Din cauza unor legi inflexibile, Monumentele istorice sunt condamnate la degradare

514

casa keberBiblioteca de Artă „Iosif Keber” din Târgu – Jiu este din ce în ce mai degradată, o dată cu trecerea timpului.

Deşi, paradoxal, bani se găsesc şi pot fi alocaţi pentru o reabilitare aşa cum se cuvine, acest lucru nu poate fi realizat din cauza problemelor puse de legea privind monumentele istorice.

Secţia de artă a Bibliotecii Judeţene îşi are sediul în casa – muzeu a pictorului Iosif Keber. Acesta a lăsat-o, prin testament, administraţiei publice astfel că, de la moartea sa, acum două decenii, a devenit secţie a bibliotecii. Ţinând cont de faptul că pictorul lăsase, printre altele, şi un important fond de carte de artă, mai exact circa 6 000 de volume, spaţiul a fost dedicat acestei secţii. În două încăperi de la parter funcţionează biblioteca de artă, iar etajul a fost păstrat aproape neatins, devenind muzeu.
Nu s-a reparat niciodată
casa keber (2)Problema este, însă, faptul că această clădire nu a mai fost reparată deloc de când a intrat în administraţia publică. Potrivit directorului Bibliotecii Judeţene Gorj, Alexandra Andrei, acest lucru nici nu a fost necesar în primii ani. „Iosif Keber a lăsat casa într-o stare impecabilă. Nu au fost făcute modificări dar cu timpul a început să se simtă nevoia unor reparaţii”. Pereţii au început să se cojească, acoperişul să se degradeze, uşile să se umfle, la fel ca si parchetul, clădirea necesitând o reabilitare serioasă. În ceea ce priveşte demersurile de a obţine fonduri necesare, nu au rămas fără succes. Paradoxal este, însă, faptul că, deşi s-au găsit bani pentru lucrări, Consiliul Judeţean fiind dispus să le suporte, legislatura a împiedicat acest lucru. Pentru că această clădire se regăseşte în lista monumentelor istorice, absolut orice lucrare se face cu un proiect realizat de către un arhitect autorizat. În judeţul nostru există, însă, unul singur care, potrivit Alexandrei Andrei, cere pentru aceste lucrări mult mai mulţi bani decât ar trebui. „Nu este prima dată când încercăm să rezolvăm această problemă. Din câte ştiu eu au fost realizate cel puţin două licitaţii pentru lucrări dar preţul cerut de către proiectant a fost mult prea mare faţă de suma pe care Consiliul Judeţean era dispus să o dea”, a declarat directorul Bibliotecii.
Una dintre cele mai importante biblioteci de artă din ţară
Casa şi secţia de artă sunt vizitate de către sute de persoane anual, care sunt interesate fie de fondul de carte, biblioteca fiind una dintre cele mai complete şi bine dotate din ţară, fie de partea de muzeu a casei. Secţia de artă a Bibliotecii Judeţene are şi mai multe parteneriate, în special cu instituţii de învăţământ care realizează în acest spaţiu vizite şi manifestări. Până nu demult, în sala de lectură se ţineau şi cursuri de istoria artei pentru studenţii de la secţia de pedagogie – arte plastice şi decorative din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu – Jiu, contractul de parteneriat urmând, probabil, să fie înnoit şi în acest an.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here