

Învăţământ (SLI) Gorj, a declarat că „la noi, în învăţământ, nu se poate aplica”. „Un profesor nu poate renunţa 10 zile la orele pe care le are”.Obligativitatea bugetarilor de a lua concediu fără plată 10 zile, în ultima parte a anului, va fi legiferată printr-un act normativ care va fi introdus în pachetul de legi pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului. Potrivit acestui act normative, toţi bugetarii, începând din septembrie, vor intra, pe rând, în concediu fără plată timp de 10 zile, urmărindu-se, prin aceasta, reducerea cheltuielilor de la buget. “Momentan nu am primit nimic oficial, nu ştiu dacă ne vor obliga şi pe noi să intrăm în concediu fără plată. Un profesor nu poate renunţa 10 zile la orele pe care le are”, a spus Mija. Potrivit acestuia, singurii salariaţi din sistemul de învăţământ care ar putea intra în cele 10 zile de concediu ar fi cadrele auxiliare, care nu predau elevilor. “Ar putea angajaţii nedidactici, dar şi fără ei este greu”, a mai completat preşedintele SLI Gorj.

Codul Educaţiei – în dezbatere
În aceste zile, de asemenea, se hotărăşte soarta învăţământului românesc, la Parlament dezbătându-se proiectul pentru Codul Educaţiei. Dezbaterea a început de ieri şi va continua şi astăzi, codul conţinând peste 300 de pagini şi 279 de articole. Printre schimbările stipulate în acesta se află şi structura anului şcolar, formele de învăţământ şi multe altele. Mija crede că, din cauza ambiţiilor dintre reprezentanţii celor două partide aflate la putere, nu vor fi luate în considerare cele mai bune propuneri. “Din ambiţie va ieşi ceva rău. Este un joc de putere şi ambiţii, nu se vor gândi care propunere este mai bună ci cui îi aparţine. Cu siguranţă există şi părţi bune în propuneri, dar şi părţi rele care trebuie discutate”, a completat Mija. Pentru a prezenta proiectul pe care l-a elaborat, ministrul Ecaterina Andronescu a primit numai cinci minute.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here