De la cartofi, la gaze, și în final la energie, lucrând pentru patroni cu firme în spatele cărora se aflau off-shore-uri cipriote și pentru șefi implicați în afaceri controlate de oligarhi ruși, în timp ce în propriile afaceri a dat chix, acesta este Laurențiu Ciobotărică, managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, creionat de către Dan Ilie Morega. De altfel, cel din urmă susține că pe aceste considerente, își pune mai mult ca oricând serioase semne de întrebare legate de veleitățile profesionale ale interimarului coroborat cu scopul urmărit de actualul conducător în cârmuirea CEO. Morega este de părere că, Ciobotărică îndreaptă deliberat CEO spre faliment, înconjurându-se de persoane din afara județului, detașate total de Gorj, care au misiunea să ducă compania în aceeași stare în care se află firmele lui Ciobotărică, una cu activitate suspendată, pe pierdere și în executare silită, o alta cu un profit infim, în timp ce a treia în faliment declanșat de finanțiștii din Târgoviște, din cauza debitelor înregistrate de firma respectivă la bugetul de stat.
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Institutului de Analiză și Investigații Publice și Politice le-a creionat jurnaliștilor parcursul profesional, deloc impresionant al managerului interimar al CEO, Laurențiu Ciobotărică, presărat de mutări strategice în slujba unor șefi ori patroni implicați în afaceri dubioase. “În 1998, Ciobotărică a plecat în carieră din poziția de economist la o firmă care producea semințe de cartof, ca trei ani mai târziu să fie cooptat contabil-șef la Distrigaz. În 2008 acesta ocupă prima dată un post de conducere devenind director economic la Vital Gaz, firmă preluată apoi de Distrigaz Sud. Timp de doi ani, el a lucrat pentru off-shore-urile cipriote, acționarii Vital Gaz și pentru Dan Victor Alesandru, directorul general al companiei. Acest Alesandru apare însă în dosarul privatizărilor strategice în care Șereș a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare”, a comentat Morega.
Șeful lui Ciobi, apropiat de o firmă a “băieților deștepți”
Profesorul universitar reamintește apoi câteva informații publicate deja, anul trecut, de către Gorjeanul, adică faptul că acest Alesandru era partener de afaceri și un apropiat al lui Adrian Covăcescu, cel care era acționar la Enerom Service SRL, firmă care cumpăra energie ieftină de la Turceni și Rovinari în perioada “băieților deștepți”.
De asemenea, este amintită relația lui Covăcescu cu Dettolite Audit SRL care a realizat auditul extern la CEO, la finalul lui 2012.
Morega reamintește și că Ciobotărică ar fi prestat pentru Dumitru Bucșaru, fostul patron al echipei de fotbal Unirea Urziceni, cercetat și reținut în primăvara anului trecut de către procurorii DNA într-un dosar de distrugere și bancrută frauduloasă. Potrivit IAIPP, Ciobotărică l-ar fi consiliat financiar, cu ani în urmă, pe afaceristul în cauză, milionar în euro, în afacerile imobiliare derulate de către respectivul, unele intrate în vizorul procurorilor anticorupție.
Dragan, piesă în puzzel-ul de distrugere a CEO
“Pe considerentele enunțate, mai ales pe faptul că managerul CEO și-a falimentat propria firmă, dar și pe acela că Ciobotărică a adus la CEO al patrulea intrus, pe acest Dragan, amplasat în fruntea Direcției Comerciale la Contracte-Achiziții, îmi pun serioasa întrebare în cât timp clica formată la cârma companiei o va îndrepta pe aceasta spre faliment”, a conchis Morega, spunând că așteaptă ca și alții să-și pună, public, aceeași întrebare.
A.Stoica