Dezastru bugetar iminent la fondul de şomaj

332

somajBanii pentru ajutoarele de şomaj alocaţi pentru tot anul 2010 aproape s-au epuizat în şase luni. Fondul de şomaj riscă colapsul, fiind alimentat, ca şi cel de pensii, cu miliarde de lei din bugetul de stat. Conform rectificării bugetare realizate în august de executiv, deficitul fondului de şomaj în 2010 va fi de 2,6 miliarde lei.

Cheltuielile fondului de şomaj au fost de 2,25 miliarde de lei în primul semestru. Suma înseamnă trei sferturi din totalul programat pentru întregul an 2010, prin Legea bugetului.

La prima rectificare, din august, Guvernul a suplimentat cheltuielile cu 1,1 miliarde de lei, diminuând totodată veniturile cu 321 milioane de lei. În fapt, cheltuielile fondului de şomaj au fost duble în primele şase luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2009, respectiv 2,25 miliarde lei faţă de 1,1 miliarde lei. Din cauza subţierii numărului de contribuitori, pe măsură ce criza i-a lăsat fără locuri de muncă pe tot mai mulţi, au scăzut şi încasările fondului de şomaj. În prezent, din totalul şomerilor, ceva mai mult de jumătate, respectiv 353.069 de persoane, primesc indemnizaţie. Cuantumul acesteia variază în funcţie de stagiul de cotizare, fiind de 75% din salariul de bază minim brut pe ţară, care acum este de 600 de lei, pentru cei care au cotizat cel puţin un an. Pentru cei care au perioade mai mari de cotizare se adaugă o sumă calculată prin aplicarea unui procentaj asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimul an, astfel: 3% pentru cel puţin trei ani de cotizare, 5% pentru cel puţin cinci ani, 7% pentru cel puţin 10 ani şi 10% pentru cel puţin 20 de ani. Perioada în care se acordă indemnizaţii diferă tot în funcţie de durata cotizării: şase luni pentru un stagiu de cotizare de cel puţin un an, nouă luni pentru cel puţin cinci ani şi 12 luni pentru un stagiu mai mare de zece ani.

Daniela Scafeş

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here