Din lac în puţ! – Graure, recuperator-şef la Galaţi

379

Suspendat din funcţia de director al Termocentralei Halânga aparţinând RAAN Severin, unitate cu grave probleme financiare, din motive disciplinare, Octavian Graure, în vremurile sale glorioase director al Complexului Energetic Turceni, a fost pasat în funcţia de director la Electrocentrale Galaţi, societate care acumulează datorii de 124 de milioane de lei. Mai precis, Graure a dat din lac în puţ, devenind şef peste o unitate care gâlgâie de datorii, furnizorul de agent termic din Galaţi fiind chiar în imposibilitatea de a mai furniza, în această iarnă, apă caldă şi căldură localnicilor de aici. Ajuns astfel recuperator de datorii la Electrocentrale Galaţi, Graure trebuie să se mulţumească cu această slujbă, mai proastă decât cea avută în Mehedinţi, deoarece pentru “promovarea” sa a intervenit la ministrul Niţă, însuşi Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.

De la o unitate cu carenţe financiare şi de ordin managerial, Graure a ajuns, după ce a fost tras pe dreapta prin ordin ministerial, în fruntea societăţii din Galaţi, pusă deja de alţii pe butuci. De altfel, cu sau fără Graure, Electrocentrale Galaţi tot se afla în imposibilitatea de a-şi desfăşura activitatea în această iarnă, urmare a datoriilor în valoare de 124 de milioane de lei pe care le înregistrează la finalul lunii septembrie. Menirea noului director este de a recupera banii şi a achita chiar şi linia de credit la care a apelat societatea, probabil pentru achitarea salariilor angajaţilor de aici.
Graure nu se fereşte însă să facă publică la Galaţi situaţia financiară dificilă a unităţii pe care o conduce din septembrie. “Din punct de vedere financiar, societatea noastră nu este pregătită pentru susţinerea activităţii de producere şi transport energie termică în iarna 2013 – 2014 deoarece SC Electrocentrale Galaţi SA are datorii scadente, la data de 30.09.2013, de 124 milioane lei, din care 119 către furnizorii de combustibil, iar societatea mai are contractat un împrumut (linie de credit) în cuantum de 13,5 milioane lei”, se arată în prezentarea Electrocentrale, anunţată la Galaţi, în urmă cu câteva zile, de către Graure.
La toate acestea se adaugă, a mai anunţat fostul director de la Turceni, şi “scăderea majoră a încasărilor de la distribuitorul local SC Apaterm SA Galaţi”, ceea ce face ca agentul termic pentru Galaţi în această iarnă să fie în continuare pus sub semnul întrebării.

Bunurile Electrocentrale, analizate de un evaluator
Noul director a prezentat însă autorităţilor din Galaţi şi soluţia care s-ar putea aplica pentru rezolvarea problemei şi pentru încălzirea localităţii în această iarnă. În primul rând, ar fi vorba despre un protocol “de bună purtare”, semnat între Electrocentrale, Primăria Galaţi şi Apaterm pe de o parte şi ROMGAZ de cealaltă parte, prin care instituţiile gălăţene să promită că vor face tot posibilul pentru a plăti măcar o parte din datoriile restante. Apoi, o altă condiţie ar fi ca Electrocentrale să semneze un contract de garanţie cu o valoare egală cu cea a datoriilor către ROMGAZ. “Avem un evaluator în acest moment care evaluează bunurile Electrocentrale, sper să putem prezenta aceste garanţii în scurtă vreme”, a mai comentat directorul Electrocentrale, Octavian Graure. Apoi, a treia condiţie, şi cea mai dificilă dintre toate, este, potrivit şefului Electrocentrale, ca instituţia pe care o conduce şi, implicit, Apaterm, să plătească la zi facturile curente.

Soluţii cu final aşteptat
În acelaşi timp, Graure s-a arătat sceptic că asta s-ar putea întâmpla în lunile de iarnă. “Pe timp de vară, consumul de gaze a fost cam de 10.000 de metri cubi pe lună. Estimez că în lunile de iarnă s-ar consuma aproximativ 30.000 de metri cubi pe lună. Ei, dacă noi nu am făcut faţă să plătim un consum de 10.000 de metri cubi, vă daţi seama ce s-ar întâmpla la consumul de 30.000 de metri cubi”, a spus directorul Graure care speră ca până la 1 noiembrie să recupereze totuşi câte 300 de lei de la fiecare apartament ce se vrea încălzit din Galaţi pentru a dovedi Romgaz că societatea este de bună credinţă şi îşi va plăti totuşi datoriile în schimbul căldurii.

Mai bine înjurat decât pe tuşă
Şi astfel, Graure demonstrează că preferă să fie înjurat de gălăţeni, dacă societatea pe care o conduce îi lasă pe cetăţeni să îngheţe de frig în apartamente în această iarnă, decât să stea acasă, asta şi pentru că la fostul loc de muncă el apărea drept cercetat disciplinar. A ales însă varianta în cauză cu ajutorul lui Laurenţiu Ciurel, managerul CEO recunoscând, la ultima conferinţă de presă de la sediul societăţii, că a beneficiat de la Graure de informaţii legate de intrarea banilor în conturile RAAN pentru ca unitatea de la Târgu-Jiu să poată recupera prin stopaj la sursă o parte din banii pe care societatea din Mehedinţi îi datora Complexului Energetic Oltenia.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here